''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Σαν σήμερα: η μάχη στο Εσκί Σεχίρ (Video)

Σαν σήμερα: η μάχη στο Εσκί Σεχίρ (Video)
Το 1497 ο Πορτογάλος Βάσκο ντα Γκάμα αποπλέει από τη Λισαβώνα με προορισμό την Ινδία. Θα γίνει ο πρώτος εξερευνητής, που θα τα καταφέρει δια θαλάσσης.

Το 1693 για πρώτη φορά επιβάλλεται στολή στους αστυνομικούς της Νέας Υόρκης.

Το 1709 στη μάχη της Ποτλάβα, στην Ουκρανία, ο τσάρος της Ρωσίας Πέτρος Α' νικά τον βασιλιά της Σουηδίας, Κάρολο Ζ', τερματίζοντας έτσι τον ρόλο της Σουηδίας ως μία από τις Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης.Το 1796 το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει το πρώτο διαβατήριο.
Το 1822 οι Ινδιάνοι Chippewas εκχωρούν μεγάλες εκτάσεις γης του Οντάριο των ΗΠΑ στη Βρετανία.

Το 1889 κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της αμερικανικής εφημερίδας Wall Steet Journal.

Το 1909 το Βατικανό αποκηρύσσει τη γυναικεία μόδα, ως άσεμνη.

Το 1910 δολοφονική απόπειρα σημειώνεται εναντίον του διευθυντή της εφημερίδας "Ακρόπολις", Βλάση Γαβριηλίδη, ο οποίος διεξήγαγε συστηματικό και έντονο αγώνα για την εκκαθάριση του Πανεπιστημίου από ανίκανους καθηγητές.

Το 1921 μεγάλη νικηφόρα μάχη των Ελλήνων στο Εσκί Σεχίρ. Προέλαση προς την Άγκυρα.

Το 1951 στο Παρίσι, γιορτάζονται με λαμπρές εκδηλώσεις τα 2.000 χρόνια από την ίδρυση της πόλης.

Το 1958 ο πρώτος χρυσός δίσκος για άλμπουμ στις ΗΠΑ απονέμεται στο σάουντρακ του μιούζικαλ "Οκλαχόμα", επειδή ξεπέρασε σε πωλήσεις το 1 εκατομμύριο δολάρια.

Το 1965 ξεκινά η ρήξη του πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου με τα ανάκτορα και αποτελεί την αρχή της ανώμαλης κοινοβουλευτικής περιόδου, που ονομάστηκε Αποστασία και οδήγησε στο πραξικόπημα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου του 1967.

Το 1969 θεμελειώθηκε το Ωδείο Αθηνών στη συμβολή των οδών Β. Κωνσταντίνου και Γεωργίου.

Το 1979 η Κίνα γίνεται η δεύτερη σοσιαλιστική χώρα, μετά τη Γιουγκοσλαβία, που επιτρέπει σε ξένους να κάνουν επενδύσεις.

Το 1982 αεροσκάφος της Pan Am συντρίβεται στη Νέα Ορλεάνη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 149 άτομα.

Το 1990 υπογράφεται στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών η νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, σύμφωνα με την οποία καταργούνται οι βάσεις του Ελληνικού, της Νέας Μάκρης και των κομβικών σταθμών.

Το 1993 σε Δημοκρατία ανακηρύσσεται η ναυτική περιοχή του Βλαδιβοστόκ, στην ανατολική Ρωσία. Η απόφαση λαμβάνεται από το τοπικό Κοινοβούλιο και έχει ως στόχο τη μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία από τη Μόσχα.

Το 1995 η Στέφι Γκραφ κερδίζει τον 6ο τίτλο της στο Γουίμπλεντον. Μέσα στο ίδιο καλοκαίρι κερδίζει και τον τέταρτο τίτλο της στο US Open.

Το 1995 στο βόρειο Ιράκ, 3.000 Κούρδοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μετά τη συνδυασμένη επίθεση των τουρκικών δυνάμεων.

Το 1997 συμφωνία για την προώθηση των διμερών τους σχέσεων υπογράφουν στη Μαδρίτη της Ισπανίας, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Το 1999 ο 20 φορές διεθνής Βραζιλιάνος Τζιοβάνι μεταγράφεται στον Ολυμπιακό έναντι του ποσού, που αγγίζει τα 4 δισ. δρχ.

Το 2002 χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό ο Παναγιώτης Κράμπης καταδικάζεται σε δισ. ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαΐδη και της Σούλας Καλαθάκη.

Σαν σήμερα το 1838 γεννήθηκε ο Φερδινάρδος Ζέπελιν, σχεδιαστής των ομώνυμων αεροπλάνων, το 1839 ο ιδρυτής της πετρελαϊκής εταιρίας Standard, Τζον Ροκφέλερ, το 1851 ο αρχαιολόγος, Άρθουρ Έβανς, που έφερε στο φως τα μινωικά ανάκτορα της Κνωσού, το 1906 ο αρχιτέκτονας Φίλιπ Τζόνσον έργου του οποίου είναι και ο γυάλινος ουρανοξύστης Seagram Building στη Νέα Υόρκη, το 1935 ο Ρώσος κοσμοναύτης Βιτάλι Σεβαστιάνοφ, που συμμετείχε στις διαστημικές αποστολές Soyuz 9 και 18, το 1951 η Αμερικανίδα ηθοποιός, Αντζέλικα Χιούστον, το 1970 ο Αμερικανός τραγουδιστής της ροκ Μπεκ και το 1981 η Ρωσίδα τενίστρια Αναστάζια Μισκίνα.

Το 1695 πέθανε ο Κρίστιαν Ιγκένς, φυσικός και μαθηματικός, που πήρε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ρολόι τσέπης (το 1675), το 1961 πεθαίνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου και πρώην πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της Κατοχής Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος, και το 1967 η Βίβιαν Λι, Βρετανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου.

  • Από  onalert.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου