''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Τουρκία: Παράνοια… βλέπουν ένα μίνι-Βυζάντιο το 2023!


Ένας πατριώτης Άγιος-Ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Γρηγόριος (1864-1922)

Ένας πατριώτης Άγιος-Ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Γρηγόριος (1864-1922)
Γεννήθηκε το 1864 στη Μαγνησία της Μ. Ασίας
Εργάστηκε με ζήλο και επιτυχία για την προάσπιση των εθνικών ελληνικών δικαίων και ιδιαίτερα συνεργάστηκε γι' αυτά με τον μητροπολίτη Δράμας Χρυσόστομο Καλαφάτη (1902-1910), τον κατόπιν εθνομάρτυρα μητροπολίτη Σμύρνης (1910-1922). Όντας πατέρας πνευματικός και προστάτης του ποιμνίου του, έσωσε πολλούς φυλακισμένους και μελλοθανάτους.

Ποιοι εκτέλεσαν την τσαρική οικογένεια;

Ποιοι εκτέλεσαν την τσαρική οικογένεια
Η εκτέλεση της τσαρικής οικογένειας από τους Μπολσεβίκους, μετά την Οκτωβριανή επανάσταση του 1917, αποτελεί μια σημαντική ιστορική στιγμή για την πορεία της χώρας.
Εύλογο είναι λοιπόν, να επιμένουν οι έρευνες γύρω από τα πρόσωπα που μετείχαν στην εκτέλεση.

«Εφηβεία. Το τέλος ή η αρχή της επανάστασης»;

 
του πρωτοπρεσβύτερου Κωνσταντίνου Στρατηγόπουλου

Καρδιακές ευχαριστίες στους πατέρες της ενορίας για την τιμητική πρόσκληση, πραγματικά γι’ αυτό το πολύ σπουδαίο θέμα.

Πράγματι, το θέμα όταν το καθορίσαμε ήταν επηρεασμένο από τα γεγονότα που συνέβησαν τότε στην Αθήνα και το γενικότερο κλίμα που άρχισε στο χώρο της νεολαίας. Υπήρχε όμως, αυτός ο επηρεασμός. Επέλεξα το θέμα, όχι έτσι ξεκρέμαστα, αλλά γιατί είμαι επηρεασμένος και από την ορολογία των Πατέρων πάνω σε αυτά τα θέματα. Θα δείτε σε λίγο, πως η Πατερική μας θεολογία στα θέματα τα παιδαγωγικά, πιάνει το θέμα της επαναστατικότητας. Και μάλιστα, το κέντρο του θέματος όπως το ορίσαμε, «η εφηβεία είναι η αρχή ή το τέλος της επαναστάσεως»;

Άρα, είχαμε δύο δομικά στοιχεία τα οποία καθορίζουν το γενικότερο πλαίσιο αυτής της ομιλίας. Το πρώτο λοιπόν, τα γεγονότα και το δεύτερο η Πατερική θεολογία.