''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Η μέτρηση του χρόνου κατά τη βυζαντινή εποχή.

Αστρολάβος της βυζαντινής εποχής, ο μοναδικός που έχει διασωθεί ως σήμερα.
Χρονολογείται από το 1026 μ.Χ.

 
Αναζητώντας τη χαμένη Πρωτοχρονιά
Γιατί οι Βυζαντινοί δεν γιόρτασαν ποτέ το 1000 μ.Χ., σε αντίθεση με τη Δύση η οποία... είχε λάβει εγκαίρως τα μέτρα της.

Στο κατώφλι του νέου χρόνου

Στο κατώφλι του νέου χρόνου
Μητροπολίτης Αντώνιος του Σουρόζ (Anthony Bloom)
Καθώς ο ένας χρόνος διαδέχεται τον άλλον σας μιλούσα για την νέα χρονιά που ερχόταν παρομοιάζοντάς την με μια πεδιάδα που, ακηλίδωτη, αγνή, είναι σκεπασμένη από χιόνι, και ζητούσα να δώσετε προσοχή στο γεγονός ότι πρέπει να βαδίζουμε με υπευθυνότητα εκεί που απλώνεται το λευκό τοπίο που είναι ακόμα παρθένο, επειδή σύμφωνα με τον τρόπο που βαδίζουμε,
θα υπάρχει μια οδός που θα το διασχίζει, όταν ακολουθούμε το θέλημα του Θεού, η βήματα πλανεμένα που μοναχά θα λερώνουν την λευκότητα του χιονιού.

Η προς ανατολάς προσευχή

Η προς ανατολάς προσευχή
Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός (1) μας διδάσκει, ότι δεν προσκυνούμε προς ανατολάς απλώς και ως έτυχε, αλλά επειδή η φύσις μας είναι σύνθετος, δηλαδή ορατή και αόρατος, νοητή και αισθητή, προσφέρουμε στον Δημιουργό διπλή και την προσκύνησι: η ψυχή είναι στραμμένη νοερά προς τον Θεό και ταυτόχρονα το σώμα προσκυνεί προς ανατολάς.

Ιερά λείψανα της Γεννήσεως στην Κωνσταντινούπολη.

Μεταξύ άλλων υπήρχε τρίχα του νεογέννητου Ιησού και τα σπάργανά Του!

Ασθενής και ωδιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει!

Ασθενής και ωδιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει!
Η πιο παρεξηγημένη Ιερή Παροιμία: «Ασθενής και ωδιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει» και όχι «Ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει».

Η τελευταία Κούρδισσα πριγκίπισσα.

Τσιγάρο στο χέρι, η πριγκίπισσα δηλώνει ότι η υποστήριξη που εκδηλώνεται από τη Δύση στους Κούρδους θα είναι εφήμερη, όπως το 1919.