''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Μεταθανάτια εμπειρία: "Θεέ μου, πάρε με"

Μεταθανάτια εμπειρία: "Θεέ μου, πάρε με"
“Θέε μου, πάρε”, λένε πολλοί σε στιγμές απελπισίας...
Οι περισσότεροι όμως δε γνωρίζουν ότι είναι αμαρτία
κι ότι αποτελεί έλλειψη υπομονής κι ελπίδας στη βοήθεια του Θεού.
 Το ακόλουθο όμως περιστατικό , το βεβαιώνει ξεκάθαρα. Το διηγήθηκε με πολλή ταπείνωση και συναίσθηση ένας σεβαστός ιερέας, ο οποίος έχει πνευματικά παιδιά και στην επαρχία και στην Αθήνα. Είπε: "Εγώ, αφ’ ότου έγινα ιερέας , με κυνήγησε η συκοφαντία (το σύγχρονο μαρτύριο) . Πότε με τον έναν τρόπο , πότε με τον άλλον, με πίκραιναν και με καταρράκωναν πολλοί, με ψευδείς κατηγορίες. Αυτό γινόταν επανειλημμένα. Τόσο πόνεσα και τόσο κουράστηκα , που λύγισα κι αρκετές φορές είπα: “Θεέ μου, πάρε με!”. Και τελικά , με πήρε!...".

Εικόνα-ντοκουμέντο: Ο Μπ. Ομπάμα με μπλουζάκι του ιδρυτή του Σατανισμού Αλ. Κρόουλι

Εικόνα-ντοκουμέντο: Ο Μπ. Ομπάμα με μπλουζάκι του ιδρυτή του Σατανισμού Αλ. Κρόουλι
Μία εικόνα, μοναδικό και σπάνιο ντοκουμέντο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο παρουσιάζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να ποζάρει σε κάποιο γυμναστήριο – πιθανόν κάποιου σχολείου – με έναν έφηβο μαθητή, φορώντας ο ίδιος ένα μπλουζάκι με τον ιδρυτή του σύγχρονου σατανισμού, το Βρετανό Άλιστερ Κρόουλι.
Μία εικόνα (χίλιες λέξεις) που γεννά πολλά και αδήριτα ερωτήματα για τον «πλανητάρχη» Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος καμαρώνει φορώντας την εικόνα του… «θέλω βλασφημία, θάνατο, βιασμό, επανάσταση» Άλιστερ Κρόουλι…

Ένα κερί για την 9χρονη Χρυσούλα

Ένα κερί για την 9χρονη Χρυσούλα
Δύσκολες ώρες για την μικρή που τραυματίστηκε σοβαρά - Υποβλήθηκε σε νέα χειρουργική επέμβαση
Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στην ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ η 9χρονη Χρυσούλα που τραυματίστηκε σοβαρά όταν ένα αυτοκίνητο κυριολεκτικά πέρασε πάνω από το κορμάκι της ενώ εκείνη έπαιζε αμέριμνη στο δρόμο στο χωριό Αυλή του δήμου Μινώα Πεδιάδος.

Πολλά συγχαρητήρια!! …Εύπορος Σαουδάραβας τοποθέτησε ψυγείο έξω από το σπίτι του για να παίρνουν φαγητό οι φτωχοί!

Ουσιαστική χείρα βοηθείας τείνει προς τους αδύναμους συμπολίτες του ένας άνδρας στην πόλη Χάιλ της Σαουδικής Αραβίας...

Η πόρτα του ναού άνοιξε και μαζί της άνοιξαν και οι βρύσες των ματιών του...

Ήταν ο άνθρωπος της παρέας. Πειράγματα, αισχρόλογα, αστεϊσμοί και άλλα πολλά ήταν στον ημερήσιο κατάλογο των κατορθωμάτων του. Τα χρόνια περνούσαν και ποτέ του δεν συνδέθηκε με κάποιους ανθρώπους…ποτέ του δεν εμπιστεύτηκε κανέναν. Όλοι τον θέλανε για την παρέα αλλά μέχρις εκεί. Αλλά και ο ίδιος κανέναν δεν έπαιρνε στα σοβαρά, κανέναν δεν αισθανόταν δικό του άνθρωπο, φίλο του, οικείο του.

Πούτιν: Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται την πτώση του Boeing

Πούτιν: Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται την πτώση του Boeing
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι κανένας δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται την πτώση του Boeing στην Ουκρανία για να πετύχει τα δικά του ιδιοτελή πολιτικά συμφέροντα.
"Λόγω των τρομερών τραγικών γεγονότων που συνέβησαν στον ουρανό του Ντονέτσκ θα ήθελα για άλλη μία φορά να πω ποια είναι η δική μας θέση σχετικά με τα σημερινά συμβάντα στην Ουκρανία. Πολλές φορές έχουμε καλέσει όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν άμεσα την αιματοχυσία και να καθίσουν στο τραπέζι συνομιλιών ", είπε ο Πούτιν, τη δήλωση του οποίου προέβαλε ο τηλεοπτικός σταθμός Ρωσία 24.

Η μεγαλύτερη ΠΡΟΔΟΣΙΑ εναντίον του ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ Ελληνισμού έγινε το 1915


Ο  γερμανόφιλος Δανός  βασιλιάς της Ελλάδος Κωνσταντίνος Α΄ Γλύξμπουργκ όχι μόνο εξανάγκασε τον νόμιμο και χαρισματικό πρωθυπουργό της χώρας ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ σε παραίτηση αλλά αρνήθηκε την άμεση ΕΝΩΣΗ της ΚΥΠΡΟΥ με την ΕΛΛΑΔΑ που προσέφεραν οι Άγγλοι...με αντάλλαγμα να...παρελάσουμε μαζί τους  στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ!!!(Συμμετάσχουμε στην επιχείρηση κατάληψης των Δαρδανελίων δηλαδή στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο εναντίον των εχθρών του ΕΘΝΟΥΣ τούρκων γερμανών και βουλγάρων!)

ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ: 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Με τις σειρήνες σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου να ηχούν στις πέντε και τριάντα σήμερα το πρωί, ξεκίνησαν στην Κύπρο οι εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974, κι ενώ η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει δια των όπλων το βόρειο τμήμα του νησιού.

Χοντραίνει το παιχνίδι στην ΑΟΖ!

Ένα διπλωματικό θρίλερ με την Αγγλία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, μετά την κίνηση των Ισραηλινών να...
εγκαταστήσουν ραντάρ στο όρος Τρόοδος της Κύπρου, με στόχο να προστατεύσουν (όπως διαρρέουν) την ΑΟΖ από τους Τούρκους!

Εντυπωσίασαν οι Έλληνες Εύζωνες στη στρατιωτική παρέλαση της Γαλλίας (vid)

 Με μια μεγαλειώδη παρέλαση εορτάστηκε η Ημέρα της Βαστίλης στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχε και αντιπροσωπευτικό τμήμα Ευζώνων της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς.

Γενοκτονία στη Γάζα: 502 Παλαιστίνιοι νεκροί

Γενοκτονία στη Γάζα: 502 Παλαιστίνιοι νεκροί
Ανελέητη ισραηλινή σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον 502 Παλαιστίνιοι - στην πλειοψηφία τους άμαχοι - έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων οι 140 μόνο την Κυριακή, στην αιματηρότερη ημέρα της ισραηλινής πολεμικής επιχείρησης.
Περισσότερο από το ήμισυ των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Η άποψη του Δ.Ιωαννίδη για την εισβολή του 1974 - Ποιος ήταν ο "αόρατος δικτάτορας"

Το κείμενο που ακολουθεί βασίζεται στην τελευταία συνέντευξη του δικτάτορα Ταξίαρχου Δημήτρη Ιωαννίδη η οποία δόθηκε μέσα από τις φυλακές, στον δημοσιογράφο Γιώργο Φράγκο η οποία δημοσιεύθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, μετά τον θάνατό του.

Κάνοντας μια αναδρομή στην κρίσιμη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της 20ής Ιουλίου 1974, στο ΑΕΔ (Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων) λίγες ώρες μετά την τουρκική απόβαση στο Πεντεμίλι της Κυρήνειας,  -στην οποία εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας Φαίδωνα Γκιζίκη, του πρωθυπουργού Αδαμάντιου Ανδρουτσόπουλου, των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας Κυπραίου και Λατσούδη και των αρχηγών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, συμμετείχαν και ο ... πρεσβευτής (!) των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Χένρι Τάσκα και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αμερικής Τ.Σίσκο που μόλις είχε προσγειωθεί ερχόμενος από την Αγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Ετσεβίτ.

"Αντισημιτικές βιαιότητες" στο Παρίσι λόγω Γάζας

"Αντισημιτικές βιαιότητες" στο Παρίσι λόγω Γάζας
Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ μετέβη τη Δευτέρα από Σαρσέλ, προάστιο βορείως του Παρισιού στο οποίο σημειώθηκαν βίαια επεισόδια και λεηλασίες στο περιθώριο διαδήλωσης υπέρ των Παλαιστινίων, για να καταγγείλει "σοβαρά αδικήματα" και "αντισημιτικές βιαιότητες".

Γιατί λες: "Δόξα τω Θεώ";

Γιατί λες: "Δόξα τω Θεώ";
Έξω βροχή, πλημμύρα. Άνθρωποι λίγοι αλλά βιαστικοί προσπαθούν να αποφύγουν τις ουράνιες στάλες νερού.
Ο ήλιος έχει μέρες να φανεί. Τα φώτα του δρόμου δεν καίνε πια, σημείο ότι είναι ημέρα…μα είναι σαν να μην ξημέρωσε ποτέ.

Το δωμάτιο σκοτεινό με ανταύγειες  χρωμάτων από το φως του καντηλιού. Και εγώ ομιλώ με μια γλυκιά μελαγχολία, με την θυγατέρα του φθινοπώρου και της σιωπής.

Ρουφώ τον χρόνο παρατηρώντας το τρέμουλο της φλόγας του καντηλιού, το οποίο καθώς χορεύει λες και παρασύρει μαζί του και τα πρόσωπα τα άγια, τα σώματα εκείνων που στέκουν καθαρμένα με την μετάνοια, αποτυπωμένα στα χρώματα του αγιογράφου.

Δέρνουν αλύπητα οι στάλες το παράθυρο. Παράθυρο παλαιό, που από μέσα του ζήσανε πολλοί γείτονες και περαστικοί. Κάνω να το πλησιάσω, να ζήσω και εγώ λίγο από την ζωή των άλλων. Πλησιάζω. Το ακουμπώ, μα τα χνώτα μου εμποδίζουν την όρασή μου. Απομακρύνομαι λίγο.

Στον δρόμο δεν βλέπω πρόσωπα, μόνο σιλουέτες ανθρώπινες με ομπρέλες που τις σκέπουν.

Ξάφνου μία σιλουέτα μες στα μαύρα, μα φωτεινή. Χωρίς ομπρέλα. Χωρίς βιασύνη. Με μια ειρήνη στο βήμα και στο βλέμμα. Κοντοστέκεται στην γωνιά του πεζοδρομίου. Κοντοστέκεται σαν να ψάχνει κάτι. Απλώνει το χέρι του και αφήνει κάτι δίπλα σε κάτι σκουπίδια.

Μα όχι, δεν είναι σκουπίδια μόνο. Κάποιος άστεγος τυλιγμένος με εφημερίδες δίπλα σε σακούλες σκουπιδιών. Δεν τον είδα. Κανείς δεν τον βλέπει, μάλλον κανείς μας δεν θέλει να τον δει. Τα βλέμματα τον προσπερνούν. Δεν θεωρείται άνθρωπος, αποφεύγεται σαν σκουπίδι, μήπως μας λερώσει, μήπως μας αγγίξει και μας αφήσει κάποιο ανεξίτηλο σημάδι της ταλαιπώριας του.

Εκείνη όμως η μαύρη σιλουέτα, εκείνος ο άνθρωπος σταμάτησε. Σπαταλά λίγο χρόνο μαζί του. Μέσα στη βροχή. Βρίσκεται ακόμα εκεί, όταν αισθάνομαι την ανάσα μου να με προδίδει. Λες και με άφησε και αυτή και πήγε να δει από κοντά τι συμβαίνει.

Ο  μαυροφορεμένος γονατίζει. Δεν του αρκεί που άφησε κάτι σε εκείνον τον ταλαίπωρο. Του μιλά. Του δίνει το χέρι του και ο ρακένδυτος άνδρας σηκώνεται όρθιος. Η βροχή, το παλιό τζάμι,δεν με αφήνουν να δω το πρόσωπό του. Είναι αδύνατος, καμπουριασμένος, μα θαρρείς ότι είναι νέος.

Κοιτώ τουλάχιστον δέκα λεπτά. Στέκομαι όρθιος μέσα στο σκοτεινό μα ζεστό δωμάτιό μου χωρίς να σκέφτομαι τίποτα, χωρίς να κάνω τίποτα…μόνο παρατηρώ.

Ξάφνου ο μαυροφορεμένος άνδρας γυρίζει προς το παραθύρι μου. Λες και ξέρει τι κάνω, λες και με βλέπει εδώ και ώρα. Παίρνει από το χέρι τον άρρωστο και προσπαθούν να περάσουν, τον γεμάτο από νερό, δρόμο. Θέλουν να περάσουν απέναντι, να έρθουν κάτω από το κατώφλι του σπιτιού μου.

Αποτραβιέμαι λίγο. Φοβάμαι μήπως με δουν τα μάτια εκείνου του άνδρα. Μα καθώς περνά η μοναδική αυτή σκέψη από το νου μου ο κτύπος του κουδουνιού με καθηλώνει. Ένα ρίγος περνά το κορμί μου. Το βλέμμα μου χαμένο προς την πόρτα, αγωνιά. Αγωνιά μήπως…"ντριν", το κουδούνι ξαναχτυπά. Ακίνητος, κόβω ακόμα και την ανάσα μου που ψιθυρίζει φόβο.

«Αδελφέ, βοήθησέ μας», μία φωνή ακούγεται κάτω από το σπίτι μου. «Αδελφέ…». Μάλλον κάποιον άλλο θα θέλουνε, κάποιον άλλο θα φωνάζουν, σκέφτομαι, και η φωνή μου απαντά, «Αδελφέ, για όνομα του Θεού, βοήθησέ μας…». Η βροχή δυναμώνει, ο θόρυβος που παράγει πλέον δεν ηχεί στα αυτιά μου όμορφα. Ηχεί σαν πόνος και απελπισία...

Αντί να πάω προς την πόρτα, κάθομαι στην βελούδινη πολυθρόνα μου. Ακουμπώ την πλάτη μου αναπαυτικά πίσω και περιμένω. Η ώρα περνά. Ησυχία. «Δόξα τω Θεώ» είπα μέσα μου…

Περιμένω λίγο ακόμα. Η βροχή σταμάτησε. Σηκώθηκα. Πλησιάζω το παράθυρο.Τα σκουπίδια ήταν ορφανά, ο ταλαίπωρος δεν βρισκόταν πλέον εκεί. Οι ομπρέλες είχαν πια κλείσει. «Δόξα τω Θεώ…» είπα κοιτώντας ψηλά στον ουρανό και ακούμπησα το μέτωπό μου στο παράθυρο.

Μα εκείνη την ώρα που ο ήλιος πολεμούσε να ξεπροβάλει, την στιγμή εκείνη που πίσω από την πλάτη μου το καντηλάκι αγωνιούσε μήπως σβήσει, εκείνη η σιλουέτα εμφανίστηκε στο απέναντι πεζοδρόμιο. Ήταν εκείνος, ο μαυροφορεμένος, ένας ιερέας, μούσκεμα, ακίνητος να με κοιτάζει. Δύο μάτια γεμάτα παράπονο, γεμάτα καλοσύνη και ενδιαφέρον. Δύο μάτια καθάρια που κρεμάστηκαν στο πρόσωπό μου.

Καθόμουν εκεί ακίνητος.

Καθόταν εκεί ακίνητος.

«Γιατί λες, δόξα τω Θεώ; Για την βοήθεια που δεν μας έδωσες, για την απραξία σου, για την ατολμία σου, την αναισθησία σου; Γιατί λες, δόξα τω Θεώ;» Δεν μίλησε, αλλά αυτά μου είπε. Δεν κούνησε τα χείλη του, απλά μου έγνεψε και χάθηκε μέσα στους περαστικούς. Μπορούσα να βοηθήσω. Που το ήξερε; Πως με γνώριζε; Ποιος ήταν αυτό ο ιερέας; Δεν ξέρω. Δεν θα μάθω μάλλον ποτέ.

Ήταν κάποιο υπαρκτό πρόσωπο, ή η ενσαρκωμένη μου συνείδηση; Μπορούσα να βοηθήσω μα δεν το έκανα, απλά παρατηρούσα...

Εκείνη την ημέρα, έκλαψα πολύ. Έκλαψα για εμένα, έκλαψα για το κατάντημά μου.

Έκλαψα, που δεν είπα ούτε ένα συγνώμη.

Αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος 

Από  imverias.blogspot.gr 

Το παραμύθι μου...


 

Η Νέα Μέθοδος Ψαλτικής του 1814

Η Νέα Μέθοδος Ψαλτικής του 1814
Το «Σχολείο Ψαλτική», με αφορμὴ τη διακοσιοστὴ επέτειο απὸ τη μουσικοθεωρητικὴ – σημειογραφικὴ μεταρρύθμιση των Τριων Διδασκάλων, Χρυσάνθου του εκ Μαδύτων, Γρηγορίου του Πρωτοψάλτου και Χουρμουζίου τοῦ Χαρτοφύλακος, διοργανώνει Διεθνές, Επετειακὸ Μουσικολογικὸ Συνέδριο μὲ θέμα:
«1814-2014. 200 χρόνια απὸ την καθιέρωση της Νέας Μεθόδου». 
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2014 και θα στεγάσει επιστημονικὲς ανακοινώσεις και ψαλτικὲς εκδηλώσεις.
Η Πεμπτουσία μίλησε με τον Κωνσταντίνο Φωτόπουλο Διευθυντή του Σχολείου Ψαλτικής και επιστημονικού συμβούλου του Συνεδρίου για τη Νέα Μέθοδο Ψαλτικής.
Πεμπτουσία: Τι είναι η Νέα Μέθοδος Ψαλτικής; Πρόκειται για μια μουσική μεταρρύθμιση για μια σημειογραφική εξέλιξη;
Κωνσταντίνος Φωτόπουλος: Το 1814, υπό τη σκέπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συγκροτήθηκε μια μουσική επιτροπή. Η επιτροπή αποτελούνταν από τρεις σπουδαίους μουσικοδιδασκάλους, τον Χρύσανθο-μετέπειτα επίσκοπο Δυρραχίου, το Γρηγόριο –μετέπειτα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης Εκκλησίας και το Χουρμούζιο-μετέπειτα Χαρτοφύλακα της Μεγάλης Εκκλησίας. Σκοπός αυτής της επιτροπής ήταν αφενός η απλούστευση της μουσικής σημειογραφίας και αφετέρου η συγκρότηση της θεωρίας της ψαλτικής τέχνης σε ένα ενιαίο και καλά δομημένο σύστημα.
Λογικό βέβαια ήταν, ως σημαντικότερη προσφορά να θεωρηθεί η εξέλιξη της σημειογραφίας. Μέχρι την καθιέρωση της Νέας Μεθόδου η σημειογραφία της ψαλτικής τέχνης ήταν στενογραφική και, ως εκ τούτου, αρκετά πολύπλοκη. Για να μάθει κάποιος τη μουσική ανάγνωση, απαιτούνταν έως και εικοσιπέντε έτη και λίγοι ήταν αυτοί που είχαν την υπομονή να μαθητεύσουν τόσα χρόνια.Με τη Νέα Μέθοδοη γραφή έγινε αναλυτική και πολύ εύκολη στην εκμάθησή της. Με αυτόν τον τρόπο δόθηκε νέα ώθηση στην ψαλτική τέχνη.Πολλοί άνθρωποι άρχισαν να τη μαθαίνουν και να τη διδάσκουν με τη σειρά τους στους νεότερους ενώ νέοι δρόμοι ανοίχτηκαν και στην τέχνη της μελοποιίας.
Π.: Είναι αλήθεια ότι υπήρξε σημείο αμφιλεγόμενο και προκάλεσε αντιδράσεις;
Κ.Φ: Όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε αλλαγή, έτσι και στην περίπτωσή μας υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις με σημαντικότερη αυτή του Κωνσταντίνου Πρωτοψάλτου (+1862).Σε αντίθεση όμως με το παρελθόν όπου αντίστοιχες προτάσεις για αλλαγή της γραφής (για παράδειγμα από το Γεώργιο Λέσβιο) απορρίφθηκαν από το σύνολο των ιεροψαλτών, στην περίπτωσή μας οι αντιδράσεις ήταν μεμονωμένες. Η πρόταση των τριών διδασκάλων έγινε αμέσως αποδεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία των ιεροψαλτών. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα διαδόθηκε παντού η νέα γραφή και μάλιστα επικράτησε σε τέτοιο βαθμό ώστε να χαθεί η γνώση της παλαιάς. Κάποιοι, μάλιστα, από τους πολέμιους της Νέας Μεθόδου όπως, για παράδειγμα, ο Απόστολος Κώνστας, έφτασαν σε σημείο ακόμα και να καταγράφουν τις προσωπικές τους συνθέσεις στη νέα γραφή. Αυτό συνέβη διότι η σημειογραφία των τριών διδασκάλων δεν ήταν ένα εντελώς νέο σύστημα γραφής αλλά η φυσική κατάληξη της μακραίωνης ιστορίας της σημειογραφίας της ψαλτικής.Με τη Νέα Μέθοδο δεν άλλαξε, άλλωστε,η μουσική στην ουσία της. Σύμφωνα με μαρτυρίες υπήρχαν ναοί όπου στον ένα χορό έψαλλαν με την παλαιά σημειογραφία ενώ στον άλλο με τη νέα. Ακούγοντας κάποιος και τους δύο χορούς δεν μπορούσε να διακρίνει διαφορά στο άκουσμα.
Π.: Πιστεύετε ότι τα αίτια επιβολής της Νέας Μεθόδου ήταν ιδεολογικά και δεν υφίστατο πραγματική ανάγκη;
Κ.Φ.: Οπωσδήποτε οι ιδεολογικές τάσεις της εποχής έπαιξαν κάποιο ρόλο στη διαμόρφωση και επικράτηση της Νέας Μεθόδου. Δεν θεωρώ όμως ότι επιβλήθηκε προκειμένου να εξυπηρετηθούν αυτές.
Οι Έλληνες, στις αρχές του 19ου αιώνα και ενώ συγκροτείται το ελληνικό κράτος, ερευνούν τις ρίζες τους και στρέφονται στην Αρχαία Ελλάδα, χωρίς όμως να περιφρονούν και τη ζώσα παράδοσή τους. Παράλληλα,αρχίζει να επικρατεί ο δυτικός τρόπος σκέψης ενώ οιδιαρκώς αυξανόμενοι ρυθμοί της ζωής είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Τα παραπάνω επηρέασαν τους τρεις διδασκάλους και αυτό έχει αποτυπωθεί και στο περίφημο έργο του Χρυσάνθου «Μέγα Θεωρητικόν της Μουσικής».Εκεί μπορούμε να διακρίνουμε ορολογίες, ορισμούς, και μουσικοϊστορικά στοιχεία δανεισμένα από την αρχαία ελληνική γραμματεία. Από την άλλη, ο τρόπος που συστηματοποιούνται οι κλίμακες και ο ακριβής καθορισμός των χρονικών αξιών, παραπέμπουν σε έναν τρόπο σκέψης πιο δυτικό.Βέβαια,οι τρεις διδάσκαλοι ήταν αφοσιωμένοι στη γραπτή και προφορική παράδοση της εποχής τους. Στη Νέα Μέθοδο διατήρησαν πολλά σημαδόφωνα της παλαιάς γραφής και σε ένα βαθμό απέφυγαν την εισαγωγή καινούριων. Στις θεωρητικές τους γραμματείες προσπάθησαν να περιγράψουν την προφορική παράδοση και όχι να την επανακαθορίσουν. Τέλος, ένα τεράστιο πλήθος μελών των παλαιών μελοποιών το μετέφεραν στη νέα γραφή για να μη χαθούν τα αριστουργήματα της εκκλησιαστικής μας μουσικής στο πέρασμα του χρόνου.
Οι ανάγκες ήταν,λοιπόν,υπαρκτές και προέκυψαν από τις μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής των Ελλήνων. Άλλωστε η ψαλτική τέχνη δεν ήταν ποτέ μια τέχνη στατική. Αλλαγές στη σημειογραφία, στη μελοποιία, στη θεωρία αλλά και σε άλλους τομείς παρατηρούνται σε κάθε αιώνα. Ίσως μπορούμε να πούμε ότι στις αρχές του 19ου αιώνα οι συνθήκες επέβαλαν κάπως δραστικότερες αλλαγές.

Από  pemptousia.gr

Διπρόσωπος και άθλια υποκριτής ο Ταγίπ Ερντογάν

Διπρόσωπος και άθλια υποκριτής ο Ταγίπ Ερντογάν
Του Νίκου Χειλαδάκη
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταΐπ Ερντογάν, ο μεγάλος κατήγορος του Ισραήλ για τις βιαιότητες του στην λωρίδα της Γάζας, αποδεικνύεται ότι είναι ο μεγάλος «εκλεκτός» των Εβραίων και του διεθνούς Σιωνισμού.
Ενώ συνεχίζει τις καταδικαστικές δηλωσίες του προς το Ισραήλ, αποκλειστικά δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου και όχι μόνο...
αποκαλύπτουν ότι ο σημερινός ηγέτης της Τουρκίας και επίδοξος επόμενος πρόεδρος της, είναι ένα από τα… μεγαλύτερα στηρίγματα του Ισραήλ. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο πριν από τρεις δεκαετίες ο τελείως άγνωστος τότε σε όλους Ερντογάν, ανέβηκε με τόση ταχύτητα όλα τα αξιώματα για να διεκδικεί σήμερα με μεγάλες αξιώσεις τον προεδρικό θώκο της τουρκικής δημοκρατίας.

Αν - R. Kipling

Αν - R. Kipling
Αν μπορείς στην πλάση τούτη να περιφρονείς τα πλούτη κι αν οι έπαινοι των γύρω δεν σου παίρνουν το μυαλό,

αν μπορείς στην τρικυμία να κρατήσεις ψυχραιμία, κι αν μπορείς και στους εχθρούς σου να σκορπίσεις το καλό,

αν μπορείς με μιας να παίξεις κάθε τι που ’χεις κερδίσει, στην καταστροφή ν’ αντέξεις και να δώσεις κάποια λύση,

Δείτε το! Έτσι κατέστρεψαν μια πολιτισμένη χώρα και σκόρπισαν τον τρόμο και τον θάνατο!

Μαντέψτε που είναι αυτά τα κορίτσια… Καλοντυμένα… μοντέρνα… χαμογελαστά…
Κι όμως !


Έτσι ήταν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν το …1960! Τι συνέβη και έγιναν …έτσι τον 21ο αιώνα;
 

(στο τέλος του δημοσιεύματος ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό! Δείτε το!)

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΕΓΗ …για πάντα

OIKOGENEIA
Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη

            Έχω ακούσει πολλά όνειρα: “Να γεννήσω, να λευτερωθώ, να ησυχάσω”, ή αργότερα: “Να ξεπεταχτούν τα παιδιά, να ησυχάσω”, πιο έπειτα:
“Να στρωθούν στο σχολείο, να μπουν σε μία ρέγουλα, να ησυχάσω” κα απελπισμένες φωνές: “Αμάν! Να περάσει η εφηβεία που με παλάβωσε, να ησυχάσω…”.

            Έχω ακούσει πολλά τέτοια όνειρα και τα καταλαβαίνω γιατί πρώτα τα έκανα εγώ. Τα παιδιά γεννήθηκαν, λευτερώθηκαν, αλλά… Και ξεπετάχτηκαν αλλά…

Καλοί άνθρωποι υπάρχουν παντού. Όμως, Αγίους δεν έχει πουθενά αλλού, παρά μόνο στην Ορθοδοξία μας

Καλοί άνθρωποι υπάρχουν παντού. Όμως, Αγίους δεν έχει πουθενά αλλού, παρά μόνο στην Ορθοδοξία μας
Δεν ισχυρίζομαι ότι όλοι οι Χριστιανοί είναι... Άγιοι. Θέλουν όμως να γίνουν!! Δεν ισχυρίζομαι ότι οι Χριστιανοί δεν έχουν... ελατ­τώματα ή κακίες. Προσπαθούν όμως να τα αποβάλουν!!
Πράγματα που δεν τα κάνουν οι «άλλοι», οι εχθροί της εκκλησίας. Δεν ισχυρίζο­μαι ότι δε γίνονται σκάνδαλα στο χώρο της εκκλησίας, αλλά και πού δε γίνονται;
Δε γίνονται στα πολιτικά κόμματα; δε γίνονται στις εται­ρείες; δε γίνονται στις ποδοσφαιρικές ομάδες; στους συλλόγους; Παντού όπου υπάρχουν άνθρωποι γίνονται και θα γίνονται τέτοια πράγματα.

Τούρκος το νέο "αφεντικό" του ΔΝΤ

Τούρκος το νέο "αφεντικό" του ΔΝΤ
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Από ένα Τούρκο, θα εξαρτόμαστε πλέον από το αν το ΔΝΤ θα συνεχίσει να μας δίνει τις «δόσεις» μας, για να εξασφαλίσουμε τα προς το ζην, όπως μας τονίζουν συνεχώς οι υπεύθυνοι κυβερνήτες αυτής της άμοιρης χώρας.

Γιατί πολλοί χριστιανοί δεν εκκλησιάζονται;

Γιατί πολλοί χριστιανοί δεν εκκλησιάζονται;
Λέμε ότι η Ελλάδα είναι ορθόδοξη χώρα και ότι οι Έλληνες στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.
Όμως ένα πολύ μικρό ποσοστό εκκλησιάζονται κάθε Κυριακή και κάθε μεγάλη γιορτή. Οι περισσότεροι ή εκκλησιάζονται πολύ αραιά ή δεν εκκλησιάζονται καθόλου. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;

Σαν σήμερα: Γεννιέται ο Χεμινγουεϊ (Video)

Σαν σήμερα: Γεννιέται ο Χεμινγουεϊ (Video)
356 π.Χ..... Ο Ηρόστρατος βάζει φωτιά στο Ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο, ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου, θέλοντας με την πράξη αυτή να κερδίσει δόξα και να μείνει το όνομά του στην ιστορία.

1605.... Ο πρώτος Ψευδοδημήτριος στέφεται «Τσάρος πασών των Ρωσιών» ως Δημήτριος Β'.

Αντιμετώπιση του θανάτου των αγιορειτών μοναχών

Αντιμετώπιση του θανάτου των αγιορειτών μοναχών
- Πως αντιμετωπίζουν οι μοναχοί την αρρώστια;
- Με υπομονή και καρτερικότητα. «Ασθένεια, Θεού επίσκεψη» λένε.
Μου λέει μια μέρα ένας μοναχός: «Για να μου στείλει ο Θεός την αρρώστια σημαίνει ότι με θυμήθηκε κι ότι κάτι θέλει να μου πει. Αυτός ξέρει. Κι Αυτός που μου την έδωσε, Αυτός και θα μου την πάρει αν και όποτε Εκείνος το θελήσει»
Τι να πεις;

Συγκινητική η στήριξη των Κρητικών από το Αϊβαλί στους Κρητικούς που αντιστέκονται ενάντια στα χημικά (φωτογραφίες).


Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των Κρητικών ενάντια στην υδρόλυση εν πλω στη Μεσόγειο εκφράζουν και Κρητικοί από το Αϊβαλί.

Σφαγή στη Σατζάιγια: Το Ισραήλ πνίγει τη Γάζα στο αίμα αμάχων-Εικόνες σοκ (ΦΩΤΟ)

Σφαγή στη Σατζάιγια: Το Ισραήλ πνίγει τη Γάζα στο αίμα αμάχων-Εικόνες σοκ (ΦΩΤΟ)
Στο αίμα αμάχων έβαψαν ισραηλινές επιδρομές και πυρά πυροβολικού τη γειτονιά Σατζάιγια ανατολικά της Πόλη της Γάζας. Τουλάχιστον 66 είναι οι νεκροί -ανάμεσά τους 17 παιδιά και 14 γυναίκες- και 400 οι τραυματίες της ισραηλινής επίθεσης, την οποία ηλικιωμένοι Παλαιστίνιοι περιγράφουν ως τη σφοδρότερη που έχουν ζήσει μετά τον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή όταν κατελήφθη η Λωρίδα της Γάζας.

Edward Snowden. Οι υπάλληλοι της NSA «περιέφεραν από γραφείο σε γραφείο» συχνά γυμνές φωτογραφίες σας.

Η παραδοχή πως...
κάποιοι υπάλληλοι της NSA «περιέφεραν από γραφείο σε γραφείο» γυμνές φωτογραφίες πολιτών που έφταναν στην κατοχή τους, κατά τη διάρκεια των περίφημων μαζικών παρακολουθήσεων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που αποκάλυψε o Edward Snowden, έχει κλέψει τα περισσότερα σχόλια από τη νέα συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος στην Guardian.

Φιλορώσοι αυτονομιστές: «Εχουμε τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους».

«Οι φιλορώσοι αυτονομιστές βρήκαν τα μαύρα κουτιά του μαλαισιανού αεροσκάφους το οποίο καταρρίφθηκε από πύραυλο την Πέμπτη στην ανατολική Ουκρανία», ανακοίνωσε σήμερα ένας από τους ηγέτες τους, ο Αλεξάντρ Μποροντάι...

Μαρτύριο-Evgeny Rodionov

The Soul of the East / ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

«Και προσκαλεσάμενος τον όχλον συν τοις μαθηταίς αυτού είπεν αυτοίς, Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι.

ος γαρ αν θέλη την ψυχήν αυτού σώσαι απολέσει αυτήν· ος δ' αν απολέση την ψυχήν αυτού ένεκεν εμού και του ευαγγελίου ουτός σώσει αυτήν» - Κατά Μάρκον 8:34, 35

Στις 23 Μαΐου 1996, στο 19ο έτος της ηλικίας του, ο στρατιώτης Evgeny Rodionov κρέμονταν από τους καρπούς του σε ένα σκοτεινό και γεμάτο βρωμιές κελί έξω από ένα χωριό που ονομάζεται Bamut. Ο νεαρός άνδρας δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί μια τέτοια κακή τύχη μόλις πριν από ένα χρόνο μετά την κατάταξη του στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.