''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Νήψη: Ο δρόμος κάθε αρετής


Νήψη: Ο δρόμος κάθε αρετής
Η νήψη είναι η μέθοδος πνευματική που απελευθερώνει εντελώς τον άνθρωπο με τη βοήθεια του Θεού από σκέψεις μολυσμένες από πάθη, από λόγια και έργα πονηρά, αν εφαρμόζεται πολύν καιρό και πρόθυμα.

Η νήψη, όταν περπατάει κανένας το δρόμο της, χαρίζει δυνατό, και ακόμη φανέρωση θεϊκών μυστικών και απόκρυφων αληθειών.

Η νήψη βοηθάει στην εφαρμογή κάθε εντολής του Θεού που βρίσκεται στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη και χορηγεί κάθε αγαθό του «μέλλοντος αιώνος», του αιώνος δηλαδή που πρόκειται να έρθη.

Νήψη είναι ουσιαστικά καθαρότητα της καρδιάς. Ακριβώς γιατί είναι τόσο μεγάλη και όμορφη αρετή ή, για την ακρίβεια, εξαιτίας της αμέλειάς μας, είναι σήμερα πολύ σπάνια στους μοναχούς. Αυτήν την αρετή μακαρίζει ο Χριστός λέγοντας «μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται». Επειδή λοιπόν τέτοια αρετή είναι η νήψη είναι ακριβή η τιμή της.

Όταν η νήψη είναι μακροχρόνια στον άνθρωπο, γίνεται οδηγός για σωστή και θεάρεστη ζωή, πράγμα που είναι και «θεωρίας επίβασις», η βάση στην οποία στηρίζεται η ιερά θεωρία, και μας μαθαίνει να κινούμε σωστά τις τρεις δυνάμεις της ψυχής και να φυλάγουμε με ασφάλεια τις αισθήσεις. Η αρετή αυτή, όταν την έχουμε, μεγαλώνει κάθε μέρα και τις τέσσερις γενικές αρετές.

Νήψη σημαίνει δρόμος κάθε αρετής και εντολής του Θεού. Η νήψη λέγεται η καρδιακή ησυχία. Όταν φτάση σε τέλειο βαθμό χωρίς να επηρεάζεται από τη φαντασία, είναι η ίδια φύλαξη του νου.

Όποιος γεννήθηκε τυφλός, δεν βλέπει το φως του ήλιου. Το ίδιο και όποιος δεν βαδίζει με νήψη δεν βλέπει πλούσια τη φωτεινή ακτινοβολία της ουράνιας χάριτος και ούτε πρόκειται να απελευθερωθεί από τα πονηρά και μισητά στον Θεό έργα, λόγια και σκέψεις.  Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρόκειται να περάσουν ελεύθερα τους άρχοντες του άδη, όταν φύγουν από τον κόσμο αυτόν.

Ησυχίου πρεσβυτέρου
από το βιβλίο: Μικρή Φιλοκαλία
εκδ. Αποστολική Διακονία 


Από  imverias.blogspot.gr

Στρατιωτική επιχείρηση στον τόπο που έπεσε το Boeing ετοιμάζουν ΗΠΑ-Ολλανδία;

Στρατιωτική επιχείρηση στον τόπο που έπεσε το Boeing ετοιμάζουν ΗΠΑ-Ολλανδία;
Παροξυσμός φαίνεται ότι επικρατεί στο δυτικό στρατόπεδο, αφού διαρρέονται πληροφορίες ότι Ολλανδοί και Αμερικανοί θα προβούν σε στρατιωτική ενέργεια προς κατάληψη του χώρου κατάρριψης του μαλαισιανού επιβατικού αεροσκάφους στο Ντονέτσκ, με την συνδρομή των F-16 που σταθμεύουν στην Πολωνία!Μιλούν για μια εισβολή ειδικών δυνάμεων έξω από τα ρωσικά σύνορα!

Σύγχρονο θαύμα του Προφήτη Ηλία - Ο Βλάσφημος στρατιώτης

Σύγχρονο θαύμα του Προφήτη Ηλία - Ο Βλάσφημος στρατιώτης
Συνομιλώντας στις 20 Ιουλίου 1972 με τον αδελφό Θεόκτιστο από την Ήπειρο, με ρώτησε αν άκουσα ένα αξιόλογο θαύμα που έγινε πριν δεκαπέντε χρόνια στα Γιάννενα από τον προφήτη Ηλία σε ένα στρατιώτη που φύλαγε σκοπός σε ένα στρατώνα.
Του είπα ότι δεν το άκουσα και τον παρακάλεσα να μου το διηγηθεί να το σημειώσουμε σε δόξα του προφήτη Ηλία.

ΑΣ ΑΚΟΥΣΘΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΟΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΑΜΕΘΑΝΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ

4.7.14-Ας ακουσθή επιτέλους η όλη αλήθεια για το Τάμα του Έθνους & το μωαμεθανικό τέμενος

 
                               Σωματεῖον
  «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ»
    Ἕδρα: MOYΣΩΝ 14, 15452 ΨΥΧΙΚΟΝ
    Τηλ. 0030 2103254321-2,    fax 210-3236978
e-mail: fot_gram@otenet.gr ἱστοσελίς: www.fotgrammi.gr
    Ἀριθ. Ἀποφ. Πρωτοδικείου Ἀθηνῶν 3079/2008
            ΑΦΜ 998406487 ΔΟΥ Ψυχικοῦ

ΑΣ ΑΚΟΥΣΘΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΟΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ
ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ
ΤΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
ΚΑΙ
ΤΟ ΜΩΑΜΕΘΑΝΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ

Βυζαντινός Ναός στην Πλατιά Άμμο

Βυζαντινός Ναός στην Πλατιά Άμμο
Στοιχεία για τον τρίκογχο βυζαντινό ναό που βρίσκεται στο δρόμο για την Πλατιά Άμμο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Όρους των Κελλίων παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση από την προϊσταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Σταυρούλα Σδρόλια.
Η πολιτιστική εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία του Εξωραϊστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου παραλίων Καρίτσας και τη συνεργασία του Δήμου Αγιάς με σκοπό την προβολή του τρίκογχου βυζαντινού ναού της περιοχής, που ανήκε στη μοναστική κοινότητα του ΄Ορους των Κελλίων.

Αίμα, τρόμος, αδιέξοδο-Ξεπερνούν τους 300 οι νεκροί στη Γάζα, στο Ισραήλ ο ΓΓ του ΟΗΕ

Αίμα, τρόμος, αδιέξοδο-Ξεπερνούν τους 300 οι νεκροί στη Γάζα, στο Ισραήλ ο ΓΓ του ΟΗΕ
Οι νεκροί από τις δωδεκαήμερη επιχείρηση στη Γάζα έχουν πλέον ξεπεράσει τους 300 σύμφωνα με τις παλαιστινιακές πηγές, ενώ το Ισραήλ απειλεί με κλιμάκωση. Άλλος ένας Ισραηλινός στρατιώτης σε σοβαρή κατάσταση που τραυματίστηκε τη δεύτερη νύχτα από την χερσαία επέμβαση, συνεχίζονται οι ρουκέτες της Χαμάς.

Η γελοιογραφία των “Times” για τον Πούτιν που εξόργισε τη Ρωσία

Η γελοιογραφία των “Times” για τον Πούτιν που εξόργισε τη Ρωσία
Στον πόλεμο της προπαγάνδας, οι γελοιογραφίες έχουν πάντοτε ξεχωριστό, διακριτό και παρεμβατικό ρόλο, και στην περίπτωση της κατάρριψης του Boeing των Malaysia Airlines δεν θα ήταν δυνατό να λειτουργήσουν ως εξαίρεση.

Σφαγή 270 ανθρώπων από τζιχαντιστές στη Συρία καταγγέλλουν ακτιβιστές

Σφαγή 270 ανθρώπων από τζιχαντιστές στη Συρία καταγγέλλουν ακτιβιστές
Για σφαγή 270 ανθρώπων σε περιοχή ανατολικά της Χομς στη Συρία κατηγορεί την τζιχανιστική ISIS οργάνωση ακτιβιστών κατά του Άσαντ, λέγοντας πως τα θύματα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις και μαζική εκτέλεση κατά την κατάληψη κοιτάσματος φυσικού αερίου.
Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν σε ισλαμιστικούς ιστότοπους, ανεπιβεβαίωτης γνησιότητας, οι ενόπλοι εμφανίζονται μάλιστα να επιδεικνύουν τις σορούς των θυμάτων, ακόμη και ακρωτηριασμένες.
Το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», οργάνωση με βάση το Λονδίνο, ανέφερε ότι διαθέτει στοιχεία για 270 νεκρούς οι οποίοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή, όταν μέλη της ISIS επιτέθηκαν και κατέλαβαν το κοίτασμα Σα'άρ στην κεντρική Συρία.

ΚΥΠΡΟΣ 1974 -2014 Σαράντα χρόνια σκλαβιάς και κατοχής

ΚΥΠΡΟΣ 1974 -2014 Σαράντα χρόνια σκλαβιάς και κατοχής
Τού Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου

«Σκοτώστε μας και γράψετε κι’ εμάς τον σκοτωμόν μας.Μα τούτοι ούλ’ οι σκοτωμοί, εν ούλοι για κακόν σας».
   (Βασίλης Μιχαηλίδης)
Σαράντα χρόνια πέρασαν από την 20η Ιουλίου 1974, την θλιβερή ημέρα που το βάρβαρο πόδι του «Αττίλα» πάτησε τα αγιασμένα χώματα της Κύπρου και αιματοκύλησε το όμορφοΕλληνικό νησί, εξαιτίας των υποχθονίων σχεδίων των μισελλήνων ξένων δυνάμεων, αλλά και των λαθών των ημετέρων, όπως είναι η διχόνοια, που πάντοτε ωδήγησε το Έθνος μας σε οδυνηρές περιπέτειες.
            Έσφαξαν, κρέμασαν, βίασαν, σκότωσαν με όποιο άλλο τρόπο, και ωδήγησαν στην σκλαβιά τους αδελφούς μας Κυπρίους του βορείου τμήματος της νήσου. Έκαναν πρόσφυγες τους σεμνούς και τίμιους αδελφούς μας, που επί αιώνες κατοικούσαν το πανέμορφο νησί. Απολογισμός... 200.000 πρόσφυγες, 4.000 νεκροί, 1619 αγνοούμενοι.

Ο φιλάργυρος και ο κρυμμένος θησαυρός του!

Ο φιλάργυρος και ο κρυμμένος θησαυρός του!
Κάποιος φυλάργυρος θέλοντας να κρύψει καλά τα χρήματα του άνοιξε στον τοίχο του σαλονιού του μια κρύπτη,τοποθέτησε εκεί το χρυσάφι του,έκτισε την κρύπτη,τον σοβάντισε και φώναξε ένα Αγιογράφο και του είπε να αγιογραφήσει την παράσταση της Ταφής του Χριστού ενώ πάνω από την Αγιογραφία έγραψε : Η Ζωή εν τάφω κατετέθης Χριστέ!

Μαμά, εμείς ζούμε με κουπόνια;

Μαμά, εμείς ζούμε με κουπόνια;
Πριν λίγες μέρες, ο 13χρονος γιος μου, με πήρε τηλέφωνο να μου πεί κάτι που άκουσε στο ραδιόφωνο.
«Πέρσι, η κυβέρνηση έδωσε κουπόνια για τρόφιμα σε 46 εκατομμύρια ανθρώπους. Αν σκεφτείς πως όταν πας στο ζωολογικό κήπο απαγορεύεται να ταίζεις τα ζώα από φόβο μη συνηθίσουν το ανθρώπινο φαγητό, είναι κάπως ειρωνικό όλο αυτό, έτσι;» είπε ο εκφωνητής.
Όταν και οι δύο μου γιοί, γύρισαν από το σπίτι της γιαγιάς τους που είχαν πάει για Σαββατοκύριακο, τους κάθισα κάτω και τους είπα πως η οικογένειά μας τρέφεται και ζεί από τα κουπόνια.

Θαύμα της Παναγίας: Με βρίζεις. Εγώ όμως είμαι πάντα κοντά σε σένα και σ' όλους τους στρατιώτες.

Θαύμα της Παναγίας: Με βρίζεις. Εγώ όμως είμαι πάντα κοντά σε σένα και σ' όλους τους στρατιώτες.
«Ήμουν ανθυπασπιστής στο τάγμα της Κορέας. Δεν πίστευα πουθενά, παρά μόνο στη δύναμη των βαρέων όπλων που κατεύθυνα. Επί πλέον ήμουν αδιόρθωτα βλάσφημος.
Όλες οι βλασφημίες μου συγκεντρώνον­ταν στην Παναγία. Όσοι με άκουγαν ανατρίχιαζαν. Οι φαντάροι μου έκαναν τον σταυρό τους, για να μην τους βρει κακό. Oι ανώτεροί μου διαρκώς με παρατηρού­σαν και με τιμωρούσαν. Ώσπου μια νύχτα έζησα ένα ολοφάνερο θαύμα.
Ξημέρωνε η 7ηΑπριλίου 1951. Με τη διμοιρία μου είχα καταλάβει μια πλαγιά σε ύψωμα κοντά στον 38οπαράλληλο. Μέχρι τα ξημερώματα έμεινα άγρυπνος στο όρυγμα μου μαζί με τον στρατιώτη Σταύρο Αδαμάκο.

Ο καλύτερος τρόπος να πιστέψεις είναι να μιμηθείς κάποιον που πιστεύει. Γι’ αυτό πηγαίνουμε προσκυνητές στο Άγιον Όρος...

Ο καλύτερος τρόπος να πιστέψεις είναι να μιμηθείς κάποιον που πιστεύει. Γι’ αυτό πηγαίνουμε προσκυνητές στο Άγιον Όρος...
«Τα θεμέλιά μου στα βουνά»

Του Μ. Ε. Λαγκουβάρδου
«Τα θεμέλιά μου στα βουνά», γράφει ο Ελύτης, παραφράζοντας το στίχο της Αγίας Γραφής. «Σήκωσα τους οφθαλμούς εις τα όρη, από όπου θα 'ρθη η βοήθειά μου, η βοήθεια του Κυρίου, που εποίησε τον ουρανό και τη γη». Τα θεμέλιά μου στα βουνά, στις θεμελιακές, στις απαρασάλευτες αξίες του ανθρώπου. Κανένας δεν μπορεί να βάλει άλλο θεμέλιο εκτός από αυτό που υπάρχει και που είναι ο Ιησούς Χριστός.

Έτοιμοι να χτυπήσουν προσωπικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν…

 
Μόσχα και Ουάσιγκτον ολοταχώς σε νέο “ψυχρό πόλεμο”

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, στους oποίους μίλησε για...
την ανάγκη νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Συνομιλίες με ξένους ηγέτες είχε και ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν, ο οποίος τηλεφώνησε και στον πρόεδρο της Ουκρανίας.