''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Η Ντόροθι Κίνγκ κάνει καζούρα στους Σκοπιανούς: «Προτείνω να γίνετε επαρχία της Μακεδονίας με φόρο 25%».

Η αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κίνγκ που έχει μιλήσει με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την Ελλάδα και την Αμφίπολη, εξακολουθεί να κάνει καζούρα στους Σκοπιανούς, κάποιοι εκ των οποίων την είχαν αποκαλέσει «ελληνίδα πόρνη».

Βόμβες με ζωντανούς σκορπιούς ρίχνουν οι τζιχαντιστές!

Βόμβες με ζωντανούς σκορπιούς ρίχνουν οι τζιχαντιστές!
Βόμβες με ζωντανούς σκορπιούς είναι το τελευταίο "υπερόπλο" των τζιχαντιστών του Iσλαμικού Κράτους για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό, σπέρνοντας τον φόβο και τον τρόμο σε χωριά και πόλεις του Ιράκ.

Μαυρόπους, Ιωάννης: Ένα επίγραμμα για τον Πλάτωνα

Μαυρόπους, Ιωάννης (11ος αι.)
Βυζαντινός λόγιος και ποιητής. Σπούδασε ρητορική, λογική, μεταφυσική, ηθική, μαθηματικά, φυσικά, νομικά και λατινικά. Διακρίθηκε για την ευρυμάθεια και την ευφυΐα του, καθώς επίσης για την πολύπλευρη δράση του. Συνέταξε τη Νεαρά, τη σχετική με τη λειτουργία της νομικής σχολής, επί Κωνσταντίνου Θ’ Μονομάχου (1042-55) και, για σύντομο χρονικό διάστημα, δίδαξε φιλοσοφία στην Ανώτερη Σχολή της Κωνσταντινούπολης, προτού διοριστεί μητροπολίτης Ευχαΐτων της Μικράς Ασίας. Μερίμνησε για τη βελτίωση της εκκλησιαστικής μουσικής και θεωρείται πως ο ίδιος θέσπισε τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Έγραψε μεγάλο αριθμό ιαμβικών ποιημάτων, εκκλησιαστικούς ύμνους καθώς και επιγράμματα (ποιητικό είδος, το οποίο είχε ανθήσει ιδιαίτερα την εποχή εκείνη). Άφησε επίσης επιστολές και πολλούς εκκλησιαστικούς λόγους. Ήταν δάσκαλος του Μιχαήλ Ψελλού, ο οποίος του αφιέρωσε και εγκώμιο.
Ἐκκλησία καί οἱ Ἀρχαῖοι. Τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν κ. Μάρκου

Τι συμβολίζει ο Σταυρός που κάνουμε;

Τι συμβολίζει ο Σταυρός που κάνουμε;
Κατά τον μεγάλο δάσκαλο της χριστιανικής ζωής άγιο Κοσμά τον Αιτωλό (18ος-19ος αιώνας), ο σταυρός περιέχει τους εξής συμβολισμούς…

«Πιστεύω, ενώ βλέπω...»

«Πιστεύω, ενώ βλέπω...»
Καθώς απαγγέλλουμε το Σύμβολο της Πίστεως ζούμε κάθε φορά το μυστήριο της Εκκλησίας.

Λέμε:

Τι είναι οι Άγγελοι, κατά τον Ιωάννη τον Δαμασκηνό

Τι είναι οι Άγγελοι, κατά τον Ιωάννη τον Δαμασκηνό
Ο άγγελος είναι φύση νοερά και λογική, αεικίνητη, αυτεξούσια, ασώματη, λειτουργός του Θεού, φύσει θνητή (μόνο το άκτιστον θείον είναι φύσει αθάνατον), χάριτι όμως αθάνατη.
Σημειωτέον ότι ο άγγελος λέγεται ασώματος και άυλος συγκρινόμενος με τον άνθρωπο. Συγκρινόμενος με τον Θεό είναι παχύς και υλικός.