''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

"Αύριο", σου λένε τα πονηρά πνεύματα.

Τα πονηρά πνεύματα επιζητούν πάντοτε να εμποδίζουν ό,τι κάνουμε για τη σωτηρία μας.

Ποιά είναι τα μυστήρια της Εκκλησίας; Πως συστήθηκαν; Ποιος τα όρισε;

Ποιά είναι τα μυστήρια της Εκκλησίας; Πως συστήθηκαν; Ποιος τα όρισε;
Τα Μυστήρια είναι εκείνες οι ιερές τελετές της Εκκλησίας μας, που αποτελούν αισθητά σημεία της θείας χάρης, μεταδίδουν στους πιστούς την ουράνια ευλογία, χαράσσουν βαθειά στο εσωτερικό των χριστιανών σωτηριώδεις συνέπειες, αναμορφώνουν ψυχικά τον άνθρωπο, τον μεταμορφώνουν σε καινή κτίση. Τα ιερά Μυστήρια είναι θεοσύστατα, δηλαδή τα συνέστησε ο ίδιος ο Χριστός. Η συνειδητή συμμετοχή όλων μας σε αυτά είναι απαραίτητη για την ένωσή μας με τον Θεό και τη σωτηρία μας. Γενικά και ειδικά, τα Ιερά Μυστήρια, οι αγιαστικές δηλαδή πράξεις,  είναι ορατά σημεία μέσω των οποίων μεταδίδεται η αόρατη χάρη του Αγίου Πνεύματος και δεν έχουν συγκεκριμένο αριθμό. Από αυτά όμως, ως βασικότερα, ξεχωρίζουν επτά. Σε αυτά  περιλαμβάνονται τα υποχρεωτικά Μυστήρια, σε αυτά που ο άνθρωπος οφείλει να συμμετέχει ώστε να νοείται ως μέλος της Εκκλησίας, και τα προαιρετικά:

Έτσι εγκαταλείφθηκε η Νήσος του Πάσχα: Τι συνέβη στους ιθαγενείς

Η παρακμή του πολιτισμού της Νήσου του Πάσχα προκλήθηκε περισσότερο από προϋπάρχουσες περιβαλλοντικές συνθήκες παρά από ανθρωπογενή οικολογική καταστροφή, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Μοναχισμός, η ζωή της ομορφιάς

Φωτο: Στράτος Καλαφάτης
Αυτή την ομορφιά του μοναχισμού την περιγράφει με άριστο τρόπο και ασκητική αρχοντιά ο προηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου Γέροντας Αθανάσιος, ο οποίος σε άρθρο του έχει γράψει τα εξής:

Η αισιοδοξία κάνει καλό στην καρδιά!

Η αισιοδοξία κάνει καλό στην καρδιά!
Σημαντικά καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία έχουν οι άνθρωποι που βλέπουν αισιόδοξα τη ζωή, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.