''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Το πρόχειρο φέρετρο του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε'

 
Τήν Κυριακή του Πάσχα, 10 Απριλίου, ο άγιος Γρηγόριος τέλεσε με γαλήνη και μεγαλοπρέπεια τήν Αναστάσιμη Λειτουργία, που τήν διέκοπταν μόνον οι λυγμοί του. Στο τέλος της Λειτουργίας, του επιβεβαίωσαν τήν είδηση της επανάστασης στήν Πελοπόννησο.

Απάντησε τότε: «Νυν και αεί γενηθήτω το θέλημα Κυρίου!»
Λίγες ώρες αργότερα, εκπρόσωποι του σουλτάνου του ανήγγειλαν τήν έκπτωση του και αμέσως γενίτσαροι τον έσυραν βάναυσα στήν φυλακή.
Υπεβλήθη σε ανάκριση και φρικτά βασανιστήρια στήν διάρκεια τών οποίων παρέμεινε μεγαλοπρεπώς σιωπηλός. Διέκοψε τήν σιωπή του μόνο όταν του πρότειναν να αρνηθεί τήν πίστη του, λέγοντας:
«Ό πατριάρχης τών χριστιανών χριστιανός αποθνήσκει!»
Λίγο αργότερα, μόλις εξελέγη από τήν ιερά Συνοδό ο διάδοχος του, τον άπαγχόνισαν στήν πύλη του Πατριαρχείου, ή οποία έκτοτε παραμένει κλειστή εις μνήμην του φρικτού αύτου άνοσιουργηματος.

Στον Ι, Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Ντομάτων Λειβαθούς στην Κεφαλλονιά φυλάσσεται το πρόχειρο φέρετρο του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε' το οποίο κατασκευάστηκε εντός του πλοίου του Κεφαλονίτη Νικολάου Σκλάβου.
Σε αυτό το φέρετρο είχε τοποθετηθεί το ανασυρθέν από τα ύδατα του Βοσπόρου σκήνωμα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε, ο οποίος είχε απαγχονιστεί από τους Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Απριλίου 1821.
Ο Νικόλαος Σκλάβος μετέφερε το σκήνωμα του Πατριάρχη στην Οδησσό και το παρέδωσε στον Τσάρο ο οποίος το έθαψε με τιμές. Το δε πρόχειρο φέρετρο το έφερε στην Κεφαλονιά και το τοποθέτησε στην εκκλησία του χωριού του στα Ντομάτα.

https://proskynitis.blogspot.com
http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/04/blog-post_102.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου