''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Bild: ο Giuseppe Conte προειδοποιεί για αποτυχία της Ευρώπης



.
«Πρέπει να πάμε στη μάχη μαζί. Δεν απαιτούμε από τη Γερμανία και την Ολλανδία να πληρώσουν τα χρέη μας. Η Γερμανία δεν θα έχει πλεονέκτημα εάν η Ευρώπη βυθιστεί στην ύφεση».
Μια πολύ σημαντική συνέντευξη έδωσε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte, στη Γερμανική εφημερίδα Bild. Ο Πρωθυπουργός της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη μίλησε για την ΕΕ και τις εντονότατες διαφωνίες μεταξύ του πλούσιου Βορρά και των Νοτίων χωρών που πλήττονται σφοδρά από τον ιό covid-19. Η Ιταλία θρηνεί περισσότερους από 17.000 νεκρούς και πιέζεται να μείνει πιστή στη δημοσιονομική πειθαρχία.
Για την Ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική ο Ιταλός Πρωθυπουργός είπε ότι «η Γερμανία δεν θα έχει πλεονέκτημα εάν η Ευρώπη βυθιστεί στην ύφεση. Οι οικονομίες μας δοκιμάζονται. Βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη δυσκολία μετά τον πόλεμο. Πρέπει να αναπτύξουμε τα δημοσιονομικά μέσα. Δεν απαιτούμε από τη Γερμανία και την Ολλανδία να πληρώνουν τα χρέη μας».

Για τα ευρω-ομόλογα ο Τζιουζέπε Κόντε είπε ότι «δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Τώρα το κράτος παρέχει το 13% του ΑΕΠ. Ζητώ να χαλαρώσουν οι κανόνες της δημοσιονομικής πολιτικής. Διαφορετικά, πρέπει να διαγράψουμε την Ευρώπη και όλοι να κάνουν το πρόγραμμά τους. Μια γρήγορη άνοδος θα είναι η καλύτερη επιλογή για όλους. Τελικά, δεν μπορούμε να πούμε ότι η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής, η Ευρώπη, πέθανε».
Αναφερόμενος στην κατάσταση του Ιταλικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης είπε ότι «οι καμπύλες (σ.σ. γραφικές παραστάσεις) για την Ιταλία βελτιώνονται. Ο αριθμός των ατόμων που θεραπεύτηκαν αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Ελπίζω να βγούμε σύντομα από την κρίση. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση. Είχαμε μια απίστευτη υπερφόρτωση στην δυνατότητα περίθαλψης των νοσοκομείων μας. Υπήρχε έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας. Δημιουργήσαμε νοσοκομεία επειγόντων περιστατικών για ασθενείς με κορωνοϊό».
Αναφερόμενος στην ρόλο της Ιταλίας στην κρίση ο Ιταλός Πρωθυπουργός είπε ότι «η Ιταλία είναι πρωτοπόρος. Η Γερμανία και η Ιταλία μπορούν να βοηθήσουν η μία την άλλη. Όταν είμαστε καλύτερα, βοηθάμε τους άλλους. Πρέπει να πάμε στη μάχη μαζί. Το μέτωπο που αντιμετωπίζει ο εχθρός πρέπει να κλείσει. Ο ιός φυσάει όπως ο άνεμος. Όλοι οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να βοηθούν ο ένας τον άλλον. Τώρα έχουμε ξεπεράσει το κλίμα εγωισμού που υπήρχε στην αρχή της κρίσης. Όλες οι χώρες θα επηρεαστούν. Οι οικονομίες μας δοκιμάζονται. Καμία χώρα δεν έχει πλεονέκτημα σε μια αδύναμη Ευρώπη. Ευρώπη δεν σημαίνει μόνο οικονομία. Η Ευρώπη περιλαμβάνει επίσης την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Πηγή: Cosmostatus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου