''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

resized_6c48b-2123_eng_picture_20141201_3928670_3928672
Γράφει ο Νίκος ΧειλαδάκηςΗ επιδεικτική απόρριψη της πρόσκλησης του Ρώσου πρόεδρου, Βλαδιμήρ Πούτιν, στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να παραβρεθεί στην Μόσχα για να τιμήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις της ενάτης Μαΐου για την εβδομηκοστή επέτειο της μεγάλης νίκης του ρωσικού στρατού κατά των Γερμανών ναζιστών, έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στην ρωσική πρωτεύουσα όπως ομολογούν τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ.
Όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Άγκυρα πριν από ενάμιση μήνα ο Ρώσος πρόεδρος είχε προσκαλέσει ο ίδιος τον Ερντογάν να τιμήσει την Ρωσία στις μεγαλοπρεπείς παρελάσεις που θα γίνουν στην Μόσχα για την επέτειο της νίκης του ρωσικού στρατού κατά των ναζιστών. Ο Ερντογάν όμως προφανώς χολωμένος με τον Πούτιν γιατί αντί να έρθει στην Τουρκία στις 24 Απριλίου στην επέτειο της τουρκικής νίκης στην μάχη της Καλλίπολης, πήγε στο Ερεβάν της Αρμενίας τιμώντας τα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας, απέρριψε τώρα την πρόσκληση αυτή.
Έτσι αντί για τον Ερντογάν η Τουρκία σε μια κίνηση υποτίμησης των ρωσικών εκδηλώσεων θα εκπροσωπηθεί από τον πρέσβη της στην Μόσχα, Ümit Yardım. Η απόφαση αυτή του Ερντογάν έγινε γνωστή από τον πρόεδρο της τουρκικής βουλής, Cemil Çiçek, που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες επίσκεψη στην ρωσική πρωτεύουσα. Ο Çiçek απαντώντας σε ερωτήσεις Ρώσων δημοσιογράφων ανακοίνωσε πως ο Ερντογάν δεν θα έρθει στην Μόσχα γιατί το πρόγραμμα του είναι…πολύ βεβαρημένο!
Αυτό το επεισόδιο είναι άλλο ένα επεισόδιο στην αυξανόμενη ψύχρανση τον τελευταίο καιρό στις σχέσεις Ρωσίας Τουρκίας, με απαρχή το μεγάλο θέμα της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας από τον Βλαδιμήρ Πούτιν γεγονός που εξόργισε την Άγκυρα. Από την άλλη πλευρά και εδώ είναι το ουσιαστικό, στην Μόσχα υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια προς την Τουρκία για την συμμετοχή της σε νατοϊκές ναυτικές ασκήσεις στην Μαύρη Θάλασσα που στρέφονται απ ευθείας κατά της Ρωσίας. Και έπονται εξελίξεις!
Και για το επίμαχο θέμα, αλήθεια θα πάει στην Μόσχα όπως είχε ανακοινωθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός κ Τσίπρας ;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

http://nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου