''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Διπλωματικό "πόκερ" Αθήνας, Μόσχας και Άγκυρας

Διπλωματικό "πόκερ" Αθήνας, Μόσχας και Άγκυρας
Τα απόνερα του ρωσικού εμπάργκο άρχισαν να επηρεάζουν σταδιακά τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς στη «γειτονιά» της Μεσογείου με την Αθήνα να αντιδρά για πρώτη φορά επίσημα χθες στην προσπάθεια της Άγκυρας να καρπωθεί οφέλη από την κρίση δηλώνοντας «παρούσα» στο πλευρό της Μόσχας και αυξάνοντας τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών προς τη Ρωσία.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αποφεύγοντας να σηκώσει υπέρμετρα τους τόνους σε σχέση με τη Ρωσία έσπευσε χθες να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τους ευρωπαίους και ευρωαντλαντικούς συμμάχους προειδοποιώντας για τις κινήσεις της Τουρκίας χωρίς ωστόσο να την αναφέρει ονομαστικά:

«Η ΕΕ και οι ευρωατλαντικοί εταίροι οφείλουν, επίσης, να αντιληφθούν τάχιστα ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες που είναι μάλιστα μέλη της Συμμαχίας, οι οποίες μετέχουν a la carte στην ευρωπαϊκή πολιτική και επωφελούνται από το κόστος που καταβάλλουν τα Κ-Μ (Κράτη Μέλη)».
Ήδη από την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter είχε σπεύσει να μιλήσει για «καλή είδηση στα γεωπολιτικά» την απόφαση της Μόσχας, όπως μετέφερε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti πως η Ρωσία θα αυξήσει τις εισαγωγές της από την Τουρκία.
Ο εμπορικός αυτός πόλεμος - αναμένεται ότι θα έχει πολλές συνέχειες καθώς η Αθήνα όπως φάνηκε από τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναζητά άλλους εξαγωγικούς προορισμούς των αγροτικών προϊόντων στρεφόμενη πλέον σε παραδοσιακές εμπορικές αγορές.
Τα χρονικά περιθώρια για διαβουλεύσεις είναι ιδιαιτέρως μικρά καθώς το ενδεχόμενο ολικής καταστροφής της παραγωγής των νωπών και ευπαθών προϊόντων είναι πλέον απολύτως ορατό.
Στην Αθήνα πάντως επικρατεί νευρικότητα λόγω της στάσης που έχουν κρατήσει έως τώρα οι Ρώσοι. Οι προσδοκίες για διαφορετική μεταχείριση της Ελλάδας έπεσαν στο κενό και σαν να μην έφτανε αυτό, η Μόσχα δεν δείχνει να βιάζεται στην αποσαφήνιση του εμπάργκο κάτι το οποίο προκαλεί περαιτέρω προβληματισμό στην ελληνική πλευρά. Που από τη μια πλευρά θέλει να διασφαλίσει ότι η εσωτερική παραγωγή δεν θα πληγεί στο σύνολό της και από την άλλη να κρατήσει εκείνη την ισορροπία που απαιτείται από τη στιγμή που οι Ρώσοι δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες του εμπάργκο που αποφάσισαν.
Για πρώτη φορά πάντως χθες η Αθήνα μίλησε για «καταβολή αποζημιώσεων» κάτι που σημαίνει πως έχει ήδη αποφασιστεί η κινητοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο -όπως πρώτη-πρώτη ανακοίνωσε η Φινλανδία.
Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει αποφύγει να απαντήσει στις σκληρές ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ - και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης - για το ρωσικό εμπάργκο. Χωρίς να γίνεται καμία ευθεία αναφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση ή στην πρωτοβουλία του Μανώλη Γλέζου να στείλει επιστολή στον Βλαντίμιρ Πούτιν, το υπουργείο Εξωτερικών για πρώτη φορά χθες άφησε αιχμές για την έως τώρα στάση της αντιπολίτευσης:
«Δεν βοηθούν, τη διεθνή θέση της χώρας και τα στρατηγικά εθνικά συμφέροντα, από το Κυπριακό μέχρι την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση, αποσπασματικές, νευρικές και δημοκοπικές αντιδράσεις, χωρίς πλαίσιο αναφοράς και χωρίς δυνατότητα απάντησης σε κανένα απλό ερώτημα για τις επιπτώσεις και το επόμενο βήμα».

Από  parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου