''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014

Η Ελλάδα η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που βλέπει θετικά τη Ρωσία

Η Ελλάδα η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που βλέπει θετικά τη Ρωσία


Η διεθνής κοινή γνώμη, κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει με ολοένα και πιο αρνητικό τρόπο τη Ρωσία και τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά το ρόλο που διαδραμάτισαν στην κρίση στην Ουκρανία, σύμφωνα με το αμερικάνικο κέντρο ερευνών Pew Research Center, το οποίο διενήργησε δημοσκόπηση σε 48.643 ανθρώπους από 17 Μαρτίου έως 5 Ιουνίου.

Η εικόνα της Ρωσίας επιδεινώθηκε σε διάστημα ενός έτους με συνολικά κατά μέσο όρο το 43% των ερωτηθέντων να έχει αρνητική γνώμη για τη χώρα, έναντι 34% που έχει θετική. Η απόκλιση μεταξύ των απόψεων αυξήθηκε σημαντικά στη διάρκεια ενός έτους, κυρίως στην αμερικανική κοινή γνώμη, όπου το ποσοστό όσων έχουν αρνητική άποψη για τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 29 μονάδες, και την ευρωπαϊκή. Στην Πολωνία, τη Βρετανία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ιταλία το ποσοστό αποδοκιμασίας της Ρωσίας αυξήθηκε κατά δύο μονάδες.
Μάλιστα στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 9 μονάδες, περνώντας από το 64% που ήταν πέρυσι στο 73%, όμως το 2013 οι Γάλλοι είχαν την πιο αρνητική άποψη για τη Ρωσία σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που το 2013 όπως και το 2014 έχει κυρίως θετική άποψη για τη Ρωσία, με μια μικρή αύξηση δύο μονάδων των αρνητικών γνωμών.
Η άποψη των Ουκρανών έχει αλλάξει ριζικά από το 2011, έτος για το οποίο υπάρχουν τελευταία στοιχεία. Έξι στους δέκα έχουν αρνητική γνώμη για τη Ρωσία φέτος, έναντι μόνο του ενός στους δέκα το 2011. Οι απόψεις διαφέρουν ανάλογα με τις περιοχές της Ουκρανίας με τις περισσότερες αρνητικές να συγκεντρώνονται στα δυτικά (83%), απ' ότι στη ρωσόφωνη ανατολή (45%), ενώ στην Κριμαία φτάνουν μόλις το 6%.
Τέλος, εικόνα της Ρωσίας επιδεινώθηκε επίσης και στη Μέση Ανατολή αλλά και τη Λατινική Αμερική, αλλά σε μικρότερο ποσοστό. Αντίθετα βελτιώθηκε στην Αφρική, εκτός από τη Νότια Αφρική. Στην Ασία ενισχύθηκε η εικόνα της Ρωσίας στην Κίνα, όπως και στο Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και το Μπαγκλαντές.

Από  thestival.gr

2 σχόλια: