''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Κύπριοι ήρωες-Αφιέρωμα-Μέρος 4-Κυριάκος Μάτσης (Βίντεο)

«Στρατηγέ δεν γνωρίζεις ιστορία; Oυ περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα αλλά περί αρετής»

Ναι είμαι της ΕΟΚΑ και δεν λογαριάζω τίποτα..

Ο Κυριάκος Μάτσης υπήρξε ένα από τα πρώτα μέλη που συστρατεύθηκαν στις τάξεις της ΕΟΚΑ μυημένος από τον Γρηγόρη Αυξεντίου.

Τον Ιανουάριο του 1956, ο Μάτσης συνελήφθη και οδηγήθηκε αρχικά στα ανακριτήρια της Ομορφίτας και έπειτα στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως της Κοκκινοτριμιθιάς. Κατά τη διάρκεια της ομηρίας του θα υποβλήθηκε σε αρκετά βασανιστήρια.
 Από τον Μάιο του 1956 θα αρχίσουν συνομιλίες του με τον αδίστακτο Άγγλο στρατάρχη Χάρντινγκ πάνω στο Κυπριακό.Ο Μάτσης θα απαντήσει στην απόπειρα προσεταιρισμού του μέσω δωροδοκίας με τεράστιο ποσό για την εποχή με το περίφημο "ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα αλλά περί αρετής".

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1956 δραπέτευσε και επικηρύχτηκε με το ποσό των 5.000 λιρών. Στις 19 Νοεμβρίου 1958 περικυκλώθηκε το κρησφύγετό του και ανατινάχθηκε από τις Βρετανικές δυνάμεις όπου και βρήκε το θάνατο.


Ο Κυριάκος Μάτσης, υπήρξε μια από τις πιο συγκλονιστικές μορφές της ΕΟΚΑ, ήταν άνθρωπος προικισμένος με σπάνιες αρετές και ιδανικά, προκαλούσε τον σεβασμό των συναγωνιστών του, τους οποίους παρηγορούσε, εμψύχωνε και συμβούλευε, διέθετε έμφυτη ευγένεια, θάρρος, αξιοπρέπεια καθώς και μια ώριμη πολιτική σκέψη. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως η κυπριακή ιστορία από το 1959 και μετά θα ήταν πολύ διαφορετική αν ο Μάτσης ήταν ακόμη εν ζωή..

 RAFAILNEWS
                                                                         
                                            

                                           Δείτε το 1ο μέρος ΕΔΩ
Δείτε το 2ο μέρος ΕΔΩ
Δείτε το 3ο μέρος ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου