''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Η αποψίλωση των δασών φέρνει νέες μολυσματικές ασθένειες στους ανθρώπους



.
Οι επιστήμονες συνδέουν την αποψίλωση των δασών με την εμφάνιση νέων ασθενειών που απειλούν τον άνθρωπο.
Τα δάση λειτουργούν ως ασπίδες για τους ανθρώπους, κρατώντας τους ασφαλείς από κορωνοϊούς και άλλες ασθένειες. Η συνέπεια της καταστροφής των δασών ίσως είναι η απελευθέρωση καταστρεπτικών ασθενειών για την υγεία των ανθρώπων παγκοσμίως, αναφέρεται σε δημοσίευμα της DW.
Οι επιστήμες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και 2 δεκαετίες. Καθώς οι άνθρωποι καταπατούν τα δάση, αυξάνεται η πιθανότητα να κολλήσουν κάποιον ιό που υπήρχε μόνο μεταξύ των άγριων ζώων.
Για τον λόγο αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη για την Ana Lucia Tourinho η εμφάνιση του νέου κορωνοϊού στην Κίνα και η εξάπλωσή του σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ana Lucia Tourinho είναι οικολόγος στο Πανεπιστήμιο Mato Grosso της Βραζιλίας και μελετά πως η περιβαλλοντική ανισορροπία μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για τα δάση και τους ανθρώπους.
«Όταν ένας ιός που δεν αποτελούσε μέρος της εξελικτικής μας ιστορίας αφήσεις τον φυσικό του ξενιστή και εισέλθει στα σώματά μας, επέρχεται το χάος. Ο νέος ιός κάνει ακριβώς αυτό» ισχυρίζεται η Ana Lucia Tourinho.

Πριν μολύνει τους ανθρώπους παγκοσμίως, ο ιός που αρχικά ονομάστηκε SARS-CoV-2, ζούσε στο σώμα άγριων ζώων, πιθανότατα νυχτερίδων. Όταν ιοί τέτοιου είδους ζουν σε ισορροπία με τον  ξενιστή τους σε ένα κλειστό δάσος, δεν αποτελούν απειλή για τους ανθρώπους. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν το δάσος καταστρέφεται και καταλαμβάνεται από ανθρώπους.
Προηγούμενες επιστημονικές μελέτες έδειξαν τη σχέση μεταξύ της αποψίλωσης των δασών, του πολλαπλασιασμού των νυχτερίδων στις κατεστραμμένες περιοχές και τους κορωνοϊούς, που περιλαμβάνει το στέλεχος του covid-19.
H Aneta Afelt, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας στην Πολωνία, έχει κάνει μελέτες που δείχνουν ότι η επόμενη σοβαρή ασθένεια θα προέλθει από την Ασία, εξαιτίας της υψηλής αποψίλωσης των δασών τα τελευταία 40 χρόνια.
Για να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα η Aneta Afelt ερεύνησε τις προηγούμενες πανδημίες κορωνοϊών, όπως του SARS την περίοδο 2002-2003 με 10% θνησιμότητα και του MERS το 2012 με 38% θνησιμότητα.
«Η περιοχή (σ.σ. της Κίνας) είναι μία από τις περιοχές που σε παγκόσμιο επίπεδο η αύξηση του πληθυσμού είναι πολύ μεγάλη, οι συνθήκες υγιεινής είναι κακές και η αποψίλωση των δασών είναι έντονη. Έτσι η νοτιοανατολική Ασία διαθέτει όλα τα στοιχεία για την εμφάνιση η επανεμφάνιση μολυσματικής ασθένειας» έγραφε το 2018 η Aneta Afelt.
Το σενάριο της Κίνας είναι παρόμοιο με του Αμαζονίου. Το 2019 η αποψίλωση του Αμαζονίου έσπασε κάθε ρεκόρ. Οι αναφορές για αποψίλωση αυξήθηκαν κατά 51,4% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019.
Ανάλυση του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης έδειξε ότι η περιοχή με το μεγαλύτερο τροπικό δάσος παγκοσμίως, αποτελεί πιθανό κέντρο για επιδημίες. Επίσης αποδείχθηκε πως οι νυχτερίδες στη Βραζιλία είναι φορείς 3.204 τύπων κορωνοϊών.
Η Ana Lucia Tourinho δεν θέλει ούτε να σκέφτεται για την επίπτωση στην παγκόσμια υγεία που θα έχει η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, με τον ρυθμό που γίνεται.
«Εάν ο Αμαζόνιος μετατραπεί σε σαβάνα, δεν μπορούμε ούτε καν να φανταστούμε τι είδους ασθένειες μπορεί να ξεπηδήσουν από εκεί. Είναι αδύνατο να προβλεφθούν. Εκτός από το θέμα του κλίματος, η πανίδα του Αμαζονίου είναι σημαντική και για την υγεία μας» υποστηρίζει η Ana Lucia Tourinho.
Μελέτες στη Βραζιλία έχουν ήδη ανιχνεύσει την απευθείας σχέση μεταξύ της αποψίλωσης των δασών και της αύξησης των ασθενειών. Το 2015 το κυβερνητικό ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικονομικής Έρευνας ανακάλυψε ότι για κάθε 1% δάσους που αποψιλώνεται κάθε έτος, η ελονοσία αυξάνεται κατά 23%.
Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από 773 τοποθεσίες που αποψιλώθηκαν στον Αμαζόνιο, από το 2004 ως το 2012. Εκτός από την ελονοσία και η λεϊσμανίαση (ασθένεια που μεταδίδεται από παράσιτα των μυγών) επίσης συνδέεται απευθείας με την αποψίλωση των δασών.
Άρα, πολύ εύκολα μπορούμε όλοι μας να καταλάβουμε πως η καταστροφή των δασών δεν θα σημάνει μόνο την έλλειψη οξυγόνου και την αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά θα προκαλέσει και την εμφάνιση ασθενειών άγνωστων μέχρι σήμερα για τον άνθρωπο.
Πηγή: Cosmostatus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου