''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

''Στάζει'' μίσος η Άγκυρα κατά της Αιγύπτου: ''Στηρίζουμε τους ισλαμιστές & τις επιθέσεις τους''

Ο επικεφαλής βοηθός του Τούρκου προέδρου, ο οποίος τον συμβουλεύει για τις σχέσεις της χώρας με τα αραβικά και μουσουλμανικά έθνη, είναι ένθερμος υποστηρικτής της αιγυπτιακής ισλαμικής τζιχάντ, που στηλιτεύεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ως η οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, η οποία εργάζεται για την ανατροπή του προέδρου Αλ Σίσι.
Ο Sefer Turan, ο οποίος τώρα υπηρετεί ως επικεφαλής σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επηρεάζει την εξωτερική πολιτική της χώρας, υπερασπίστηκε την τρομοκρατική οργάνωση και δικαιολόγησε δολοφονίες αμάχων και κυβερνητικών αξιωματούχων στην Αίγυπτο.
''Όταν αξιολογούμε τις τελευταίες επιθέσεις της Ισλαμικής Τζιχάντ στην Αίγυπτο, μπορούμε να δούμε ότι σημείωσαν μεγάλη πρόοδο στην τακτική και στη στόχευση περιοχών. Πρώτα απ 'όλα, δεν πιάστηκε ούτε ένας από αυτούς που εμπλέκονται στις επιθέσεις'', έγραψε ο Turan, προσθέτοντας, ''η επιτυχία που κέρδισε η Ισλαμική Τζιχάντ σε αντίσταση και αντεπιθέσεις εναντίον της αστυνομίας έβαλε την αιγυπτιακή κυβέρνηση σε δύσκολη θέση".

Ο Σέφερ χαρακτήρισε τους μαχητές που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας ως «μάρτυρες» και ισχυρίστηκε ότι ''ο αιγυπτιακός λαός στηρίζει την οργάνωση, διότι δεν εναντιώνεται στις επιθέσεις της μουσουλμανικής αδελφότητας, αλλά αντίθετα διαμαρτυρείται εναντίον της κυβέρνησης, όταν η αστυνομία ξεκίνησε καταστολή κατά των μελών της Ισλαμικής Τζιχάντ''.
 
''Οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, έκαψαν διάφορα κυβερνητικά κτίρια και διαδήλωσαν έντονα ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές και την άσχημη στάση της αστυνομίας'', έγραψε.

Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις επιθέσεις, λέγοντας: ''Επιπλέον, οι επιθέσεις εναντίον των τουριστών και της τουριστικής βιομηχανίας, οι οποίες έπληξαν την οικονομία της χώρας, έβαλαν την αιγυπτιακή κυβέρνηση σε ακόμη πιο δύσκολη θέση''.

Στο προκλητικό άρθρο του, ο Τούραν ανέφερε επίσης ότι οι Χριστιανοί στην Αίγυπτο είχαν ως στόχο να ιδρύσουν το δικό τους κράτος, να διατηρήσουν μια ένοπλη χριστιανική πολιτοφυλακή και να χρησιμοποιήσουν τις εκκλησίες τους ως αποθήκες όπλων, με την αιγυπτιακή κυβέρνηση απλώς να μιλά για θεωρίες συνομωσίας. Αντίθετα, υποστήριξε, οι μουσουλμάνοι και οι ισλαμικές ομάδες έδειξαν ευαισθησία στο ζήτημα και έθιξαν το ζήτημα στη δημόσια συζήτηση.
Οι απόψεις του Turan εξηγούν εν μέρει γιατί η Τουρκία έχει τόσο άσχημες σχέσεις με την Αίγυπτο, ενώ ο ίδιος είναι σήμερα ένας από τους πολύ σημαντικούς  ανθρώπους σε βασικές θέσεις στην τουρκική κυβέρνηση,  διαμορφώνοντας τους δεσμούς της Τουρκίας με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία αλλά και τα κράτη του Κόλπου. Το περιοδικό στο οποίο δημοσίευσε τα άρθρα του ο Τουράν  χρηματοδοτήθηκε από τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

https://www.pentapostagma.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου