''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Συρία: πεδίο εύρεσης μισθοφόρων για Τουρκία και Ρωσία



.
Η Συρία έχει γίνει ο χώρος στον οποίο αναζητούνται μισθοφόροι και από την Τουρκία και από την Ρωσία για να σταλούν στη Λιβύη και να πολεμήσουν είτε για τον Σάραζ είτε για τον Χάφταρ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Foreign Policy πολλοί Σύριοι που ανήκαν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό που πολεμούσαν τις δυνάμεις του Μπασάρ Άσαντ, στρατολογήθηκαν από την Τουρκία και πολεμούν πλέον στη Λιβύη στο πλευρό του Αδελφού Μουσουλμάνου Φαγιέζ Αλ Σάραζ.
Οι μισθοφόροι από τη Συρία, δεν είναι μόνο Τουρκμένοι, αλλά και Άραβες, που αναγκάστηκαν να καταταγούν στις τάξεις του μισθοφορικού στρατού των Τούρκων για να μπορέσουν να ζήσουν. Οι μισθοφόροι αυτοί, για 46 δολάρια το μήνα, πολέμησαν και εκδίωξαν το 2018 χιλιάδες Κούρδους από την Αφρίν.
Οι μισθοφόροι της Τουρκίας πληρώνονται 2.000 δολάρια μηνιαίως για να πολεμούν στη Λιβύη, ενώ η Τουρκία πλημμύρισε τη Λιβύη με μισθοφόρους από τη Συρία, σύγχρονα όπλα, αντιαεροπορικά συστήματα και drone.

Την ίδια ώρα, στη Συρία αναζητούν και στρατολογούν μισθοφόρους και οι Ρώσοι. Αυτή τη φορά οι μισθοφόροι από τη Συρία θα πολεμήσουν στη Λιβύη για λογαριασμό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαλίφα Χάφταρ, τον οποίο υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος.
Την αποστολή στρατολόγησης μισθοφόρων από τη Συρία ανέλαβε ο Ρώσος Συνταγματάρχης Alexander Zorin, που το 2016 ήταν μέλος της Ρωσικής αποστολής για εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη Συρία που έγινε στη Γενεύη. Ο Alexander Zorin είναι γνωστός και ως ο «νονός» των συμφωνιών συμφιλίωσης μεταξύ του καθεστώτος Άσαντ και των ανταρτών στη Ghouta, τη Daraa και τη Quneitra.
Ο Alexander Zorin επισκέφτηκε τον Απρίλιο τη νότια Συρία, μια περιοχή που πλέον υποστηρίζει τον Άσαντ, καθώς οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να βοηθήσουν τους κατοίκους της ενάντια του καθεστώτος. Από εκεί ελπίζει να στρατολογήσει πολλούς μισθοφόρους. Ο στόχος του είναι η στρατολόγηση για τουλάχιστον 1000 μισθοφόρων.
Πολλοί μαχητές, έχουν ήδη συμφωνήσει με τους Ρώσους να μεταφερθούν στη Λιβύη και να πολεμήσουν εκεί. Ο μισθός θα ξεκινά από τα 1.000 δολάρια το μήνα, ως τα 5.000 για ανώτερους αξιωματικούς. Η συμφωνία περιλαμβάνει και αμνηστία για όσους το καθεστώς Άσαντ είχε δημιουργήσει φάκελο και επρόκειτο να τους εκδικηθεί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε το Foreign Ppolicy, οι μισθοφόροι των Ρώσων παραπλανήθηκαν, καθώς υποτίθεται θα μεταφέρονταν στη Λιβύη για τη φύλαξη των πετρελαιοπηγών, αλλά τελικά θα μεταφερθούν στο μέτωπο και θα πρέπει να πολεμήσουν για την επικράτηση του Χάφταρ. Και αυτό για μόλις 200 δολάρια το μήνα.
Φαίνεται πως οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν εύκολα όσους μισθοφόρους ήθελαν, σε σχέση με την Τουρκία, που ως γνωστόν είναι κορυφή στα παζάρια… Όμως είναι σίγουρο πως Σύριοι μισθοφόροι ήδη βρίσκονται στη Λιβύη και πολεμούν για λογαριασμό του Χάφταρ.
Οι πληροφορίες από τη Λιβύη αναφέρουν πως ενώ οι μισθοφόροι της Wagner ηγήθηκαν της προσπάθειας του Χάφταρ να καταλάβει τη Τρίπολη, οι μισθοφόροι από τη Συρία στάλθηκαν στην ανατολική Λιβύη για να υποστηρίξουν την κυριαρχία του Χάφταρ.
Όπως φαίνεται πλέον, ο Άσαντ και ο Χάφταρ διατηρούν ισχυρούς δεσμούς και αλληλοϋποστηρίζονται. Διαβάστε σχετικά στο άρθρο:
Τι σημαίνει για την Τουρκία η συνεργασία Άσαντ – Χάφταρ
Πηγή: Cosmostatus
Εικόνα από: Foreign Policy
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου