''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Έλληνες επιστήμονες προειδοποιούν: ''Ο κορωνοϊός θα προσβάλλει μεγάλη ομάδα πληθυσμού - Τον Απρίλιο αναμένεται να κλιμακωθεί η επιδημία''

Ποιοι και πότε πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο

Ο κορονοϊός είναι ένας ιός όπως και της γρίπης και θα προσβάλει μεγάλη ομάδα του πληθυσμού, όπως εξήγησε ο πνευμονολόγος Γιώργος Χειλάς, από το νοσοκομείο «Σωτηρία», το οποίο είναι και νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό.

Όπως είπε ο κ. Χειλάς στο Mega, ο κορονοϊός έσπασε το φράγμα των ειδών και πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους. Γνωρίζουμε κάποια πράγματα γ' αυτόν επειδή νόσησε πάρα πολύ μεγάλη ομάδα στην Κίνα και έχουμε πολλά επιδημιολογικά δεδομένα, κι έτσι ξέρουμε ξεκάθαρα ότι μέχρι και τις ηλικίες 50-60 τα ποσοστά θνητότητας είναι παρόμοια και ίσως και μικρότερα από αυτά της γρίπης. Γνωρίζουμε επίσης πως η επικινδυνότητα αυξάνει σε όσους είναι πάνω από 70 και κυρίως πάνω από 80 και έχουν και άλλα νοσήματα.
Ο ιός θα προσβάλει όπως και ο ιός της γρίπης μεγάλη ομάδα πληθυσμού, τόνισε ο κ. Χειλάς, προσθέτοντας πως το θέμα είναι αυτό να μη γίνει ταυτόχρονα, να μην προβληθεί το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, και να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας.

Ο κ. Χειλάς επισήμανε πως ζητούμενο είναι τώρα να ενισχυθούν οι δομές υγείας και «να αντέξει την πρόκληση το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας», λέγοντας πως «για να αντέξει, πρέπει να ενισχυθεί άμεσα. Είναι χρόνια υποστελεχωμένο και γερασμένο το δυναμικό του ΕΣΥ».

«Καλούμαστε ως το μεγαλύτερο πνευμονολογικό νοσοκομείο της χώρας να χειριστούμε όλα τα πνευμονολογικά προβλήματα της μισής και πλέον Ελλάδας και να βλέπουμε έως 100 ασθενείς την ημέρα και να τους εξετάζουμε για κορονοϊό» είπε για το «Σωτηρία».

«Πολλοί λένε βήχω, έχω δέκατα, άρα έρχομαι στο νοσοκομείο. Όχι. Κάτσε σπίτι σου. Στέλνουμε 100 δείγματα ημερησίως και μόνο ένα βγαίνει θετικό στον κορονοϊό. Οι υπόλοιποι που έρχονται με ήπια συμπτώματα κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο» ανέφερε.

Ως εκ τούτου, επισήμανε την ανάγκη να επισκέπτονται τα νοσοκομεία όσοι έχουν βαριά συμπτώματα και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες κι εφόσον έχουν επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ.

Ακόμα, επισήμανε πως στην Ελλάδα λειτούργησε γρήγορα η πρόληψη «συγκριτικά με την Ιταλία», ενώ αναφερόμενος στην Κίνα, υπογράμμισε ότι «φάνηκε πως με τα αυστηρά μέτρα φαίνεται πως ελαττώνεται η διασπορά στην κοινότητα.

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ για κορονοϊό: Τον Απρίλιο αναμένεται να κλιμακωθεί η επιδημία

Αναμένεται με όρους επιδημιολογικούς, με όρους επιστημονικούς να κλιμακωθεί η επιδημία, για αυτό θα είναι σκληρός μήνας και για εμάς ο Απρίλιος. Πρέπει να περάσουμε σε μία φάση άμβλυνσης, πρέπει να αμβλύνουμε το κύμα της επιδημίας ώστε να μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί και να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και από τον πληθυσμό γενικότερα”, είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφερόμενος στα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα.

“Η λίστα με τα κρούσματα είναι συγκεκριμένη, προστίθενται συνέχεια καινούργια ονόματα. Μπορεί τα εκτιμώμενα κρούσματα να είναι περισσότερα. Σε καμία περίπτωση όμως, και αυτό είμαι σε θέση να το γνωρίζω, δεν έχει γίνει απόκρυψη κρουσμάτων. Ο αριθμός είναι αυτός ο οποίος δίνεται επισήμως από τον ΕΟΔΥ”, σημείωσε ο κ. Παναγιωτακόπουλος και πρόσθεσε:

“Ο ιός αυτός δεν είναι φονικός, φονικός ιός είναι ο ιός της ευλογιάς που είχε 90% θνητότητα. Αυτός ο ιός έχει θνητότητα 2-3% με βάση τα στοιχεία που έχουμε, δεν είναι φονικός ιός. Οι περισσότεροι οι οποίοι θα νοσήσουν θα αναπτύξουν συμπτώματα ενός απλού κρυολογήματος ή ακόμα και τίποτα, το 70-80% θα είναι έτσι. Το 20% όμως θα αναπτύξει σοβαρότερα συμπτώματα, κάποιοι εξ αυτών θα κάνουν πνευμονία, κάποιοι θα κάνουν βαριά πνευμονία, κάποιοι θα κάνουν βαρύτατη πνευμονία θα διασωληνωθούν, κάποιοι θα καταλήξουν”.

Η πανδημία φέρνει οικονομικό και χρηματιστηριακό κραχ

Βουτιά σημειώνουν τα χρηματιστήρια της Ασίας την Πέμτη μετά την είσοδο χθες της αμερικανικής αγοράς σε bear market και στον απόηχο της ανακοίνωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πως ο κοροναϊός είναι πλέον πανδημία.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei κατρακύλησε 4,4% στις 18.559,63 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί σε ποσοστό 3,6%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite χάνει 1,5% και ο Shenzhen Composite σημειώνει βουτιά 2,2%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας βυθίστηκε 3,8%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κατρακύλησε 7,35%. Οι δείκτες σε Ταϊλάνδη και Ινδία σημειώνουν βουτιά 9% και 7% αντίστοιχα.

Στην Ιαπωνία ο πρωθυπουργός Shinzo Abe συναντήθηκε με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας ο οποίος δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την οικονομία. Το ιαπωνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7,1% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο, πριν την ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Haruhiko Kuroda δήλωσε ότι η τράπεζα "θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα".

Στη Wall Street, ο βιομηχανικός Dow έχασε χθες 5,85% διολισθαίνοντας σε bear market καθώς πλέον καταγράφει πτώση πάνω από 20% από τα ιστορικά υψηλά που σημείωσε τον προηγούμενο μήνα. Κοντά σε bear market είναι και ο ευρύτερος S&P 500.

Eπιδρομές στα φαρμακεία

Διπλασιασμός των επισκέψεων και υπερτριπλασιασμός της μέσης απόδειξης καταγράφεται στα σούπερ μάρκετ, από την Τρίτη, μετά την ανακοίνωση αναστολής της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας για τις επόμενες 14 ημέρες. Όπως ανέφεραν στο Capital.gr πηγές από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, πρόβλημα με την επάρκεια των προϊόντων και δη σε κωδικούς όπως είναι τα αντισηπτικά, αλλά καθυστέρηση στην τροφοδοσία λόγω της σημαντικής αύξησης της ζήτησης. Αρκετές αλυσίδες έχουν φροντίσει να ξεκινήσουν συνεργασία και με άλλους προμηθευτές προκειμένου να έχουν εναλλακτικές σε προϊόντα που υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση.

Προμηθευτές από τον κλάδο των αντισηπτικών και των προϊόντων προσωπικής υγιεινής ανέφεραν πως δεν προλαβαίνουν να παράγουν για να εξυπηρετήσουν τις παραγγελίες. Με πηγές από την εταιρεία Septona να σημειώνουν ότι η εταιρεία η οποία εξάγει το 70% της παραγωγής της έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες αύξησης της παραγωγής προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη Μεγάλη Βρετανία, όπου εξάγει η εταιρεία παρατηρείται το φαινόμενο οι καταναλωτές εκτός από τα αντισηπτικά, ψωνίζουν σε μεγάλες ποσότητες μπατονέτες, αλλά και μαντιλάκια καθαρισμού για το πρόσωπο.

Σε ότι αφορά την ελληνική αγορά με βάση τα πρώτα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν από εταιρεία μέτρησης της κατανάλωσης προκύπτει κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης. Σύμφωνα με την IRI, την εβδομάδα από 24 Φεβρουαρίου έως 1η Μαρτίου (εβδομάδα πριν την καθαρή Δευτέρα) κατεγράφη αύξηση των πωλήσεων σε αξία στα προϊόντα σταθερού barcode και συγκεκριμένα στους ταχυκίνητους κωδικούς και στα προϊόντα bazaar κατά 35,7% σε σχέση με την περσινή εβδομάδα πριν την Καθαρά Δευτέρα (4/3-10/3).

Η αύξηση των πωλήσεων σε αξία σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή ημερολογιακή εβδομάδα είναι 41,8%.

πηγή
http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/03/ellines-epistimones-proeidopoioyn-o-koronoios-tha-prosballei-megali-omada-plithysmoy.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου