''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Πυρηνικό πόλεμο φοβάται η Ρωσία.

Φρενοκομείο ο κόσμος το 2020
- Η Μόσχα ζητεί σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας
- Ανεξάρτητο βόρειο Ιράκ ο εφιάλτης της Άγκυρας
- Επικοινωνία Τραμπ με Ερντογάν πριν από την εκτέλεση Σολεϊμάνι.

Όσο και αν ορισμένοι αναλυτές επιμένουν ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ιράν δεν θα διακινδυνεύσουν μιαν ανεξέλεγκτη κλιμάκωση των αντιδράσεών τους, ο κίνδυνος να ξεφύγουν τα πράγματα είναι υπαρκτός. 

Ήδη η Ρωσία προειδοποιεί για τον κίνδυνο ακόμη και πυρηνικού πολέμου σε μια περίπτωση ρήξεως πλήρους κλίμακας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ επίσημες πηγές τις οποίες επικαλούνται πρακτορεία ειδήσεων στη Μόσχα τονίζουν ότι προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της εντάσεως είναι απαραίτητο να συγκληθεί το ΣΑ του ΟΗΕ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα της περιοχής που διαθέτει πυρηνικά όπλα και παρότι έχει διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ ότι ο ρόλος τους είναι καθαρά αποτρεπτικός, ουδείς γνωρίζει τις συνέπειες ενδεχομένων ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων και στο Ισραήλ, με τη χθεσινή προσβολή αμερικανικών στόχων στο Ιράκ. Ήδη η Τεχεράνη έχει δηλώσει ότι θεωρεί το Ισραήλ συνεργό στην εκτέλεση του Σολειμάνι και απειλεί να προσβάλει τη Χάιφα. 
Στο στόχαστρο παραμένουν και αραβικές χώρες: καθώς μεταξύ των δυνητικών στόχων ανεφέρθη και το Ντουμπάι. Επισημαίνεται ότι ήδη ο Πρόεδρος Τραμπ έχει υπογραμμίσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν απόκτηση πυρηνικών όπλων από καμία άλλη χώρα και ιδιαιτέρως από το Ιράν.

Απαντώντας στις απειλές αυτές, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε: «Το Ισραήλ στηρίζει πλήρως τις ΗΠΑ. Ο ΣολεΪμάνι ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων. 
Ο Πρόεδρος Τραμπ αξίζει συγχαρητηρίων για την άμεση αντίδραση και τον θάνατο του Σολεϊμάνι. Θα χτυπήσουμε με βία οποιαδήποτε πλευρά προσπαθήσει να πλήξει το Ισραήλ». Ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή -ίσως ούτε ο ίδιος ο Νετανιάχου- τα όρια αυτής της «βίας» δια της οποίας θα απαντήσει το Ισραήλ σε ενδεχόμενες επιθέσεις.

«Αιφνιδιασμένος» δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποκάλυψε ότι λίγες ώρες πριν από την επίθεση κατά του Κασέμ Σολειμάνι είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Αμερικανό Πρόεδρο. 
Όταν αμέσως μετά επραγματοποιήθη η επιχείριση «ο ίδιος αιφνιδιάστηκε». Εκτιμάται ότι στη δήλωση αυτή προέβη για να δείξει στο Ιράν ότι δεν είχε συμμετοχή στην επίθεση αλλά και για να μην προκαλέσει άλλες αντιδράσεις, καθώς ο χειρότερος εφιάλτης του είναι η αναβίωσις των τάσεων ανεξαρτητοποιήσεως του κουρδικού βορείου Ιράκ. 
Στο Ιράκ, πάντως, σταθμεύουν αυτή τη στιγμή 5.200 Αμερικανοί στρατιώτες, σε αρκετές βάσεις, η μεγαλυτέρα εκ των οποίων είναι η αλ Άσσαντ, στα δυτικά καθώς και οι βάσεις που ευρίσκονται στο Ερμπίλ και στη Βαγδάτη, πλησίον της αμερικανικής Πρεσβείας.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνασπισμού έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ 600 Ιταλοί στρατιώτες, 500 Καναδοί, 400 Βρετανοί, 200 Γάλλοι και 12 Γερμανοί. Το ιρακινό Κοινοβούλιο ζητησε (5/1) από την Κυβέρνηση να θέσει τέλος στην παρουσία των ξένων στρατευμάτων, οδηγώντας πολλές χώρες να αναθεωρήσουν την εκεί παρουσία τους. 
Οι ΗΠΑ πάντως «δεν αποχωρούν από το Ιράκ» και η πολιτική τους παραμένει αμετάβλητη όπως διαβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός άμυνας Μ.Έσπερ. Η Γαλλία επίσης δεν προτίθεται να αποσύρει τους στρατιώτες της. 
Από τους 200 Γάλλους στρατιωτικούς οι 160 έχουν αναλάβει την εκπαίδευση του ιρακινού στρατού. Η Ιταλία θα διατηρήσει επί ιρακινού εδάφους τους στρατιώτες της.

Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ

πηγή


Πηγή: http://koukfamily.blogspot.com/ 
 
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου