''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2020

Οι εκλογές του 2020 που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα

Μια σειρά εκλογικές αναμετρήσεις σε όλο τον κόσμο μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω


ΗΠΑ, Σκόπια, Σερβία, Ιταλία

Ο Τραμπ ελπίζει...

Έτος προεδρικών εκλογών στην χώρα των φονιάδων του πλανήτη στις ηνωμένες πολιτείες το 2020 και τα κομματικά επιτελεία Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών βρίσκονται σε πολιτικό αναβρασμό. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βαρύνεται με αρκετά σκάνδαλα – από τα οποία όμως μέχρι τώρα έχει καταφέρει να βγει αλώβητος –, βρίσκεται σε διαδικασία πιθανής καθαίρεσης μετά την παραπομπή του σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας.
Η καθαίρεση θεωρείται ελάχιστα έως καθόλου πιθανό να καταστεί εφικτή, καθώς εναπόκειται μεν στη Γερουσία να τον δικάσει, αλλά το σώμα αυτό ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι σκοπεύουν να τον αθωώσουν. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο ο Τραμπ είναι πεπεισμένος πως θα γυρίσει το παιχνίδι υπέρ του, μιας και γνωρίζει πως η εικόνα του δεν έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.
Τα μεγάλα θέματα των ΗΠΑ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής μάς αφορούν όλα. Από τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο έως τις σχέσεις με την Τουρκία και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης με το Ιράν.
Ωστόσο, αυτό που απασχολεί περισσότερο τους Αμερικανούς είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας τους, οι θέσεις εργασίας και η προσωπική και κοινωνική ασφάλεια. Στο πεδίο αυτό φαίνεται ότι ο Τραμπ τα πήγε καλά, δεδομένου ότι η οικονομία αναπτύσσεται και η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 50 χρόνια.
Η έκβαση των εκλογών ωστόσο είναι ακόμη ανοιχτή, καθώς το αποτέλεσμα κρίνεται στις λεγόμενες «swing states», αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και το σύνθετο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ. Από την πλευρά της πάντως η Νάνσι Πελόζι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων σαν νέα χίλαρι κλίντον, δήλωσε πρόσφατα στο δίκτυο ΑΒC: «Η επανεκλογή Τραμπ θα είχε ανεπανόρθωτες συνέπειες». Δεν μας είπε βέβαια για ποιον...


Ο αποτυχημένος Ζάεφ

Σε περίοδο πολιτικής αστάθειας εισήλθε ευτυχώς το κρατίδιο των Σκοπίων, καθώς ο πρωθυπουργός του Ζόραν Ζάεφ δεν κατάφερε να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του. Παρά την κύρωση της προδοτικής και φασιστικής συμφωνίας των Πρεσπών, αναγκάστηκε – πιεζόμενος και από την αντιπολίτευση – να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες στις 12 Απριλίου του 2020.
Η σκληρή εθνικιστική αντιπολίτευση του VMRO, η οποία χαρακτηρίζει τη Συμφωνία «προδοτική» για τους δικούς τους λόγους, έχει δεσμευτεί να την ακυρώσει, προοπτική που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό των Σκοπίων αλλά και στην Πατρίδα μας που δεν θα δεχτεί ποτέ την προδοσία των αρσιτεροδεξιών. Ο κ.Μίτσκοσκι του VMRO, είχε δηλώσει ότι εάν το κόμμα του εξασφαλίσει τα «δύο τρίτα στο Κοινοβούλιο», θα δρομολογήσει τη διαδικασία ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Ζάεφ, το χαμογελαστό παιδί της Μέρκελ και του Τραμπ, έσπευσε να απορρίψει αυτό το σενάριο σημειώνοντας ότι το VMRO δεν πρόκειται να κερδίσει τις εκλογές.  Ετοιμαζει νοθειά ή θα ξανα εξαγοράσει βουλευτές των αντιπάλων;

Η Σερβία που αντιστέκεται

Η Σερβία οδεύει σε εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη του 2020, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Η Σερβία είναι πλέον η μοναδική ελεύθερη χώρα των Βαλκανίων στην οποία η χώρα των φονιάδων και του αντιχρίστου δεν ασκεί επιρροή. Οι σχέσεις με την Ομόδοξη Ρωσική Αυτοκρατορία είναι στο απόγειο κάτι που κάνει την Ε.Ε. και την χώρα του κακού να σκυλιάζουν. Με το ζήτημα του Κοσόβου εδώ και χρόνια ανοικτό και το σενάριο για ανταλλαγή πληθυσμών και εδαφών η χώρα θα πάει σε εκλογές έχοντας να αποφασίσει ανάμεσα στην ελευθερία ή στην σκλαβιά της ευρωπαϊκής και αμερικανικής επιρροής που προτείνουν οι προδότες πολιτικοί της Σερβίας.

Η επιστροφή του Σαλβίνι γροθιά στην νέα τάξη

Το 2020 δεν είναι έτος εκλογών για την Ιταλία, ωστόσο το σενάριο για μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι πιθανό. Ο ιταλικός προϋπολογισμός για το 2020 εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα νέα σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Ωστόσο η κυβέρνηση Κόντε βρίσκεται υπό πίεση ενόψει της νέας χρονιάς, με τον ίδιο ωστόσο να δηλώνει «αισιόδοξος».

Η κυβέρνηση της αισχρής σύμπραξης Δημοκρατικού Κόμματος και Πέντε Αστεριών ήταν κυρίως μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού για να μην εξασφαλίσει την πρωθυπουργία ο Πατριώτης Ματέο Σαλβίνι. Τώρα οι «αρμοί» της επιτέλους τρίζουν, καθώς ασχολείται με μια σειρά προβλημάτων τα οποία χρειάζονται άμεση επίλυση, όπως ο κίνδυνος χρεοκοπίας της περιφέρειας της Σικελίας και η ανάγκη «ειδικού διακανονισμού» για να μπορέσει να επιτευχθεί εξυγίανση σταδιακά, σε διάστημα δέκα χρόνων.

Πιέζει όμως και η ψήφιση του νέου νόμου για την παραγραφή πολλών αδικημάτων. Τα Πέντε Αστέρια θέλουν αυστηρότερους κανόνες, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα είναι σίγουρα πιο ελαστικό. Και τις ώρες αυτές στη Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία παρουσιάζεται διχασμένη.

Την ίδια στιγμή, ο Πατριώτης Σαλβίνι, ο οποίος βλέπει το ποσοστό του να κινείται από 30% έως 34%, αναμένει τις εκλογικές αναμετρήσεις σε διάφορες περιφέρειες της Ιταλίας για να κινηθεί αναλόγως. Ο Βορράς τον στηρίζει και στη Σικελία έχει υποσχεθεί τον πολυπόθητο διακανονισμό για να αντιμετωπιστεί η χρεοκοπία. Αν η Λέγκα επικρατήσει σε νευραλγικές περιφέρειες, σίγουρα ο Σαλβίνι θα πιέσει για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, με τον κυβερνητικό συνασπισμό διχασμένο και, ίσως, απροετοίμαστο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου