''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Διεθνής Αμνηστία: η Τουρκία κάνει βίαιες απελάσεις Σύριων προσφύγων σε εμπόλεμες περιοχές

.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την Τουρκία πως με κατά την εισβολή στη Συρία, από τη μια δημιουργούσε την λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας» και από την άλλη προχωρούσε σε βίαιες απελάσεις προσφύγων σε εμπόλεμες περιοχές.
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που αποκαλύπτει τη δράση της Τουρκίας έχει τίτλο «Τους στέλνει σε εμπόλεμη περιοχή: οι παράνομες απελάσεις Σύριων προσφύγων της Τουρκίας».
Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε με πρόσφυγες που υποστηρίζουν πως η Τουρκική αστυνομία τους έδειρε ή απείλησε να τους δείρει αν δεν υπέγραφαν έγγραφα στα οποία ζητούσαν την επιστροφή τους στη Συρία. Έτσι η Τουρκία τους ανάγκαζε να επιστρέψουν σε εμπόλεμη περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους.
Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία «οι ισχυρισμοί της Τουρκίας πως οι πρόσφυγες επιλέγουν να επιστρέψουν σε εμπόλεμη περιοχή είναι ψευδείς. Η έρευνα της Δ.Α. δείχνει πως οι πρόσφυγες παγιδεύονται ή αναγκάζονται να επιστρέψουν.
Πρέπει να αναγνωρίσουμε και να ευχαριστήσουμε την Τουρκία για την γενναιοδωρία της να περιθάλπει εδώ και 8 χρόνια 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη γενναιοδωρία της ως άλλοθι για να παραβαίνει το εθνικό και διεθνές δίκαιο με την απέλαση ανθρώπων σε εμπόλεμη περιοχή».

Ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που απελάθηκαν βιαίως δεν είναι γνωστός ή διακριβωμένος. Η Τουρκία υποστηρίζει πως 315.000 άνθρωποι έχουν επιστρέψει εθελοντικά στη Συρία.
«Είναι ανατριχιαστικό το ότι η Τουρκία συμφώνησε με τη Ρωσία για εθελοντικές επιστροφές προσφύγων σε μια ζώνη ασφαλείας που δεν υφίσταται. Οι επιστροφές μόνο εθελοντικές και ασφαλείς δεν είναι» προσθέτουν οι εκπρόσωποι της Δ.Α.
Πηγή: Cosmostatus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου