''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Ο Πόλεμος του 5G



.
Οι ιστορικές εποχές αλλάζουν. Σε επιβεβαίωση ή ως αιτία των αλλαγών, μεταβάλλονται οι προτεραιότητες και το διακύβευμα επικράτησης στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.
Έτσι μετά τον διαχρονικό αγώνα για τον έλεγχο των γεωγραφικών περασμάτων του εμπορίου και των θαλασσίων οδών, τη διαμάχη ανάμεσα σε πόλεις και έθνη για την πρόσβαση σε πλουτοπαραγωγικές πηγές, είδη επισιτισμού, πολύτιμα μέταλλα και μέσα διεθνών συναλλαγών, τις συγκρούσεις για την εξασφάλιση ζωνών επιρροής, τον πόλεμο στα πεδία της μάχης, διπλωματικής επιρροής και προπαγάνδας για τον ενεργειακό πλούτο και τη μεταφορά του για τις ανάγκες της οικονομικής ζωής και ανάπτυξης, ο κόσμος μας έχει εισέλθει στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας, που κατακυριεύει σταδιακά το σύνολο της οικονομικής ζωής και δράσης.
Του Ειδικού Συνεργάτη
Πρώτιστο ζητούμενο είναι η εφαρμογή και ο έλεγχος των νέων τεχνολογιών, μέσα από τις οποίες μεταφέρεται το σύνολο των δεδομένων και λειτουργεί κάθε έκφανση και τομέας των σύγχρονων συναλλαγών.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η νέας Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα από τη δήλωση της Προέδρου της, έχει αναγάγει σε κύριο ζητούμενο και στόχευση την (ανάκτηση) της κυριαρχίας μας ως Ενωμένη Ευρώπη, στον τομέα των ψηφιακών εφαρμογών ( Digital Sovereignty) .

Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη. Υπάρχει ήδη ολιγωρία και καθυστέρηση. Τόσο στην ανάληψη πρωτοβουλιών, όσο και στην πραγματοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων. Κύριο πεδίο αποτίμησης των προσπαθειών που θα γίνουν και της συνέπειας λόγων και έργων είναι η εφαρμογή του νέου ψηφιακού περιβάλλοντος μεταφοράς δεδομένων και επικοινωνίας, που καθορίζεται από την τεχνολογία 5G.
Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, όπως και οι κίνδυνοι. Η ομαλή εφαρμογή της νέας τεχνολογίας θα δώσει μοναδική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και θα βελτιώσει δυνητικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και της εν γένει συναλλακτικής και κοινωνικής μας δραστηριοποίησης.
Οι ευκαιρίες όμως εγκυμονούν και κινδύνους. Βασικός διεκδικητής για την εγκατάσταση σε επίπεδο παροχής εξοπλισμού και λογισμικού για τη νέα τεχνολογία εμφανίζεται ο Κινεζικός κολοσσός της Hauwei. Ακολουθεί με μικρότερο βεληνεκές διεκδίκησης η Κινεζική ZTE. Εξελίξεις που αναδεικνύουν τη μεθοδική και στοχευμένη εργασία των Κινέζων όλο το προηγούμενο διάστημα.
Που όπως φαίνεται κατάφεραν όχι μόνο να αποκτήσουν τεχνογνωσία, μέσα από τους δρακόντειους όρους της συνεργασίας τους με τις Δυτικές Εταιρείες, αλλά και να αναπτύξουν και δική τους. Με τη στήριξη βέβαια του Κινεζικού κρατικού καπιταλισμού, φανερή αλλά και σιωπηρή. Σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά δραστική.
Θα ήταν υπό την έννοια αυτή εξαιρετικά ανεύθυνο οι αρμόδιες Ευρωπαικές κρατικές αρχές να αγνοήσουν τον κίνδυνο πρόσβασης των Κινεζικών αρχών, στα δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών που θα μεταφέρονται μέσα από τον Κινεζικό εξοπλισμό.
Η δυνατότητα μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης, μέσα από ελεγχόμενα κενά, που θεωρητικά οι κατασκευαστές, μπορούν να δημιουργήσουν, είναι αν μη τι άλλο υπαρκτή και εξαιρετικά επικίνδυνη. Η Κίνα δεν είναι Ευρώπη και η πίεση που μπορεί να ασκήσει στους πολίτες και τις εταιρείες της, όπως η Hauwei και η ZTE, είναι σίγουρα ‘πειστική’.
Ας μη λησμονούμε ότι δαπανά τεράστια όπως ποσά στον τομέα της εσωτερικής επιτήρησης και ελέγχου. Λέγεται ότι το 75% εκ των ποσών αυτών δεν παρουσιάζεται καν καθώς αφορά στους μη δημοσιευμένους προυπολογισμούς των τοπικών και περιφερειακών αρχών.
Η δυνατότητα εξάλλου αντίδρασης στις κρατικές πιέσεις και η επίκληση του Κράτους Δικαίου, μόνο χαμόγελα μπορεί να προκαλέσει. Δεν είναι τυχαίο ως προς αυτό το γεγονός ότι μέσα από τη ‘συστηματική αξιοποίηση’ του έμψυχου δυναμικού της, πέτυχε ρυθμούς ανάπτυξης μεσοσταθμικά 9,63% σε ετήσια βάση επί 20 χρόνια.
Εύλογο ήταν να έχει πετύχει να έχει Ακαθάριστο Εθνικό Προιόν ίσο με της Ενωμένης Ευρώπης, αν και με τετραπλάσιο πληθυσμό. Είναι επιδόσεις που δεν επιτυγχάνονται με επίπεδο σεβασμού των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ίδιο ή ανάλογο με αυτό της Ευρώπης. Για το οποίο ως Ευρώπη, ούτε διαπραγματεύσεις, ούτε εκπτώσεις κάνουμε.
Οι ΗΠΑ έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως και η επιτροπή των Ευρωπαίων ειδικών που συστήθηκε για τον σκοπό αυτό. Προβληματίζει η θέση της Γερμανίας, που δείχνει να βάζει δικές της προτεραιότητες. Έτσι σε πρώτο χρόνο φαίνεται να αρκείται σε δεσμεύσεις των Κινέζων ότι δε θα κατασκοπεύσουν.
Λες και θα το έλεγαν ακόμα και αν το σκέφτονταν. Είναι μια προσέγγιση που εγκυμονεί κινδύνους. Όσο και να είναι το θέλγητρο της Κινεζικής Αγοράς, η ζημία από μια προβληματική εφαρμογή και υπονόμευση του δικτύου 5G θα είναι καταστροφική. Το επισήμανε πρόσφατα και η Ένωση Γερμανών Βιομηχάνων, σε σχέση εν γένει με την Κινεζική διείσδυση.
Οι προσωπικές ατζέντες επιτείνουν τη σύγχυση και ανατρέπουν τις συνέργειες. Τη διαπραγματευτική δηλαδή δύναμη της Ενωμένης Ευρώπης. Δεν έχουμε περιθώρια για νέα επιμύθια.
Πηγή: Lykavitos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου