''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Βρέθηκε ο τάφος του Διαγόρα της Ρόδου – Σήμερα οι Τούρκοι έμαθαν σε ποιον έκαναν τάματα – Τι έγραφε η επιγραφή – Βίντεο

Ο τάφος του Έλληνα
πυγμάχου ολυμπιονίκη Διαγόρα του 3ου αιώνα πΧ αποδείχτηκε ότι είναι τελικά το μαυσωλείο που για χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής Τουργκούτ της Μαρμαρίδας στην Τουρκία επισκέπονται και κάνουν ευχές, υποστηρίζουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Επί αιώνες παρέμενε άγνωστο σε ποιόν ανήκε ο πυραμιδοειδής τάφος του 3ου π.Χ αιώνα στην περιοχή του Τουρκούτ, κοντά στη Μαρμαρίδα, βόρεια – βορειοανατολικά της Ρόδου.

Αυτό βέβαια δεν εμπόδιζε τους κατοίκους της περιοχής να επισκέπτονται το μνημείο, να προσεύχονται αλλά και να αφιερώνουν στον «άγιο» που, σύμφωνα με τη δοξασία είχε ταφεί εκεί.

Συγκεκριμένα, μέχρι πριν από 40 χρόνια ο λαός πήγαινε και έκανε τάματα στον τάφο που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα έξω από την περιοχή περιοχή Τουργκούτ της Μαρμαρίδας αναμένοντας να εισακουστούν οι προσευχές του.

Μάλιστα πριν από 40 χρόνια οι νέοι που πήγαιναν στρατό έπαιρναν μια χούφτα χώμα από τον τάφο και αν επέστρεφαν σώοι τοποθετούσαν πάλι το χώμα πίσω στη θέση του. Έχει ύψος έξι μέτρα και πλάτος τρία μέτρα.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΗΑ ο τάφος που ανήκε στον Διαγόρα και την οικογένειά του είναι ο μοναδικός τάφος πυραμίδα που σώζεται σήμερα στην Τουρκία.

Η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ γράφει πως, μόλις πρόσφατα οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε ποιόν ανήκε το πυραμιδοειδές ταφικό μνημείο: σε έναν αρχαίο Έλληνα πυγμάχο που έζησε πριν από 2.300 χρόνια.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο πυγμάχος δεν είναι άλλος από τον Διαγόρα τον Ρόδιο, τη νίκη του οποίου στο αγώνισμα της Πυγμής στην Ολυμπιάδα του 464, ύμνησε ο ποιητής Πίνδαρος στον Ζ’ Ολυμπιόνικο ύμνο. Η παράδοση λέει ότι ο ύμνος αυτός είχε χαραχτεί με χρυσά γράμματα στον ναό της Αθηνάς στη Λίνδο. Εκτός από τον Διαγόρα Ολυμπιονίκες υπήρξαν οι 3 γιοι του και 2 εγγονοί του.

Επισημαίνεται ότι πριν απο 2300 χρόνια ο Διαγόρας είχε ζητήσει να γίνει ο τάφος του ψηλά ώστε να μπορεί να τα παρατηρεί όλα από εκεί και κανένας να μην μπορεί να βλάψει τον τάφο του.


Σύμφωνα με τον επαγγελματία ξεναγό Αλτάι Οζτζάν ο τάφος ανήκει στον Διαγόρα και τη σύζυγό του Ανδρομάχη ενώ υπάρχει επιγραφή στην είσοδο.

Η χαραγμένη επιγραφή, αποδιδόμενη στον ίδιο το Διαγόρα, φέρεται να προειδοποιεί πως «θα παρακαλουθώ τα πάντα ώστε κανείς δειλός να μην έρθει να καταστρέψει αυτό το μέρος».

Η προειδοποίηση του Διαγόρα, πάντως, δεν είχε αποτέλεσμα καθώς το μνημείο συλήθηκε σε άγνωστο χρόνο.

Μεταξύ των γλυπτών που εκλάπησαν εκτιμάται ότι περιλαμβάνεται και ένα άγαλμα του ίδιου του Διαγόρα με τη σύζυγό του.



http://www.sanalbasin.com/yillarca-turbe-sanilan-anit-mezar-yunanlilara-ait-cikti-25180282

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου