Το βίντεο με τη στιγμή της εισβολής στην πρεσβεία της Ισπανίας το πρωί της περασμένης Τετάρτης έδωσε στη δημοσιότητα η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας.

Στο βίντεο φαίνονται τα μέλη του Ρουβίκωνα να πλησιάζουν την είσοδο της πρεσβείας που βρίσκεται επί του πεζόδρομου της Διονυσίου Αεροπαγίτου όταν ξαφνικά κάποιος φωνάζει «πάμε» ενώπιον δύο δημοτικών αστυνομικών. Τότε τα μέλη του Ρουβίκωνα τρέχουν, μπαίνουν στο κτήριο από μια πλαϊνή είσοδο και αναρτούν από την ταράτσα ένα πανό.
Σε κείμενο που ανήρτησαν στην ιστοσελίδα των αντεξουσιαστών athens.indymedia.org τα μέλη του Ρουβίκωνα υποστηρίζουν ότι η έφοδος έγινε σε ένδειξη συμπαράστασης των Καταλανών για τα επεισόδια κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου.
Το κείμενο έχει ως εξής:
Αλληλεγγύη στους καταπιεσμένους την Καταλονίας
Ο εθνικισμός είναι μια από τις πιο σοβαρές, μεταδοτικές και θανάσιμες κοινωνικές νόσους. Γεννιέται πάντα από τη σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε κυρίαρχες τάξεις, είτε με τη μορφή της ιμπεριαλιστικής πάλης όταν έχουμε εθνικούς πολέμους, είτε ως αποτέλεσμα εθνοτικής καταπίεσης που μια ντόπια κυρίαρχη τάξη χρησιμοποιεί ώς όχημα για να «απελευθερώσει» το δικό της μαντρί. Στη συνέχεια, ο εθνικισμός θα καμουφλάρει πίσω από το φαντασιακό του κάθε κοινωνική αδικία, κάθε ταξικό χάσμα δημιουργώντας τη βάση για την αλληλοσφαγή δούλων στο όνομα των τωρινών ή των αυριανών αφεντάδων τους. Αυτή είναι η νομοτέλεια του εθνικισμού και δισεκατομμύρια τάφοι, σφαγές και ερημώσεις, απερίγραπτη ανθρώπινη δυστυχία στην ιστορία το επιβεβαιώνουν.
Αυτό συμβαίνει και στην Καταλονία. Αφού έχουμε καπιταλισμό, η ντόπια αστική τάξη και η τοπική πολιτική ελίτ μιας πλούσιας (σε σχέση με τις υπόλοιπες πάντα) επαρχίας ενός «πολιτισμένου δυτικού κράτους» θέλει το δικό της μαντρί. Απέναντι της η εθνική αστική τάξη και η κρατική ελίτ μιας πάλαι-ποτέ αυτοκρατορίας, της Ισπανίας, ενός κράτους που ακόμα διατηρεί μύθους της παλιάς αυτοκρατορικής της δόξας, βλέπει τον κίνδυνο και αντιδρά ακαριαία: βία, καταστολή, απαγορεύσεις.
Θα μπορούσαμε να πούμε «και τι μας νοιάζει». Αν οι αστικές τάξεις και τα κράτη θέλουν πόλεμο κι αν οι καταπιεζόμενες κοινωνίες για άλλη μια φορά φάνε το παραμύθι, θα αρκούσε μια γενική ιδεολογική καταδίκη των εθνικισμών και ένα κάλεσμα στην ενότητα των καταπιεσμένων;
Δεν θα αρκούσε για όποιον θέλει να αλλάξει τον κόσμο κι όχι απλά να φλυαρεί για την αλλαγή του. Οπως γράφουν και οι Ισπανοί αναρχοσυνδικαλιστές της CNT, η κρατική ανεξαρτησία δεν συνιστά αυτοδιάθεση των Καταλανών εργαζόμενων. Η βάρβαρη επίθεση όμως που δέχτηκαν συνιστά μια αδιαμφισβήτητη παραβίαση κάθε ιδέας αυτοδιάθεσης. Συνιστά ένα πισωγύρισμα στον δοκιμασμένο και άθλιο δρόμο της εθνοτικής καταστολής, συνιστά μια ακόμα πληγή για τους εργάτες, τους φτωχούς, έναν ακόμα λόγο αντίστασης. Γιατι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η εθνοτική καταπίεση, μπορεί να γίνεται η εργαλείο για μια ντόπια κυρίαρχη τάξη να παίξει τα ζάρια της, αλλά δεν είναι οι αστοί αυτοί που καταλήγουν στα νοσοκομεία ή αργά ή γρήγορα, τα νεκροταφεία. Είναι η κοινωνική βάση που και αυτή την καταπίεση θα την υποστεί σε όλη της την έκταση.
Κι αυτό έγινε στην Καταλονία. Οι πομφόλυγες της δημοκρατίας για άλλη μια φορά αποδεικνύονται φτερά στον άνεμο. Μόλις ο κρύος ιδρώτας της απώλειας κερδών και εξουσίας λούσει τους κυρίαρχους ενός κράτους τότε το λόγο έχουν τα κλομπ και τα όπλα. Όπως γίνονταν πάντα, όπως θα γίνεται πάντα όσο υπάρχουν κράτη. Πόσο αστείο ακούγεται το επιχείρημα της συνταγματικής νομιμότητας που επικαλέστηκε το Ισπανικό κράτος για να καταστείλει αυτούς που δεν θέλουν να βρίσκονται υπο την εξουσία του συντάγματός του; Πόσο αστεία ακούγονται τα δημοψηφίσματα και οι δημοκρατικές διαδικασίες που εκφράζουν υποτίθεται την λαϊκή βούληση;
Είναι σημαντικό να δούμε το εξής. Εκτός από τους Καταλανούς στην Ισπανία ανεξαρτησία διεκδικούν και οι Βάσκοι. Αυτοί, επέλεξαν τον δρόμο της ένοπλης αντιπαράθεσης εδώ και δεκαετίες με το Ισπανικό κράτος. Πόσο αποκαλυπτικό είναι το γεγονός πως τόσο οι Καταλανοί όσοι και οι Βάσκοι παρά το ότι επέλεξαν δύο τελείως διαφορετικούς δρόμους για το ίδιο αίτημα κατέληξαν να δέχονται την ίδια βία, την ίδια βαρβαρότητα…
Για να καταλήγουμε.
Ως αναρχικοί αγωνιζόμαστε για την ολοκληρωμένη και απόλυτη αυτοδιάθεση των λαών. Αυτό που εμεί λέμε Αυτοδιεύθυνση. Την δυνατότητα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας να μοιράζεται τον παραγόμενο πλούτο και να έχει στα χέρια της άμεσα και αδιαμεσολάβητα όλες τις πολιτικές αποφάσεις πυο αφορούν το σύνολο. Ο δρόμος γιαυτό δεν περνάει από την δημιουργία κρατών. Αλλά αυτή η διαπίστωση δεν μπορεί ποτέ να γίνει εργαλείο για να επιτρέψει σε ένα κράτος, σε μια κυρίαρχη δύναμη να πατήσει τη μπότα του πάνω από την λαική θέληση. Αυτό που έγινε στην Καταλονία ήταν μια ωμή επίθεση υποταγής και ταπείνωσης μιας κοινωνικής πλειοψηφείας.
Δεν ξέρουμε αν θα έχει συνέχεια. Δεν ξέρουμε αν η Καταλανική αστική τάξη και πολιτική ελίτ σκοπεύει να το γυρίσει σε νταραβέρι για επιπλέον προνόμια από την Ισπανία. Δεν ξέρουμε αν το ανεπτυγμένο απο την κατασταλτική επίθεση λαϊκό φαντασιακό θα επιβάλει εξελίξεις. Βλέπουμε με ανησυχία το Ισπανικό κράτος να προσπαθεί να επενδύσει στην μεταφορά της ρήξης με εμφυλιοπολεμικούς όρους στην βάση καλώντας φιλοενωτικές μαζικές εθνικιστικές συγκεντρώσεις. Δεν αγνοούμε ότι αυτό το Ισπανικό κράτος είναι άμεσος απόγονος του φασιστικού Φρανκικού εσμού, πως στην Ισπανία, όπως και στην Ελλάδα η δημοκρατία δεν έκανε ποτέ καμιά «αποχουντοποίηση».
Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη για την βία που ασκήθηκε και για αυτή που ίσως έπεται βαραίνει πλέον αποκλειστικά το Ισπανικό κράτος. Έχουμε εμπιστοσύνη στο Ισπανικό επαναστατικό κίνημα να διαχειριστεί την κρίση, να διακρίνει και να εκμεταλλευτεί τα όποια «προοδευτικά χαρακτηριστικά» υπάρχουν στο Καταλανικό κίνημα. Δεν κουνάμε το δάχτυλο καμιάς ιδεολογικής καθαρότητας ούτε στους Καταλανούς, ούτε στους Βάσκους, ούτε στους Κούρδους ούτε σε κάθε λαό που δέχεται τη βία και αγωνίζεται ακόμα και αν οι διακηρυγμένοι στόχοι του κρύβουν θανάσιμους κινδύνους.
Στεκόμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων της Καταλονίας, της Βασκονίας, της Ισπανίας. Στεκόμαστε ενάντια στην κρατική βία και καταστολή.
Ο πρέσβης της Ισπανίας για τον Ρουβίκωνα: Εχετε δει σε άλλη χώρα να εισβάλλουν σε πρεσβεία; 
Αιχμές για την αντιμετώπιση που είχαν τα μέλη του Ρουβίκωνα κατά την εισβολή τους στην πρεσβεία της Ισπανίας άφησε ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα, Ενρίκε Βιγκέρα.

Ο κ. Βιγκέρα, ο οποίος χθες παρέθεσε δεξίωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με αφορμή την εθνική εορτή της Ισπανίας (Día de la Hispanidad), μιλώντας στο site iefimerida.gr δήλωσε πως ο ίδιος δεν μπορεί να αντιληφθεί πως είναι δυνατόν μια ομάδα ατόμων να εισβάλει μέσα σε μια πρεσβεία και μάλιστα η αστυνομία να διαπραγματεύεται μαζί τους για να αποχωρήσουν.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ενρίκε Βιγκέρα δήλωσε: «Εσείς έχετε δει σε άλλη χώρα να εισβάλλουν μέσα σε μια πρεσβεία; Σας ρωτάω, το έχετε ξαναδεί; Αυτό δεν είναι κάτι φυσιολογικό. Εγώ μαζί τους δεν είχα καμία επαφή, ούτε κατάλαβα για ποιο λόγο εισέβαλαν στο κτίριο. Η αστυνομία διαπραγματεύτηκε μαζί τους για να αποχωρήσουν. Εμείς δεν ζητήσαμε την δίωξη τους και δεν επιθυμώ να ανακατευτώ με το πολιτικό κομμάτι. Μου προκαλεί εντύπωση όμως και η ενέργεια τους, διότι οι αναρχικοί συνήθως είναι σε αντίθεση με τους εθνικιστές, όπως είναι οι Καταλανοί εθνικιστές που ζητούν την αυτονομία της Καταλονίας».

 https://www.pentapostagma.gr