''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Έπεσε η Ράκα, "πρωτεύουσα" του Ισλαμικού Κράτους

 Έπεσε η Ράκα, η μέχρι πρότινος άτυπη πρωτεύουσα των τζιχαντιστών
Η πόλη Ράκα, πρώην πρωτεύουσα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, έπεσε εξ ολοκλήρου στα χέρια δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες έπειτα από μήνες σφοδρών μαχών.


Η πτώση της Ράκας, που ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συνιστά τεράστια υποχώρηση για την εξτρεμιστική οργάνωση που είδε το «χαλιφάτο» της να κατακρημνίζεται σχεδόν στη Συρία και στο γειτονικό Ιράκ έπειτα από πολλές επιθέσεις για την εκδίωξη της από περιοχές που κατέλαβε το 2014.

«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράκα έλαβαν τέλος. Η πόλη έχει τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο» των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάλαλ Σέλο, εκπρόσωπος της συμμαχίας κούρδων και αράβων μαχητών που εισήλθε στις αρχές Ιουνίου στη βόρεια πόλη της εμπόλεμης χώρας.

«Όλα τελείωσαν στη Ράκα (...)
Αυτή τη στιγμή διεξάγονται εκτεταμένες επιχειρήσεις για την εξάλειψη ενδεχόμενων πυρήνων εν υπνώσει και την αποναρκοθέτηση της πόλης», πρόσθεσε.

Οι FDS ανακατέλαβαν ένα νοσοκομείο και ένα δημοτικό στάδιο στο κέντρο της Ράκας, τα δύο τελευταία καταφύγια στα οποία είχαν περιχαρακωθεί δεκάδες ξένοι τζιχαντιστές.   


Σύμβολο ακροτήτων 

Η Ράκα έγινε το σύμβολο των χειρότερων ακροτήτων που διέπραξε η τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία σχεδίασε εκεί αιματηρές επιθέσεις οι οποίες έπληξαν πολλές χώρες, κυρίως στην Ευρώπη.

Χθες βράδυ, οι FDS ανακοίνωσαν ότι «απελευθέρωσαν πλήρως» τον διαβόητο κυκλικό κόμβο Αλ-Ναΐμ, όπου το ΙΚ πραγματοποιούσε τις εκτελέσεις του όταν ακόμη κυριαρχούσε στην πόλη.

«Οι τζιχαντιστές υποχώρησαν πριν από δύο εβδομάδες από αυτό τον κυκλικό κόμβο αλλά οι FDS δεν είχαν καταφέρει να τον ελέγξουν γιατί είχε ναρκοθετηθεί», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τις τελευταίες ημέρες, χάρη σε μια συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν τοπικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι φυλών, οι τελευταίοι άμαχοι που είχαν εγκλωβιστεί εκεί μπόρεσαν να απομακρυνθούν και επιτράπηκε στους σύρους τζιχαντιστές να εγκαταλείψουν την πόλη, σύμφωνα με τις FDS.

Περίπου 275 σύροι τζιχαντιστές και οι οικογένειές τους απομακρύνθηκαν. Δεν είναι προς το παρόν γνωστό αν είχαν άδεια να μεταβούν σε άλλες περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του ΙΚ.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επανέλαβε πλειστάκις πως οι ξένοι μαχητές δεν επρόκειτο να λάβουν άδεια να εγκαταλείψουν τη Ράκα.   

«Περισσότερος τρόμος»

«Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε, είναι να απελευθερωθούν οι ξένοι μαχητές για να μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους και να προκαλέσουν περισσότερο τρόμο», δήλωνε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του συνασπισμού, αμερικανός συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον.

Τους τελευταίους μήνες το ΙΚ υφίσταται τη μία ήττα μετά την άλλη στη Συρία και στο Ιράκ, υπό το πλήγμα επιθέσεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ή από τις ΗΠΑ.

Στην επαρχία Ντέιρ Έζορ (ανατολική Συρία), που γειτονεύει με τη Ράκα, οι τζιχαντιστές αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα δύο ξεχωριστές επιθέσεις: από τη μία πλευρά την επίθεση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος, που υποστηρίζονται από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, και από την άλλη την επίθεση των FDS, που υποστηρίζονται από τον διεθνή συνασπισμό.

Οι φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακτήσουν μεγάλες περιοχές ανάμεσα στην επαρχιακή πρωτεύουσα Ντέιρ Έζορ και την πόλη Μαγιαντίν, στην ανατολική πλευρά του ποταμού Ευφράτη, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.

«Δεν είναι μια ερημική περιοχή, είναι κοινότητες πάνω στον ποταμό Ευφράτη που ήταν προπύργια του ΙΚ», διευκρίνισε στο AFP ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος τόνισε ότι οι μάχες συνεχίζονται μόνο σε μία περιοχή του τομέα.

Η σύγκρουση στη Συρία, που ξέσπασε το 2011 από την κυβερνητική καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων, περιπλέχθηκε με την εμπλοκή ξένων χωρών και τζιχαντιστικών ομάδων σε ένα έδαφος όλο και πιο κατακερματισμένο. Έχει προκαλέσει τον θάνατο 330.000 και πλέον ανθρώπων, ενώ εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες.

http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου