''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Η Αίγυπτος δημιουργεί δάση στην έρημο με λύματα από το αποχετευτικό δίκτυο!

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η απώλεια των δασών γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη διαδικασία και κάθε χρόνο χάνουμε 12 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, που οφείλεται στη συνεχή υλοτόμηση ή την ξηρασία.

Σε απάντηση αυτού του ανησυχητικού προβλήματος,  το αιγυπτιακό κράτος,  επινόησε ένα σχέδιο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για την αναδάσωση 36 ερημικών περιοχών χρησιμοποιώντας το νερό των λυμάτων. Σήμερα τα δέντρα αυτά αναπτύσσονται  και δημιουργούν φυσικά δάση.

Στην Αίγυπτο το 96% της επιφάνειας του εδάφους είναι έρημος που οφείλεται σε ακραίες θερμοκρασίες και σχεδόν καθόλου βροχή. Η χώρα δεν έχει γόνιμο έδαφος. Το νερό του Νείλου χρησιμοποιείται για κατανάλωση από τα νοικοκυριά και τη γεωργία.
Για να προχωρήσει ένα πρόγραμμα αναδάσωσης έπρεπε να αναζητηθούν άλλες πηγές και το νερό των λυμάτων θεωρήθηκε ως ο κατάλληλος αντικαταστάτης του όμβριου ή  πηγαίου ύδατος.

Τα λύματα διηθούνται για την απομάκρυνση προσμείξεων και κατόπιν προστίθενται οξυγόνο και μικρόβια στο νερό για να αποσυντεθούν οι οργανικές ύλες. Απομένει νερό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φωσφορικά στοιχεία καθώς και υδρογόνο που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των φυτών. 


Τα δένδρα δεν χρειάζονται λίπασμα λόγω της υψηλής  περιεκτικότητας των λυμάτων σε θρεπτικές ουσίες.

Τα δημιουργούμενα δάση επιτρέπουν την ανάπτυξη υγιών οικοσυστημάτων, όπου η υγρασία και η σκιά παρέχουν επαρκείς συνθήκες διαβίωσης για τα ζώα και άλλα φυτά καθώς και λουλούδια.

Για την αναδάσωση στην Αίγυπτο χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικοί τύποι δένδρων που επιλέχθηκαν με βάση την ταχύτητα της ανάπτυξής τους.
Deutsche Welle
  © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος
http://www.mikres-ekdoseis.gr/2016/09/blog-post_3.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου