''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Β. Κορέα: Ο Κιμ έκανε τη μεγαλύτερη πυρηνική του δοκιμή. Σεισμός 5,3 Ρίχτερ, παγκόσμια ανησυχία

Τρόμος στην Δύση !
 
Την επιτυχή διεξαγωγή της πέμπτης κατά σειρά πυρηνικής δοκιμής της, ανακοίνωσε η Πιονγιάνγκ. Παγκόσμια ανησυχία και απειλή κυρώσεων. Κίνα και Ιαπωνία ελέγχουν τα επίπεδα ραδιενέργειας στα σύνορα τους. Σε συναγερμό η Σεούλ και οι ΗΠΑ
Την επιτυχή διεξαγωγή της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της, ανακοίνωσε και επίσημα η Βόρεια Κορέα, όπως μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ότι είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους. Σημείωσε πως η δοκιμή έγινε λόγω "προκλήσεων από τις ΗΠΑ".
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Η νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι "πολύ ανησυχητική και λυπηρή"  ενέργεια, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. "Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για απόλυτη περιφρόνηση των επανειλημμένων αιτημάτων της διεθνούς κοινότητας. Είναι μία πολύ ανησυχητική και λυπηρή ενέργεια", δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της IAEA.

Ελέγχεται η διαρροή ραδιενέργειας

Νωρίτερα το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) ανακοίνωσε πως ο σεισμός 5,3 βαθμών που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα "πιθανόν" οφειλόταν σε μια "έκρηξη", η οποία σημειώθηκε περί τις 03:30 σήμερα (ώρα Ελλάδας) κοντά σε πεδίο πυρηνικών δοκιμών που βρίσκεται σε μυστική τοποθεσία. "Πιθανή έκρηξη κοντά σε έναν χώρο όπου η Βόρεια Κορέα έχει διεξαγάγει πυρηνικές δοκιμές στο παρελθόν", ανέφερε το USGS, σημειώνοντας ότι η έκρηξη αυτή έγινε στην επιφάνεια και όχι υπογείως. "Εάν πρόκειται πράγματι για μια έκρηξη, (το USGS) δεν μπορεί να εξακριβώσει τι τύπου έκρηξη μπορεί να είναι, εάν ήταν πυρηνική ή άλλου (είδους)", εξήγησε, προτού επιβεβαιωθεί και επίσημα η δοκιμή από την Πιονγιάνγκ. Το Κέντρο Σεισμολογικών Δικτύων της Κίνας (China Earthquake Networks Center, CENC) επιβεβαίωσε και από τη δική του μεριά ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε σήμερα στη Βόρεια Κορέα οφειλόταν πιθανότατα σε έκρηξη, η οποία ήταν επιφανειακή. Την ίδια πληροφορία δημοσιοποίησε η Σεισμολογική Υπηρεσία της Κίνας, η οποία αναφέρεται στην κυβέρνηση.

Ο Τζέφρι Λιούις του Middlebury Institute of International Studies, εκτίμησε ότι ο σεισμός που καταγράφηκε οφειλόταν πράγματι στην πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και η ισχύς της δόνησης παραπέμπει σε μια πυρηνική κεφαλή 20 ως 30 κιλοτόνων, κάνοντας λόγο για την ισχυρότερη πυρηνική βόμβα που έχει δοκιμάσει ποτέ η Πιονγκγιάνγκ. Η Σεούλ από τη δική της μεριά κάνει λόγο για κεφαλή 10 κιλοτόνων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Κίνας άρχισε κατεπειγόντως ελέγχους για τα επίπεδα της ραδιενέργειας σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων με τη Βόρεια Κορέα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Η πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής “δεν αποτελεί σοφή επιλογή” από τη Βόρεια Κορέα, αλλά και η απόφαση της Νότιας Κορέας για την ανάπτυξη ενός τεχνολογικά εξελιγμένου αντιπυραυλικού συστήματος, έχει ανατρέψει την περιφερειακή στρατηγική ισορροπία, τονίζει σε σχόλιο του, το Xinhua, στην πρώτη επίσημη αντίδραση του Πεκίνου Και οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις όμως ανέπτυξαν αεροσκάφη προκειμένου να ελέγξουν την πιθανή έκλυση ραδιενέργειας. Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα δήλωσε σήμερα ότι το Τόκιο επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα καθώς όπως ανέφερε, η δοκιμή αυτή "παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εγείρει μια πολύ σοβαρή πρόκληση για τις διεθνείς προσπάθειες κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων".

Παγκόσμια ανησυχία

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε δήλωσε σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε νέα πυρηνική δοκιμή, παραβιάζοντας ξεκάθαρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προχωρώντας σε μια άμεση πρόκληση έναντι της διεθνούς κοινότητας. Η πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Ομπάμα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος επέστρεφε με το Air Force One στην Ουάσινγκτον από τη σύνοδο του ASEAN στο Λάος.

Η πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι μια "αυτοκαταστροφική" πρόκληση που δείχνει την "μανιακή αδιαφορία για την κίνδυνο" του ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ "αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις προς την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο", τόνισε αμέσως μετά η Παρκ, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η Νότια Κορέα θα καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες για να επιβληθούν ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού των Οικονομικών, Γιο Ιλ-χ, ο Νότος είναι έτοιμος να " αντιμετωπίσει ενδεχόμενες επιπτώσεις οικονομικής αστάθειας". "Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ν' αντιδράσουμε σε ενδεχόμενη αλλαγή των συνθηκών της αγοράς, έχοντας τεταμένη την προσοχή μας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, στη διάρκεια έκτακτης κυβερνητικής σύσκεψης για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις στην Κορεατική Χερσόνησο, από την προκλητική τακτική της Βόρειας Κορέας.

Λήψη μέτρων από Ομπάμα

Το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επισήμανε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας με τη Νότια Κορέα. Μεταξύ των μέτρων αυτών και η παροχή προστασίας κατά ενδεχόμενου πυρηνικού πλήγματος, προκειμένου να προστατευτεί ο Νότος της Κορεατικής Χερσονήσου, από ενδεχόμενη επιθετική πυρηνική ενέργεια της Βόρειας Κορέας. Ο Ομπάμα και η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χιε, είχαν τηλεφωνική συνομιλία νωρίτερα σήμερα το πρωί, ενώ συμφώνησαν στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων πίεσης προκειμένου η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Μεταξύ των μέτρων αυτών, συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο νέας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός των Εξωτερικών, Ντάνιελ Ράσελ, εξέφρασε σήμερα την ετοιμότητά του για να συνεργαστεί στενά με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα, προκειμένου ν' ασκηθούν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα, μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της. "Είναι γεγονός ότι οι προκλήσεις κλιμακώνονται παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο κι απειλώντας την περιφερειακή σταθερότητα", δήλωσε ο Ράσελ πριν τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου