''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Η Τουρκία δεν επιτρέπει στις SDF να απελευθερώσουν τη Μανμπίτζ από το ISIS

map_manbij
Μεγάλη επίθεση για την απελευθέρωση της πόλης Μανμπίτζ, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού στη Συρία, από το Ισλαμικό Κράτος, προετοιμάζουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), είναι μια συμμαχία με κορμό τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG/YPJ) των Κούρδων της Συρίας. Συμμετέχουν επίσης πολλές αραβικές δημοκρατικές οργανώσεις και πολιτοφυλακές Ασσυρίων και Συριάνων χριστιανών. Οι SDF είναι η μοναδική δύναμη στη Συρία που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.
Η απελευθέρωση της Μανμπίτζ από το Ισλαμικό Κράτος είναι στρατηγικής σημασίας. Η πόλη, σύμφωνα με τους Κούρδους, είναι «το κυρίως πέρασμα από όπου οι ξένοι τζιχαντιστές εισέρχονται στη Συρία από την Τουρκία».
Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet έγραψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ σχετικά με την επιχείριση για την απελευθέρωση της Μανμπίτζ.
Προφανώς και οι Τούρκοι δεν θέλουν με τίποτα η πόλη να πέσει στους Κούρδους, προτιμούν να την κατέχει το Ισλαμικό Κράτος.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πίτερ Κουκ, μιλώντας τη Δευτέρα αρνήθηκε να εισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τις συναντήσεις μεταξύ Τούρκων και ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη Μανμπίτζ.
«Άφησα την τουρκική κυβέρνηση να μιλήσει [για αυτό το θέμα]», είπε και συνέχισε: «Η Τουρκία παραμένει ένας κρίσιμος εταίρος στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και συνεργαζόμαστε πολύ στενά με την Τουρκία…» πρόσθεσε.
Βεβαίως, ό,τι λέει η «διπλωματική» γλώσσα σε ό,τι αφορά τη «σύμμαχο» Τουρκία απέχει πολύ από το πραγματικό κλίμα, αφού οι Αμερικανοί έχουν εμπεδώσει πλήρως και δίχως καμία αμφιβολία ποιος είναι ο ρόλος του Ερντογάν στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν να χαλάσουν τη συμμαχία τους με την Τουρκία εξαιτίας της ισλαμιστικής κυβέρνησης.
Η Μανμπίτζ είναι μια πόλη με κουρδικό, αραβικό σουνιτικό και κιρκάσιο πληθυσμό. Οι Τούρκοι δεν θέλουν με τίποτα να πέσει στα χέρια των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), αν και γνωρίζουν ότι στη συγκεκριμένη συμμαχία δεν μετέχουν μόνο Κούρδοι αλλά και Άραβες, χριστιανοί και Τουρκμένοι.
Επειδή όμως οι Κούρδοι είναι η κυρίως δύναμη, η Άγκυρα θεωρεί ότι η πόλη θα περιέλθει ουσιαστικά υπό κουρδική διοίκηση και ένα τέτοιο ενδεχόμενο τη βρίσκει πλήρως αντίθετη.
Μέσα από όλες αυτές τις διαβουλεύσεις σχετικά με την απελευθέρωση της Μανμπίτζ φανερώνεται περίτρανα ότι ο Ερντογάν υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος.
crashonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου