''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Τι συμβαίνει όταν ένα πουλί χτυπά ένα αεροπλάνο

Τι συμβαίνει όταν ένα πουλί χτυπά ένα αεροπλάνο
 
Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα αεροπλάνο έχει έρθει αντιμέτωπο με κάποιο πουλί, χωρίς να έχει προκληθεί σημαντικό πρόβλημα.

Ωστόσο κάποιες φορές ένα τέτοιο περιστατικό μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες.
Το 2009 ένα διπλό χτύπημα από πουλιά ανάγκασε τον πιλότο Chelsey Sullenberger ενός Airbus A320 να κάνει αναγκαστική προσγείωση στον ποταμό Hudson στη Νέα Υόρκη. Οι επιθέσεις των πουλιών τείνουν να συμβαίνουν στα 10.000 πόδια ή χαμηλότερα, συνήθως κατά την απογείωση και την προσγείωση. Η πλειονότητα μάλιστα των επιθέσεων συμβαίνει περίπου στα 3.000 πόδια. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας, ο αριθμός των επιθέσεων των πουλιών το 2013 (οπότε και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) ήταν 2.467.
Τι συμβαίνει όμως όταν ένα πουλί χτυπάει ένα αεροσκάφος; Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι εκτός από το μέγεθος του πουλιού και το σημείο στο οποίο αυτό προσκρούει. Αν πέσει σε έναν κινητήρα, τότε αυτός σίγουρα θα σταματήσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Mirror, αλλά το αεροσκάφος μπορεί να συνεχίσει να κινείται με τον έναν κινητήρα του. Ανάλογα με την κρίση και τις ικανότητες του πιλότου, αυτός θα μπορεί να το προσγειώσει κάπου με ασφάλεια αν και η εμπειρία για τους επιβάτες δεν θα είναι η πιο ευχάριστη. «Ήταν σαν να πετούσαμε σε μια πολύ κακή καταιγίδα αλλά δεν υπήρχε καταιγίδα» ανέφερε ένας 18χρονος επιβάτης ο οποίος ταξίδευε με αεροπλάνο της Rynair το οποίο δέχτηκε επίθεση την προηγούμενη εβδομάδα. Ένας άλλος επιβάτης πρόσθεσε: «Υπήρχαν αρκετές δονήσεις κατά την απογείωση και φαινόταν ότι δεν περνάμε αρκετό ύψος. Ήξερα ότι κάτι δεν πάει καλά από την αρχή».
Αν το πουλί χτυπήσει το παρμπρίζ, τον θόλο, την άτρακτο ή ακόμα και το φτερό ενός αεροπλάνου, μπορεί να δημιουργήσει μια τρύπα και να διαταράξει την πίεση του αέρα στο εσωτερικό του αεροσκάφους σύμφωνα με το δημοσίευμα. Αυτό θα μπορούσε, σε ένα σοβαρό σενάριο, να προκαλέσει ακόμη και απώλεια του ύψους του αεροσκάφους και άλλα προβλήματα σε κάποια συστήματα του αεροπλάνου. Επίσης θα μπορούσε να δυσκολέψει την ικανότητα του πιλότου να το προσγειώσει γρήγορα και με ασφάλεια.
Ποιες προφυλάξεις λαμβάνονται;
Τα σύγχρονα αεροπλάνα είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις των πουλιών. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, οι ειδικοί ελέγχουν με διάφορα τεστ παρόμοια της επίθεσης του αεροπλάνου την δομική ακεραιότητα του αεροσκάφους. Τα αεροδρόμια ελέγχουν επίσης και τυχόν φωλιές πουλιών που έχουν δημιουργηθεί κοντά και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο συχνά βρίσκονται μακριά από μεγάλες ομάδες δέντρων.

Από  newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου