''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Τρόμος στην Ιερουσαλήμ: Μαχαιρώνουν πεζούς σε στάσεις λεωφορείων - Νέα επίθεση με τρεις νεκρούς

Τρόμος στην Ιερουσαλήμ: Μαχαιρώνουν πεζούς σε στάσεις λεωφορείων - Νέα επίθεση με τρεις νεκρούς
Τρόμος έχει σκεπάσει την Ιερουσαλήμ! Δεκάδες επιθέσεις σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες με τραυματίες, ακόμη και νεκρούς.
Σε πέντε διαφορετικές τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στην Ιερουσαλήμ τραυματίστηκαν επιβάτες λεωφορείου, ενώ νεκρός έπεσε ένας 60χρονος άντρας, ένας από τους δράστες των επιθέσεων και ακόμα ένα θύμα.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης σημειώθηκαν δύο αιματηρά περιστατικά με διαφορά μίας ώρας. Το πρώτο έλαβε χώρα σε στάση λεωφορείου σε κεντρική οδό της περιοχής Ρα’ανάνα βορειανατολικά του Τελ Αβίβ, όπου ένας 32χρονος άνδρας τραυματίστηκε ελαφρά όταν ένας άνδρας από την ανατολική Ιερουσαλήμ επιτέθηκε με μαχαίρι πριν τελικά οι περαστικοί καταφέρουν να τον αφοπλίσουν μέχρι που στο σημείο έφτασε η αστυνομία. Η δεύτερη επίθεση στην ίδια περιοχή, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σε σχετική ανακοίνωση, προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό ενός πολίτη και τον ελαφρύ τραυματισμό ακόμα τριών, ενώ ο δράστης συνελήφθη.
Λίγη ώρα αργότερα, δύο ένοπλοι άνοιξαν πυρ και επιτέθηκαν με μαχαίρι σε επιβάτες λεωφορείου στην νότια Ιερουσαλήμ. Από την επίθεση ένας 60χρονος και ένας 45χρονος έχασαν τη ζωή τους, 15 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων αρκετοί σοβαρά, ενώ ένας από τους ενόπλους έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών και ο δεύτερος συνελήφθη.
Με διαφορά λίγης ώρας μία ακόμα αιματηρή επίθεση σημειώθηκε σε κεντρική οδό της επαρχίας Μακόρ Μπαρούχ στην Ιερουσαλήμ, στην οποία ο δράστης, ο οποίος αργότερα συνελήφθη, έπεσε πάνω σε περαστικούς με το αυτοκίνητό του και έπειτα βγήκε από το όχημα για να συνεχίσει το φονικό του έργο αυτή τη φορά με τη χρήση μαχαιριού. Από την επίθεση ο 59χρονος ραβίνος Γεσαγιάχου Κρισέβσκι έπεσε νεκρός και πέντε ακόμα πολίτες τραυματίστηκε.
Η Χαμάς, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, σχολίασε τις επιθέσεις λέγοντας πως αποτελούν «μήνυμα σε όσους βλάπτουν τους ιερούς τόπους μας. Καλούμε σε συνέχιση της ιντιφάδα, η οποία αποτελεί την φυσική απάντηση στην σιωπή του κόσμου».
Εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, πρόκειται να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, ενώ ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Ισαάκ Χέρτζογκ, κάλεσε την κυβέρνηση να κλείσει προσωρινά την πρόσβαση στο Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ, να επιβάλλει τον αποκλεισμό σε αραβικές περιοχές της Ιερουσαλήμ, αλλά και να αντιμετωπίσει την υποκίνηση μίσους από ισλαμιστές μέσω Διαδικτύου.
Άλλη μια επίθεση με μαχαίρι κοντά σε σταθμό λεωφορείου - Δύο τραυματίες
Ένας περαστικός τραυματίστηκε σήμερα το πρωί στην Ράνανα, μια πόλη βόρεια του Τελ Αβίβ από επίθεση που δέχθηκε από έναν Παλαιστίνιο με μαχαίρι, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία, η οποία διευκρίνισε ότι ο δράστης τέθηκε υπό έλεγχο από άλλους περαστικούς.
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, τον οποίο επικαλέστηκε ο δημόσιος ραδιοσταθμός, ο δράστης της επίθεσης ξυλοκοπήθηκε από τους περαστικούς.
Πρόκειται για έναν 22χρονο Παλαιστίνιο από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο οποίος φέρει σοβαρά τραύματα και διακομίσθηκε σε νοσοκομείο, διευκρίνισε η ισραηλινή αστυνομία.
Στο νοσοκομείο διακομίσθηκε επίσης ο περαστικός που τραυματίστηκε από τον Παλαιστίνιο. Ωστόσο η αστυνομία δεν διευκρίνισε σχετικά με την κατάσταση των τραυμάτων που φέρει αυτός.
Ο 22χρονος επιτέθηκε στο θύμα του κοντά σε έναν σταθμό λεωφορείου και οι αυτόπτες μάρτυρες έπεσαν πάνω του και τον έθεσαν υπό έλεγχο προτού φτάσουν εκεί οι δυνάμεις ασφαλείας, πρόσθεσε επίσης η αστυνομία.
Πρόκειται για την 20η επίθεση που σημειώνεται με μαχαίρι από τις 3 Οκτωβρίου.
Ταυτόχρονη επίθεση σε λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ
Τη στιγμή που διαδραματίζονταν οι δραματικές στιγμές σε σταθμό λεωφορείου στην Ράνανα, μία ακόμα σημειωνόταν στην επαρχία Αρμόν Χάνετζιβ, στην Ιερουσαλήμ.
Δύο δράστες επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο με τον έναν να φέρει όπλο και τον δεύτερο μαχαίρι.
Άρχισαν να πυροβολούν και να μαχαιρώνουν επιβάτες ενώ το όχημα συνέχισε να κινείται. Από την επίθεση έπεσαν νεκροί ένας 60χρονος και ένας 45χρονος.
Οι αυτόπτες μάρτυρες μιλώντας στην Ynet δήλωσαν πως ένας από τους δύο επιχείρησε να πάρει τη θέση του οδηγού σε μία προσπάθεια να κρατήσει ομήρους τους επιβάτες, αλλά τον απέτρεψαν οδηγοί αυτοκινήτων που συνειδητοποίησαν τι συνέβαινε.
Ένας 18χρονος επιβάτης, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά στο στήθος, δήλωσε πως οι δύο δράστες κάθονταν στον λεωφορείο δίχως να κινούν υποψίες, όμως, όταν το όχημα άρχισε να κινείται «ο τρομοκράτης τράβηξε όπλο και άρχισε να φωνάζει “Αλλάχου Ακμπάρ” και πυροβόλησε έναν άνθρωπο στην πλευρά μου. Κρύφτηκα κοντά στην πόρτα και προσπάθησα να ξεφύγω. Έβγαλε ένα μαχαίρι και άρχισε να μαχαιρώνει έναν στρατιώτη. Ο δεύτερος τρομοκράτης με άρπαξε και επιχείρησε να μου επιτεθεί, αλλά τον χτύπησα και έτσι κατάφερα να ξεφύγω».
Οι στιγμές εκείνες, όπως τις περιέγραψε ο νεαρός, ήταν γεμάτες «φόβο και αγωνία» και όπως εξηγεί «δεν ήξερα τι να κάνω. Προτίμησα να φύγω μακριά από το να τον αντιμετωπίσω. Έχω μώλωπες στο λαιμό μου από την προσπάθειά του να με πνίξει. Εκείνη την στιγμή σκεφτόμουν ότι είτε θα επιβίωνα, είτε θα πέθαινα».
Στο μεταξύ, ένα ακόμα περιστατικό σημειώθηκε κοντά στην πόλη Χάιφα, όταν ένας άνδρας μαχαίρωσε έναν δεύτερο έξω από μεγάλο πολυκατάστημα. Ωστόσο, ο δράστης και το θύμα ήταν Εβραίοι, με αποτέλεσμα οι αρχές να μην γνωρίζουν αν ο πρώτος είχε άλλα κίνητρα πέρα από εθνικιστικά, ή αν νόμιζε πως το θύμα ήταν Άραβας και για αυτό το λόγο τον μαχαίρωσε.

Από  protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου