''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στη Συρία - Το Ιράν μπαίνει στον πόλεμο κι αναλαμβάνει να καθαρίσει;

...η Μόσχα θα ακολουθήσει την Τεχεράνη με μια ουσιαστική συνδρομή;
 
Στρατής Μαζίδης
Η Τεχεράνη πιστεύεται ότι ετοιμάζεται να αποστείλει ισχυρή δύναμη των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) στη Συρία στον πόλεμο απέναντι στου ισλαμιστές της ISIL καθώς οι τελευταίοι έχουν κάνει προόδους απέναντι στις κυβερνητικές δυνάμεις σύμφωνα με μυστικές υπηρεσίες δυτικών και αραβικών χωρών.

Όπως αποκαλύπτει η ισραηλινή debka λέγεται ότι ο συριακός στρατός είναι ήδη έτοιμος να αποχωρήσει από συγκεκριμένες θέσεις του στη βόρεια Συρία για να αντικατασταθεί από τα ιρανικά στρατεύματα.

Εφόσον οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν τότε θα πρόκειται για την πρώτη εμπλοκή ξένης χώρας με χερσαίες δυνάμεις στο συριακό πόλεμο μετά από τέσσερα χρόνια.

Μέχρι σήμερα η Τεχεράνη υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτική καθώς απέφυγε να στείλει δυνάμεις στην πολύπαθη χώρα. Μόνο στο Ιράκ και συγκεκριμένα στη μάχη του Baiji εμπλέκονται μικρές ιρανικές μονάδες και πυροβολικό.

Η συνήθης πρακτική μέχρι σήμερα ήταν η ενίσχυση τοπικών σιίτικων ένοπλων ομάδων παρέχοντας εκπαίδευση και εξοπλισμό αλλά και «εισάγοντας» σιίτες μαχητές από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Φυσικά θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για ισραηλινή προπαγάνδα με κάποιο απώτερο σκοπό καθώς είναι γνωστές οι διαφορές Τελ Αβίβ - Τεχεράνης ωστόσο οι πρόσφατες δηλώσεις του στρατηγού Qassem Soleimani, ανώτερου διοικητή των ιρανικών μονάδων που μάχονται στο εξωτερικό έρχονται να ενισχύσουν τις αναφορές περί εμπλοκής του Ιράν ώστε να βοηθηθεί ο σύριος πρόεδρος Ασαντ.

Ο Soleimani μετά από κατεπείγουσες διαβουλεύσεις χθες στη Δαμασκό με το σύριο πρόεδρο και τους επιτελείς του συριακού στρατού μίλησε αινιγματικά για «σημαντικές εξελίξεις» που αναμένονται τις επόμενες ημέρες στη Συρία.

Μια άλλη πηγή μεταφέρει τα λόγια του στρατηγού πιο ξεκάθαρα λέγοντας πως δήλωσε:

«Στις επόμενες ημέρες ο κόσμος θα εκπλαγεί ευχάριστα. Συνεργαζόμαστε με τους σύριους στρατιωτικούς διοικητές και διάφορα ζητήματα ήδη διευθετούνται».

Η debka επικαλούμενη δικές της πηγές αναφέρει πως οι Φρουροί της Επανάστασης θα έχουν δύο αρχικούς σκοπούς, την ανακατάληψη της Jisr al-Shughour στη βορειοδυτική Συρία στην επαρχία του Ιντλέμπ και της Παλμύρα στο νότο στην επαρχία της Χομς.

Αξίζει να σημειωθεί η χρήση του όρου «αρχικοί σκοποί» που σημαίνει πως η ιρανική στρατιωτική παρουσία δε θα ολοκληρωθεί με την πιθανή επίτευξη της απελευθέρωσης των δύο αυτών πόλεων.

Η απελευθέρωση των δύο πόλεων και η επιστροφή τους στον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης θα τερματίσει τους άμεσους κινδύνους που ανακύπτουν τόσο για την εθνική οδό που συνδέει τη Χομς με τη Δαμασκό όσο και το μεσογειακό λιμάνι της Λατάκειας.

Παράλληλα η παρουσία των Φρουρών της Επανάστασης θα ανακουφίσει τον Μπασάρ Αλ Ασαντ και τις συριακές ένοπλες δυνάμεις που μάχονται μόνες τους απέναντι σε δεκάδες ένοπλες ομάδες ισλαμιστών από 87 χώρες.

Άραγε η Μόσχα θα ακολουθήσει την Τεχεράνη με μια ουσιαστική συνδρομή;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου