''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015

Τι κρύβει η αμφισβήτηση των 16 ελληνικών νησιών από την Τουρκία και η αυξημένη προκλητικότητα στο Αιγαίο;

Τι κρύβει η αμφισβήτηση των 16 ελληνικών νησιών από την Τουρκία και η αυξημένη προκλητικότητα στο Αιγαίο;
Η ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, τόσο με τις συνεχείς εμπλοκές μεταξύ των αεροσκαφών της Άγκυρας και των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας που πάνε να τα αναχαιτίσουν, όσο και με τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, συνοδεύει την έγερση θέματος αμφισβήτησης των 16 νησιών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο προκαλώντας ανησυχία στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Το ερώτημα είναι που το πάνε οι Τούρκοι. Πρόκειται για τη συνήθη τακτική αμφισβήτησης του status quo στο Αιγαίο εγκαινιάζοντας μία νέα μορφή προκλήσεων προς αυτή την κατεύθυνση ή επρόκειτο για ένα σχέδιο στησίματος μίας νέας κρίσης τύπου Ιμίων σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση στην Ελλάδα μονοπωλεί το ενδιαφέρον και την ίδια στιγμή η Άγκυρα αντιμετωπίζει δικά της σοβαρά προβλήματα;

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν κρύβουν τον σκεπτικισμό και τον προβληματισμό τους στην προσπάθεια να αποκωδικοποιήσουν το μήνυμα που εκπέμπεται από την πλευρά της Τουρκίας και επιβεβαιώνουν πώς έχουν ληφθεί σε στρατιωτικό επίπεδο επιπλέον μέτρα αποτροπής τουρκικής ενέργειας σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Η προσοχή στρέφεται στις νοτιοανατολικές περιοχές για πολλούς λόγους. Ειδικότερα ωστόσο λόγω της αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος 16 ελληνικών νησιών, πάνω από τα οποία τουρκικά μαχητικά πετούν όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα και γύρω από τα οποία καταγράφονται σκληρές αερομαχίες.

Πριν από μερικές ημέρες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ δήλωσε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση πώς αμφισβητείται η κυριαρχία 16 νησιών της Ελλάδας, τα οποία διεκδικεί και θα συνεχίσει να διεκδικεί η Τουρκία ως έδαφος της ακόμη και με στρατιωτικά μέσα.

Οι προκλητικές αυτές δηλώσεις του οδήγησαν στην απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, που μέσω του εκπροσώπου Τύπου Κωνσταντίνου Κούτρα. «Ουδεμία αμφισβήτηση και ουδέν σημείο αμφιβολίας υφίσταται σχετικά με το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε, η διεθνής νομιμότητα είναι από τις βάσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού και δεν μεταβάλλεται ούτε με προθέσεις παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου ούτε με μονομερείς δηλώσεις ή ενέργειες», είπε ο κ. Κούτρας.

Η Τουρκία όμως δεν «ικανοποιήθηκε» από την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών και θέλησε να διατηρήσει το θέμα ανταπαντώντας, κάτι που σπάνια συμβαίνει. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς κάλεσε λοιπόν την Ελλάδα να μην κλονίζει τη θετική ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας μία φράση του Αχμέτ Νταβούτογλου, «θέλουμε η θάλασσα του Αιγαίου να αποτελέσει περιοχή ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», και πρόσθεσε ότι «έχουμε την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα για την ουσιαστική και μόνιμη λύση όλων των διαφορών στο Αιγαίο, με ειρηνικά μέσα, που θα βασίζονται στα αμοιβαία συμφέροντα, έτσι όπως προβλέπεται από τα Ηνωμένα Έθνη».

Την ίδια ώρα, είπε ότι μέχρι να επιλυθούν όλα τα θέματα είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές να αποφύγουν τις μονομερείς ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην σταθερότητα της περιοχής και την θετική ατμόσφαιρα που υπάρχει ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, με κρύβοντας την ενόχλησή του για τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος χαρακτήρισε το Αιγαίο «ελληνική θάλασσα».

Οι Τούρκοι λοιπόν επιχειρούν να διευρύνουν τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και δεν αποκλείεται να βάλουν σε εφαρμογή κανένα σχέδιο τύπου «Βαριοπούλα» τώρα που με απόφαση του Ρ.Τ. Ερντογάν απηλάγησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στρατιωτικοί από την υπόθεση αυτή, σε μία προσπάθεια προφανώς της κυβέρνησης να τα αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τους «κεμαλικούς».

Η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τόσο στο εσωτερικό της όσο και στα σύνορα της και δεν αποκλείεται να βρει σημείο εκτόνωσης το Αιγαίο. Μπορεί να ακούγεται ως τετριμμένο αλλά για τις ημέρες του Πάσχα, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αυξήσει την ετοιμότητα αρκετών μονάδων, κυρίως του Ναυτικού και της Αεροπορίας γιατί η κατάσταση «δεν είναι και η καλύτερη» όπως αναφέρουν πηγές του Πενταγώνου, βλέποντας και την Τουρκία να βυθίζεται στο σκοτάδι.

Από  defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου