''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Ανταπόκριση από Ουάσινγκτον: Θυελλώδης συνάντηση Κασουλίδη - Νούλαντ.

«Γιατί δεν επιβάλατε και στην Τουρκία κυρώσεις;»
Γράφει: Μιχάλης Ιγνατίου
 
Ουάσινγκτον: Με ερωτήσεις για τις συμφωνίες του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τις πιθανότητες επανέναρξης των συνομιλιών, υποδέχθηκε τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη η Αμερικανίδα υφυπουργός Βικτώρια Νούλαντ.
Η τελευταία, όπως αναμενόταν, έθεσε το θέμα της προεδρικής επίσκεψης στη Μόσχα, όπως και τις δηλώσεις που έγιναν εκεί, και ο Κύπριος υπουργός έδωσε απαντήσεις, αλλά και αυτός με τη σειρά του υπέβαλε σημαντικά ερωτήματα που αφορούν την αμερικανική υποστήριξη προς τις τουρκικές θέσεις, όπως αυτή εκφράστηκε επανειλημμένα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αναφορικά με τη Ρωσία, ο κ. Κασουλίδης φέρεται να είπε ότι η Μόσχα υποστηρίζει σταθερά την Κύπρο παντού για το Κυπριακό, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται μόνιμα απέναντι στη Λευκωσία. Ανέφερε ως παράδειγμα τις πρόσφατες διεργασίες στο Σ.Α. των Ην. Εθνών όταν η Αμερική υποστήριξε τις προσπάθειες της Βρετανίας και της Τουρκίας να «νοθεύσουν» ξανά το ψήφισμα.
Επίσης φέρεται να είπε ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν πρόβλημα όπως η Κύπρος έχει το Κυπριακό, όπου ο βασικός της σύμμαχος είναι η Μόσχα.
«Εσείς τι κάνετε»; Ρώτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου και πρόσθεσε: Μπορούσε ο κ. Αναστασιάδης να αρνηθεί την πρόσκληση του κ. Πούτιν; Μόλις συνέβη το πρόβλημα στην Κριμαία επιβάλατε κυρώσεις. Γιατί δεν επιβάλατε και στην Τουρκία; Γιατί δεν ενοχλείτε την Τουρκία; Ποια είναι η διαφορά των δύο περιπτώσεων; Αναφορικά με τις συνομιλίες, ο κ. Κασουλίδης εξήγησε στην κ. Νούναλντ, ότι η εισβολή του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν το δεύτερο κτύπημα μετά το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων. Δεν μπορούσε να μην αντιδράσει ο κ. Αναστασιάδης, είπε ο Κύπριος υπουργός, ο οποίος επιτέθηκε στην Τουρκία ότι μονίμως δημιουργεί προβλήματα χωρίς οι Αμερικανοί να την εγκαλούν.

Πράξαμε ό,τι μπορούσαμε, είπε ο κ. Κασουλίδης. Εμείς είμαστε αυτοί που πήραμε πρωτοβουλίες τις οποίες απέρριψε η Τουρκία. Ο κ. Κασουλίδης ρώτησε την κ. Νούλαντ αν μπορεί να διαβεβαιώσει τη Λευκωσία ότι η Τουρκία δεν θα συνεχίσει τις προκλήσεις στην περίπτωση που επαναρχίσουν οι συνομιλίες, αλλά σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η απάντησή της κρίθηκε μη ικανοποιητική. Η Αμερικανίδα υφυπουργός υποστήριξε ότι η Τουρκία επιθυμεί λύση το 2015, και ο κ. Κασουλίδης της απάντησε ότι αυτό που ενδιαφέρει την Αγκυρα είναι αν θα συνεχίσει με το Σχέδιο Α ή θα προχωρήσει στο Σχέδιο Β.

Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε και το θέμα με τα «τιτιβίσματα» του Αμερικανού πρέσβη, εξέφρασε την έντονη ενόχληση της Λευκωσίας.             

 

Πηγή: Φιλελεύθερος
infognomonpolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου