''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Απλά μαθήματα Ιστορίας. Ζούμε παραμονές ενός Παγκοσμίου Πολέμου όπως το 1914;

Ρωσικά μαχητικά προσπαθούν να αναχαιτίσουν αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος, το οποίο στη συνέχεια καταφεύγει στον εναέριο χώρο της Σουηδίας.
Το επεισόδιο συνέβη στις 18/7 ενώ χθες ανακοινώθηκαν στη Μόσχα στρατιωτικές ασκήσεις στον Δυτικό και Κεντρικό Τομέα της Ρωσίας με τη συμμετοχή εκατό μαχητικών αεροσκαφών. Την ίδια ώρα η Ευρώπη γιορτάζει τα εκατό χρόνια από την έκρηξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου με κορυφαίο γεγονός την κοινή παρουσία των προέδρων Γαλλίας - Γερμανίας στο πρώτο πεδίο της Μάχης. Ο πιο γνωστός όμως σύγχρονος ιστορικός της Βρετανίας, o Niall Ferguson, τα βιβλία του οποίου για την Ιστορία του Χρήματος και της Βρετανικής Αυτοκρατορίας αλλά και του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου είναι παγκόσμια μπεστ σέλερ, ανησυχεί. Σε άρθρο του στους Financial Times της 2/8 μας προειδοποιεί: «Είναι επικίνδυνο να πιστεύουμε ότι η οικονομική αλληλεξάρτηση, τα πυρηνικά οπλοστάσια και οι διεθνείς θεσμοί θα εμποδίσουν μια αψιμαχία στην Ουκρανία να εξελιχθεί σε καταστροφή... Η Δύση αντιμετωπίζει τον Πούτιν με μια επιλογή συνθηκολόγησης ή κλιμάκωσης. Για κάποιον όπως ο Πούτιν η πρώτη επιλογή δεν υφίσταται». Εκατό χρόνια πριν, το διεθνές εμπόριο, οι επενδύσεις, η οικονομική αλληλεξάρτηση συνολικά καθησύχαζαν τη συντριπτική πλειοψηφία και πρόβαλλαν ως γραφικούς τους ανησυχούντες.
Αλλωστε, τον εφησυχασμό σε επικοινωνιακό επίπεδο τον πριμοδοτούσαν και οι τρεις μονάρχες, ο Γεώργιος ο Πέμπτος στη Βρετανία, ο Νικόλαος ο Δεύτερος στη Ρωσία και ο Γουλιέλμος ο Δεύτερος στη Γερμανία: Στενοί συγγενείς εξ αίματος ο Γουλιέλμος με τον Γεώργιο και εξ αγχιστείας με τον Νικόλαο συνήθιζαν να κάνουν διακοπές μαζί με τις θαλαμηγούς τους αραγμένες δίπλα δίπλα και να αλληλοπροσφωνούνται με τα χαϊδευτικά τους «Βίλι», «Νίκι» και «Τζορτζ»... Ετσι, όταν ο Γαβρίλο Πρίντσιπ πυροβόλησε τον διάδοχο της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκο- Φερδινάνδο στο Σεράγεβο στα τέλη Ιουνίου του 1914, κανείς δεν έσπευσε να χαρακτηρίσει αμέσως τη δολοφονία ως «Game Changer», τη γνωστή φράση που κυριάρχησε στην επικαιρότητα μετά την τραγική κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 πάνω από τα πεδία των μαχών στην Ανατολική Ουκρανία.
Μέσα στη ραστώνη των θερινών διακοπών είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό ότι ζούμε ένα τέλος εποχής ενός τετάρτου αιώνα χωρίς γεωπολιτικές αντιπαλότητες και στρατιωτικές απειλές στη Γηραιά Ηπειρο. Οσο ήταν δύσκολο να γίνει αντιληπτό εκατό χρόνια πριν ότι τερματίζεται ένας αιώνας χωρίς γενικευμένο πόλεμο.

http://www.freepen.gr/2014/08/1914.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου