''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Στο επόμενο στάδιο περνούν οι κυρώσεις ΕΕ και ΗΠΑ σε βάρος της Μόσχας

Στο επόμενο στάδιο περνούν οι κυρώσεις ΕΕ και ΗΠΑ σε βάρος της Μόσχας
Ανεβάζουν ταχύτητα οι «28» στις κυρώσεις που επιβάλλουν σε βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ που προχωρούν στα πιο ισχυρά μέχρι στιγμής μέτρα σε βάρος ρωσικών εταιρειών και τραπεζών. Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον κάλεσαν τη Μόσχα να ασκήσει την επιρροή της στους φιλορώσους ενόπλους στην Ουκρανία προς αποκλιμάκωση και να εμποδίδει τη διέλευση όπλων και μαχητών από τα εδάφη της.

Η ΕΕ βάζει στο στόχαστρο πλέον και ρωσικές εταιρείες που έχουν ρόλο στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και προχωρά προς πάγωμα χρηματοδότησης επενδύσεων. ενώ η Ουάσινγκτον βάζει στη λίστα τη Rosneft, εταιρείες εξοπλιστικών και τράπεζες.
Στη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη, οι «28» αποφάσισαν να επεκτείνουν τη μαύρη λίστα σε νομικά πρόσωπα στη Ρωσία που, όπως αναφέρει το κείμενο των αποφάσεων, στηρίζουν υλικά ή οικονομικά ενέργειες που «υπονομεύουν ή απειλούν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας» - ο κατάλογος θα καταρτιστεί στο τέλος Ιουλίου.
Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές «καλούν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) να αναστείλει την υπογραφή νέων χρηματοδοτικών πράξεων» στη Ρωσία ενώ θα συντονίσουν τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) ώστε να ανασταλεί επίσης η χρηματοδότηση νέων πράξεων.
Επιπλέον, η Κομισιόν «καλείται να επαναξιολογήσει» τα προγράμματα συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας, προκειμένου να αποφασιστεί κατά περίπτωση η αναστολή της υλοποίησης ενωσιακών προγραμμάτων διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας. Εξαίρεση αποτελούν μόνο τα προγράμματα που αφορούν την κοινωνία των πολιτών.
Στο επόμενο στάδιο και οι κυρώσεις των ΗΠΑ
Στα ισχυρότερα μέχρι στιγμής μέτρα προχώρησαν και οι ΗΠΑ, με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει στοχεχυμένες κυρώσεις σε βάρος ρωσικών εταιρειών.
Ανάμεσά τους είναι η Rosneft και η τράπεζα του κολοσσού του φυσικού αερίου, η Gazprombank. Στον τομέα των εξοπλιστικών, κυρώσεις επιβάλλονται σε οκτώ εταιρείες του τομέα (που κατασκευάζουν από πυροβόλα όπλα μέχρι τεθωρακισμένα), τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων παγώνουν.
Στη λίστα μπαίνουν και τα ηγετικά στελέχη των φιλορώσων ενόπλων στην ανατολική Ουκρανία, οι αυτοανακηρυχθέντες «ηγέτες» σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.
«Τα μέτρα είναι σημαντικά, αλλά στοχευμένα» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώνοντας τις αποφάσεις. Βάζοντας τις μεγάλες εταιρείες στη μαύρη λίστα, και αποκόπτωντάς τις ουσιαστικά από τις αμερικανικές αγορές κεφαλαίων, ο Λευκός Οίκος επιβάλει τα ισχυρότερα μέχρι στιγμής μέτρα ως αντίδραση στην ουκρανική κρίση.

Από  in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου