''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Η τελευταία ιστορικά εγγεγραμμένη μαρτυρία θέασης του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Γιώργος Θαλάσσης
 
Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα είναι η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη όλων των εποχών, λένε οι αρχαιολόγοι.
Μέχρι και οι διαχρονικοί εχθροί της Ελλάδας παραδέχονται, ότι ο Μεγάλος Έλληνας στρατηλάτης υπήρξε ο ένας από τους τέσσερις μέγιστους Βασιλιάδες όλων των εποχών.
Έχουν υπάρξει πολλές εκδοχές για το που είναι ο τάφος του Αλέξανδρου με επικρατέστερη αυτή της Λιάνας Σουβαλτζή που υποστηρίζει ότι βρίσκεται στην όαση της Σιούα στην Αίγυπτο.
Η τελευταία εγγεγραμμένη ιστορικά μαρτυρία θέασης του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τα οστά του μέσα είναι αυτή που συναντάμε στο βίο του Αγίου Σισώη.
Ο μεγάλος ασκητής της Αιγύπτου στάθηκε πάνω από τον τάφο του Μεγα-Αλέξανδρου και βλέποντας τα λείψανά του αναλογίστηκε τη δόξα και το μεγαλείο που απέκτησε ο μεγάλος αυτός στρατηλάτης. Οι τιμές, η ισχύς, η δύναμη βρήκαν κατάληξη σε αυτόν τον τάφο. Κλαίγοντας και θρηνώντας για τη ματαιότητα της ζωής ο Άγιος Σισώης μονολόγησε... «Βλέποντάς σε, Τάφε, δειλιώ και τρομάζω από την θεωρίαν σου και χύνω δάκρυα από την καρδιά, φέροντας στον νου μου το υπό όλων των ανθρώπων οφειλόμενο χρέος, δηλαδή του θανάτου πώς και εγώ μέλλω να διέλθω από τέτοιο τέλος; ΄Ε, θάνατε, ποίος είναι εκείνος ο άνθρωπος, που μπορεί να διαφύγει από τα χέρια σου;»
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου