''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

O Tραμπ καταρρέει, ο Πούτιν ξαφνικά αδειάζει τον Ερντογάν, ο σουλτάνος μετράει μέρες;



.
H εικόνα του ανήμπορου Τραμπ στην στρατιωτική Ακαδημία του Γουέστ Πόιντ σήμανε συναγερμό στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο τρεμάμενος Αμερικανός Πρόεδρος είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος του Σουλτάνου Ερντογάν στα σχέδιά του για την Γαλάζια Πατρίδα.
Γράφει ο Ian Ford
Ο Ερντογάν είχε επιτρέψει στον σημερινό Αμερικανό Πρόεδρο να χτίσει στην Κωνσταντινούπολη τους ομώνυμους πύργους του ενώ οι σχέσεις τους για κάποιους αναλυτές ακουμπούσαν ακόμη και σε πετρελαικές μπίζνες ανάμεσα στους δύο ηγέτες.
Ο Τραμπ λοιπόν καταρρέει (διαβάστε εδώ λεπτομέρειες για την υγεία του) και σχεδόν την ίδια στιγμή οι Ρώσοι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών αναβάλουν την επίσκεψή τους στην Τουρκία.
Εδώ θα συζητούσαν με τον Σουλτάνο στις εξελίξεις στη Λιβύη. Σύμφωνα με λακωνική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ την Κυριακή υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των κ. Τσαβούσογλου και κ. Λαβρόφ και αποφασίστηκε να γίνει η συνάντηση σε «μεταγενέστερη ημερομηνία».
Οι συνομιλίες θα επικεντρώνονταν στο λιβυκό ζήτημα, αλλά και άλλα περιφερειακά θέματα όπως το συριακό.

Την άποψη της Μόσχας ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά και ότι η Ελλάδα δικαιούται να έχει λόγο στο Λιβυκό ζήτημα επισήμανε στο μεταξύ ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ, ενώ αφήνει υπαινιγμούς κατά της Άγκυρας, την οποία πάντως δεν κατονομάζει, για μεταφορά Σύρων τρομοκρατών στη Λιβύη.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διπλωμάτης προτάσσει την ανάγκη αυστηρής τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, αποφυγής προκλητικών ενεργειών, καθώς και επίλυσης οιονδήποτε προβλημάτων με ειρηνικά μέσα.
Σε μια Λιβύη όπου οι μισθοφόροι της Τουρκίας αλλά και τα τουρκικά drones έπαιξαν ρόλο στην αναχαίτιση των δυνάμεων του Χαφτάρ οι δυνάμεις του οποίου ετοιμάζονταν να καταλάβουν την Τρίπολη.
Ο Χαφτάρ πλέον στρέφεται στο Ισραήλ ζητώντας βοήθεια τη στιγμή που και η Αίγυπτος δηλώνει έτοιμη υπερασπισθεί στρατιωτικά τα συμφέροντά της έναντι του Ερντογάν.
Το ίδιο απειλητική προς την Τουρκία και η παρέμβαση της Γαλλίας με ερωτηματικό να παραμένει η στάση του Ιράν το οποίο παρακολουθεί τις τελευταίες ώρες τους Τούρκους να βομβαρδίζουν τις δυνάμεις των Κούρδων στα εδάφη του.
Αμέτοχη δεν μπορεί να παραμείνει ούτε η Ιταλία- η οποία είδε τον σουλτάνο να απειλεί τα γεωτρύπανά της στα κυπριακά οικόπεδα-απέναντι στον τουρκικό τσαμπουκά.

Το Ισραήλ που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη περιοχή γνωρίζει πως εάν τα σχέδια του Σουλτάνου προχωρήσουν με επίθεση εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου στη συνέχεια ο Ερντογάν δεν θα διστάσει να επιτεθεί εναντίον του.
Η ασθένεια του Τραμπ αλλά και ο ηλικιωμένος Μπάιντεν σε συνδυασμό με όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό των ΗΠΑ αμφισβητούν ανοιχτά την πρωτοκαθεδρία της ως της μεγαλύτερης ηγέτιδας δύναμης. Αυτό αποκωδικοποιούν ο Τραμπ και οι Κινέζοι φυσικά και αναθεωρούν την στάση τους απέναντι στη Τουρκία. Σε περίπτωση που ο Ερντογάν επιτεθεί στην Ελλάδα ας ετοιμασθεί για οδυνηρές εκπλήξεις.
Αυτή τη φορά ο ισχυρότερος σύμμαχός του χρησιμοποιεί και τα δυο του χέρια για να σηκώσει το ποτήρι ως το στόμα του.
Είναι να απορείς που ο σουλτάνος δεν βλέπει τα σημάδια. Η ώρα του πλησιάζει…

Η Τουρκία διαθέτει επικαιροποιημένο σχέδιο εισβολής εναντίον της Ελλάδας με το κωδικό όνομα του Τούρκου στρατιωτικού διοικητή του 11ου αιώνα, ο οποίος δρούσε κατά τη βυζαντινή εποχή, όπως αποκαλύπτουν μυστικά έγγραφα που φέρνει στο φως γνωστός ιστότοπος, ο οποίος βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Πρόκειται για τον Çaka Bey, ο οποίος από το 1088 μέχρι το 1091 κατέλαβε τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Ρόδο και άλλα νησιά.
Το κείμενο υπογράφει ο γνωστός Τούρκος αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος (πρώην στέλεχος της τουρκικής εφημερίδας Today’s Zaman, η οποία έπαψε να λειτουργεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016), Abdullah Bozkurt.
Σύμφωνα με παρουσίαση που εκπονήθηκε από το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας για την επανεξέταση εσωτερικού σχεδιασμού της χώρας, οι τουρκικές στρατιωτικές αρχές συνέταξε σχέδιο μυστικής στρατιωτικής επιχείρησης με την ονομασία “TSK Çakabey Harekât Planlama Direktifi”.
Το έγγραφο έχει ημερομηνία 13 Ιουνίου 2014, γεγονός που υποδηλώνει ότι πιθανότατα ενημερώθηκε και οριστικοποιήθηκε εκείνη την ημερομηνία μετά από έλεγχο μιας παλαιότερης έκδοσης (του σχεδίου εισβολής) και πιθανότατα εξακολουθεί να είναι ενεργό.
Τα έγγραφα ανακαλύφθηκαν σε φάκελο για μία δικαστική υπόθεση στην τουρκική πρωτεύουσα.
Ο εισαγγελέας Serdar Coşkun, ο οποίος σύμφωνα με τον ιστότοπο είναι “ευθυγραμμισμένος” με την πολιτική γραμμή του Ταγίπ Ερντογάν και του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), φαίνεται να ξέχασε να αφαιρέσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα προτού τα υποβάλει στο δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου