''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

J-20: Οι κινεζικοί «δράκοι» σε πρωτοφανή εναέριο σχηματισμό

Η Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, για πρώτη φορά, παρουσίασε επτά stealth μαχητικά αεροσκάφη J-20 να πετάνε σε σχηματισμό.

Τα stealth μαχητικά J-20, ή αλλιώς «κινεζικοί δράκοι», αποτελούν το κρυφό και πολλά υποσχόμενο πρότζεκτ της Κίνας για εναέρια κυριαρχία. Κορυφαίοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι ο στρατός της Κίνας διαθέτει ήδη ένα σημαντικό αριθμό αεροσκαφών J-20, με τα οποία θα μπορούσε να επιτύχει την περιφερειακή εναέρια υπεροχή και να καταστρέψει τις στρατηγικές εγκαταστάσεις του εχθρού!

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε η Πολεμική Αεροπορία της Κίνας (PLA) για τον εορτασμό της 74η επετείου νίκης στον πόλεμο αντίστασης κατά της ιαπωνικής κυριαρχίας (1931-45), αποκαλύπτονται επτά μαχητικά J-20 να πετούν σε σχηματισμό.

Ο αριθμός των αεροσκαφών J-20 που πραγματοποιούσαν δημόσιες εμφανίσεις αυξήθηκε σταδιακά από δύο σε πέντε και τώρα επτά, δεδομένου ότι το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος της Κίνας έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην αεροπορική έκθεση της Κίνας στο Zhuhai τον Νοέμβριο του 2016.
Τι λένε οι ειδικοί

Ο Wang Ya’nan, αρχισυντάκτης του περιοδικού Aerospace Knowledge, δήλωσε την Τρίτη στους «Global Times» ότι «ένας σημαντικός αριθμός πολεμικών μοιρών είναι πιθανόν έτοιμος να πετάξει το J-20». Η PLAAF δεν έχει αποκαλύψει ποτέ πόσα από τα αεροσκάφη βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία, αλλά η South China Morning Post υποθέτει ότι η εταιρεία Chengdu είχε κατασκευάσει περίπου 20 από τα αεροσκάφη του τύπου μέχρι σήμερα. Το J-20 εντάχθηκε στην PLAAF το 2017.

Ο Song Zhongping, στρατιωτικός σχολιαστής που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε στο SCMP: «Αυτό το βίντεο αποσκοπεί στο να δείξει ότι αριθμός μαχητικών J-20 έχουν εισέλθει σε υπηρεσία και είναι έτοιμα να πολεμήσουν».
J-20 εναντίον F-35

​Ως αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, το J-20 είναι σχεδόν συγκρίσιμο με τα μαχητικά Lockheed Martin F-22 και F-35, ειδικά τώρα που αναβαθμίστηκαν οι κινητήρες του. Όπως και το F-35, μια τροποποιημένη έκδοση του J-20 εξετάζεται για ανάπτυξη σε κινεζικά αεροπλανοφόρα, ανέφερε το Sputnik. Ωστόσο, η ναυτική έκδοση βρίσκεται σε ανταγωνισμό με το FC-31, ένα ακόμη αεροσκάφος πέμπτης γενιάς που αναπτύχθηκε από την κινεζική εταιρεία Shenyang.

Ενώ οι ΗΠΑ έχουν πουλήσει μεγάλους αριθμούς μαχητικών F-35 στην Ιαπωνία και έναν μικρότερο αριθμό στη Νότια Κορέα, οι πωλήσεις όπλων που προκαλούν αντιδράσεις στο Πεκίνο προς το παρόν, είναι η συμφωνία για την πώληση 66 αεροσκαφών F-16V Viper που η Ουάσινγκτον συμφώνησε να πουλήσει στην Ταϊβάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου