''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Τουρκία: «Πολιτοφυλακή» δημιουργεί ο Ερντογάν



.
Η Τουρκία χορήγησε σήμερα ευρύτερες εξουσίες σε μια δύναμη νυχτερινών φρουρών της γειτονιάς που χρονολογείται από την Οθωμανική εποχή, ενώ η αντιπολίτευση προειδοποιεί για πιθανές παραβιάσεις δικαιωμάτων, καθώς προσωπικό με περιορισμένη εκπαίδευση συμμετέχει στο έργο των δυνάμεων ασφαλείας.
Οι εν λόγω φρουροί, που φέρουν την ονομασία «αετοί της νύχτας», ανασυστάθηκαν από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και άρχισαν να περιπολούν στους δρόμους των τουρκικών πόλεων το 2017, έναν χρόνο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Βάσει του νόμου, τον οποίο το κόμμα του Ερντογάν, το AKP, πέρασε νύχτα από το κοινοβούλιο, θα έχουν την εξουσία να ζητούν ταυτότητα από τους πολίτες, να χρησιμοποιούν βία και να φέρουν όπλα για να συλλαμβάνουν υπόπτους.
«Δεν μπορείς να δίνεις σε κάποιον όπλο και να τον στέλνεις στον δρόμο με ευρείες εξουσίες έπειτα από 40 ημέρες εκπαίδευση», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ενγκίν Αλτάι, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης.

Ο Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), επέκρινε επίσης το επίπεδο της εκπαίδευσης των φρουρών, λέγοντας ότι θα εκπαιδευθούν μόνο λίγες ώρες σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Αυτός ο νόμος δεν αφορά την προστασία του λαού ούτε της συνοικίας. Είναι ένας νόμος για να προστατευθεί το κράτος από τον λαό», δήλωσε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στη διάρκεια της συζήτησης του νόμου και προειδοποίησε για αύξηση των βίαιων επεισοδίων με εμπλοκή δυνάμεων ασφαλείας.
Η ανασύσταση των φρουρών της γειτονιάς συνέπεσε με την αναταραχή που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Η Τουρκία φυλάκισε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έθεσε σε διαθεσιμότητα ή απέλυσε 150.000 δημόσιους λειτουργούς και προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας.
Τα δεδομένα της αστυνομίας δείχνουν πως πέρυσι ο αριθμός των αστυνομικών στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 7,9% υπερβαίνοντας τις 260.000, ενώ ο αριθμός των φρουρών της γειτονιάς σχεδόν διπλασιάσθηκε σε πάνω από 21.000. Φέτος ο αριθμός των φρουρών πρόκειται να αυξηθεί στις 30.000, σύμφωνα με βουλευτή του AKP.
Το υπουργείο Εσωτερικών υπεραμύνθηκε του αυξημένου ρόλου που ανατέθηκε στους φρουρούς της γειτονιάς λέγοντας πως ο ημερήσιος μέσος όρος των διαρρήξεων κατοικιών μειώθηκε κατά 47% στις 151 από τότε που ανασυστάθηκε η εν λόγω δύναμη.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι φρουροί εκπαιδεύονται για τρεις μήνες και μετά έχουν δύο μήνες πρακτικής εκπαίδευσης, ενώ το 20% αυτών είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίου.
Το AKP του Ερντογάν έχει 291 έδρες στο 600μελές τουρκικό κοινοβούλιο και διαθέτει άνετη πλειοψηφία για να ψηφίζει νομοσχέδια μαζί με τους 46 βουλευτές του εθνικιστικού MHP που είναι σύμμαχός του.
Πηγή: RIMSE
Η φωτογραφία είναι από το ipanews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου