''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Ο Σάραζ σώζει τον Ερντογάν



.
Η Τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη δεν γίνεται μόνο για γεωπολιτικούς λόγους, αλλά και οικονομικούς. Η Λιβύη του Σάραζ είναι αυτή που θα σώσει την Τουρκία από τη χρεωκοπία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Libya Review, η κυβέρνηση του Φαγιέζ Αλ Σαράζ κατέθεσε 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας. Ακόμη 8 δισεκατομμύρια δολάρια κατατέθηκαν για να πληρωθούν οι στρατιωτικές υπηρεσίες που προσφέρει η Τουρκία στην κυβέρνηση του Σαράζ.
Η Τουρκία έχει στείλει περισσότερα από 70 Τουρκικά UAV διαφόρων τύπων στη Λιβύη. Το καθένα υπολογίζεται πως κοστίζει πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια. Το ότι έχουν καταρριφθεί περισσότερα από 30 Τουρκικά UAV από τις δυνάμεις του ΛΕΣ που είναι προσκείμενες στον Χαλίφα Χαφτάρ, δεν φαίνεται να πτοεί τους Τούρκους. Επίσης, η Τουρκία έχει μεταφέρει στη Λιβύη εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα (Kirpi) και πάνω από 10.000 μισθοφόρους από τη Συρία, που καθένας πληρώνεται με 1500 δολάρια κάθε μήνα.

Η εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη έχει κάνει τον Φαγιέζ Αλ Σαράζ να είναι πλήρως εξαρτημένος από την Τουρκία. Είναι η Τουρκική υποστήριξη στον Σαράζ που δεν έχει επιτρέψει στον Χαφτάρ να καταλάβει ολόκληρη τη Λιβύη.
Η πληρωμή των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξέθεσε τις πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν στη Λιβύη. Η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που εξαιτίας της πανδημίας επιδεινώνονται.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του TRT ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «τα συναλλαγματικά μας αποθέματα είναι πάνω από 93 εκατομμύρια δολάρια».
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Τουρκία, θα πρέπει να αποπληρώσει στους επόμενους 12 μήνες εξωτερικό χρέος ύψους 169 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα συναλλαγματικά της αποθέματα και τα αποθέματα σε χρυσό ανέρχονται σε μόλις 84 δισεκατομμύρια δολάρια. H Goldman Sachs θεωρεί πως τελικά η Τουρκία θα χρειαστεί μόλις 20 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τα χρέη της.
Σύμφωνα με το Middle East online, με την κυβέρνηση Σαράζ οι Τούρκοι αξιωματούχοι που επισκέφτηκαν ξαφνικά τη Λιβύη, συζήτησαν τρόπους να γίνει από κοινού εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της Λιβύης και τρόπους συνεργασίας «με κάθε τρόπο» για να πωληθούν τα προϊόντα στις παγκόσμιες αγορές. Επίσης συζητήθηκαν τρόποι αποπληρωμής χρεών παλαιών ετών σε Τουρκικές εταιρείες για κατασκευαστικά και ενεργειακά έργα στη Λιβύη.
Πηγή: Cosmostatus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου