''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Απλά παραδέχονται ότι δεν είναι δική τους


.
Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου
Ήταν 3 Ιουνίου 1453 όταν ο Οθωμανός σουλτάνος Μωάμεθ Β΄, αποκεφάλιζε τον Λουκά Νοταρά, Μεγάλο Δούκα (πρωθυπουργό με τα σημερινά δεδομένα) της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Το “δεξί χέρι” του τελευταίου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, αφού είχε χάσει τους δύο μεγαλύτερους υιούς του κατά την διάρκεια της Άλωσης, αρνήθηκε να παραδώσει τον όμορφο μικρότερο υιό του στο χαρέμι του Πορθητή, προσπαθώντας να μεταπείσει τον κατακτητή δίνοντας του τον κρυμμένο του θησαυρό…
Με αυτόν τον τρόπο γραφόταν ο επίλογος της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης, πέντε μέρες μετά το γεγονός που σημάδεψε την παγκόσμια ιστορία.
Σήμερα ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήρθε να δηλώσει πως «η Αγία Σοφία κατακτήθηκε και ανήκει στην Τουρκία».

Μάλιστα, υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν έχει λόγο να μιλάει για την Αγία Σοφία και με το τι θα κάνει η Τουρκία στην επικράτειά της.
Προηγήθηκε την Παρασκευή 29 Μαΐου, ανήμερα της επετείου της Άλωσης, ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου που αναφέρονται στην κατάκτηση της Μέκκας από ιμάμη μέσα στην Αγία Σοφία.
Παράλληλα έξω από το μνημείο στήθηκε μία κακόγουστη ψηφιακή παράσταση με ψεύτικα τείχη τα οποία γκρεμίστηκαν από τις οθωμανικές ορδές.
«Δικαίωμα Άλωσης η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος»
«Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης δεν είναι κατοχή», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας άσχετους εκείνους που προσπαθούν να δώσουν ένα τέτοιο νόημα.
«Η κατάκτηση είναι κυρίως κατάκτηση της καρδιάς» είπε ενώ «τα τεμένη στην Αθήνα έχουν όλα γκρεμιστεί».
«O Mωάμεθ όταν μπήκε στην πόλη του έγινε υποδοχή σαν λυτρωτή που τον περίμεναν. Η Αγία Σοφία αντί να κατεδαφιστεί με ένα θρησκευτικό μίσος, καλλωπίστηκε περισσότερο και ως δικαίωμα Άλωσης προσφέρθηκε στους Μουσουλμάνους.
Δεν άγγιξαν άλλα θρησκευτικά μνημεία και αφέθηκαν να υπάρχουν αναποκρινόμενα στις ανάγκες. Όμως σε σημεία που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε πριν από έναν αιώνα, τα θρησκευτικά μας μνημεία και σύμβολα μας εξαφανίστηκαν.
Κοιτάξτε σήμερα στην Αθήνα δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί. Όλα έγιναν ένα με το έδαφος. Αλλά εμείς σε μια πόλη όπως η Κωνσταντινούπολη δεν επιλέξαμε αυτό τον δρόμο. Κοιτάζοντας μόνο αυτήν την εικόνα μπορούμε να δούμε το μεγαλείο της καρδιάς του προγόνου μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, υποστήριξε ότι «όταν μπήκε ο Μωάμεθ ο Πορθητής στην Πόλη η Αγία Σοφία ήταν ένα ετοιμόρροπο και ξεχασμένο κτήριο, ωστόσο το πνεύμα της κατάκτησης ήταν εκείνο που κράτησε όρθια την Αγία Σοφία και έκανε την Κωνσταντινούπολη μια παγκόσμια πόλη».
Κάθε πρόταση τόσο του Τούρκου προέδρου όσο και του εκπροσώπου του χαρακτηρίζονται από ιστορικές ανακρίβειες και πολύ θράσος.
Σύμφωνα με τα ισλαμικά έθιμα ο Πορθητής είχε δώσει το ελεύθερο στους στρατιώτες του για λεηλασία και σφαγές όταν κατακτούσαν η Πόλη.
Την ώρα που έμπαινε λοιπόν στην Βασιλεύουσα, ο Μωάμεθ Β΄ πατούσε κυριολεκτικά επί πτωμάτων.
Στη συνέχεια, εκτός από την Αγιά Σοφιά, μετέτρεψε σε τζαμιά τις περισσότερες εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης.
Τζαμιά στην Βαλκανική χερσόνησο δεν υπήρχαν έως το 1300 όταν άρχιζε σταδιακά η οθωμανική κατάκτηση. Συνεπώς μιλάμε για κτίσματα των κατακτητών τα οποία σταμάτησαν να έχουν λόγο ύπαρξης μετά από πέντε αιώνες, όταν οι κατακτητές αποχωρούσαν.
Ασφαλώς υφίστανται και λειτουργούν κανονικότατα πάρα πολλοί μουσουλμανικοί χώροι λατρείας, σε περιοχές όπου ζουν ντόπιοι μουσουλμάνοι σε Ελλάδα, Βουλγαρία, αλλά κυρίως σε Αλβανία και πρώην Γιουγκοσλαβία.
Συνεπώς ο συμψηφισμός που επιχειρεί ο Ερντογάν είναι παντελώς άστοχος.
Δεν είναι δικά τους, το ξέρουν και τους ενοχλεί ακόμα
Το 1609 ο σουλτάνος Αχμέτ Α’ διέταξε να χτιστεί ένα μεγαλοπρεπές τέμενος που θα έφερε το όνομα του, στη νοτιοδυτική πλευρά του ιπποδρόμου της Κωνσταντινούπολης.
Το καθαρά ισλαμικό αυτό οικοδόμημα χτίστηκε σκόπιμα απέναντι από την Αγία Σοφία έτσι ώστε, ως μεγαλύτερο από τον ιστορικό ναό που ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ., να δεσπόζει κατά την προσέγγιση των πλοίων από τον Βόσπορο.
Όμως δεν το κατάφερε, γιατί το γνωστό ως «μπλε τζαμί», χτίστηκε σε έδαφος λίγο χαμηλότερο από την Αγιά Σοφιά!
Πέρασαν τέσσερις αιώνες από τότε και ακόμα οι Τούρκοι γνωρίζουν μέσα τους ότι δεν είναι δική τους ούτε η Αγιά Σοφιά, ούτε και η Κωνσταντινούπολη.
Ξέρουν πολύ καλά (πως μπορούν να κάνουν κι αλλιώς) ότι άλλοι ήταν αυτοί που έκτισαν την Πόλη, άλλοι ήταν αυτοί που την έκαναν Βασιλεύουσα και οι ίδιοι άλλοι έκτισαν τον υπέρλαμπρο ναό της Αγιάς Σοφιάς.
Όσοι αιώνες και να περάσουν, όσο και αν προσπαθούν να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα πάνω τους και να γράψουν την δική τους ιστορία, όσους σταυρούς και να γκρεμίσουν, όσους μιναρέδες ή ημισελήνους και να υψώσουν, η αλήθεια δεν θα αλλάξει ποτέ.
Γι’ αυτό και πανηγυρίζουν με κακόγουστες φιέστες και εμπρηστικές δηλώσεις κάθε 29η Μαΐου, πασχίζοντας να αποδείξουν ότι η αρχαία αποικία των Μεγαρέων, η Νέα Ρώμη, η Πόλη του Μεγάλου Κωνσταντίνου τους ανήκει.
Από το 1453 η Βασιλίδα των πόλεων είναι υπό την κυριαρχία τους, ουδείς το αμφισβητεί.
Όμως η στάση τους προδίδει τεράστια ανασφάλεια…
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου