''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών – Πώς αντιδρά η Μόσχα

.
Νωρίτερα σήμερα, οι New York Times, ανέφεραν πως οι ΗΠΑ θα ενημερώσουν τη Μόσχα για την απόσυρση από την σχετική συμφωνία.
«Οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών», ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την ΑΡ.
Μάλιστα, ο κ. Τραμπ, όπως ανέφερε το Reuters, τόνισε πως έχει μια καλή σχέση με τη Ρωσία, αλλά η Μόσχα δεν τήρησε τη Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών, καθώς δεν επέτρεψε τις άοπλες πτήσεις επιτήρησης πάνω από χώρες – μέλη όπως προβλέπεται.
«Νομίζω ότι έχουμε πολύ καλή σχέση με τη Ρωσία», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους. «Αν κοιτάξετε τι συνέβη με το πετρέλαιο, όπου η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και εμείς συναντηθήκαμε και σώσαμε εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο ενεργειακό τομέα ενώ και η τιμή του πετρελαίου τώρα σταθεροποιείται. Η σχέση μας με τη Ρωσία έχει βελτιωθεί σημαντικά» υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και συμπλήρωσε πως ελπίζει να επισυναφθεί μια νέα συμφωνία.

Η απάντηση της Ρωσίας
Ο αναπληρωτής Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Ριάμπκοφ, αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του κ. Τραμπ, υπογραμμίζοντας με έμφαση πως η επίκληση δήθεν «τεχνικών ζητημάτωνδεν δικαιολογούν την απόσυρση των ΗΠΑ από την Συνθήκη και υπονομεύουν την ασφάλεια που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Την ίδια στιγμή, ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσία σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, μιλώντας στο Sputnik, σχολίασε την κίνηση Τραμπ.
«Είναι πιο εύκολο να γκρεμίζουμε παρά να χτίζουμε. Η Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών ήταν σε ισχύ για δύο δεκαετίες και παρείχε διαφάνεια και εμπιστοσύνη σε στρατιωτικά ζητήματα. Ωστόσο, η απόφαση αποχώρησης, προφανώς, εξηγεί την ιδέα των ΗΠΑ για μια «νέα εποχή» στον έλεγχο  των όπλων. Στην «νέα αμερικανική εποχή» φαίνεται πως δεν θα υπάρχει έλεγχος. Είναι λυπηρό» διεμήνυσε ο Ρώσος διπλωμάτης.
«Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να καταργήσουν μια ακόμη συνθήκη για τον έλεγχο των όπλων, που αυτή τη φορά, οι ίδιες οι ΗΠΑ είχαν εγκαθιδρύσει» κατέληξε ο κ. Ουλιάνοφ.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως πριν λίγο, στο ίδιο μήκος κύματος και η Μόσχα, εξέφρασε την απογοήτευσή της για την διαφαινόμενη απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η αμερικανική αποχώρηση είναι μια πολύ λυπηρή είδηση «αλλά, δυστυχώς, συμβαδίζει με τη γενική πολιτική της τρέχουσας διοίκησης των ΗΠΑ, η οποία στοχεύει να εκτροχιάσει όλες τις συμφωνίες για τον έλεγχο των όπλων».
Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ είναι ανήσυχες για τη συνθήκη «όπως ισχύει τώρα», συμπεριλαμβανομένων των ορίων που τίθενται σε πτήσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα με την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, δύο αποσχισμένες δημοκρατίες από τη Γεωργία που αναγνωρίζονται από τη Μόσχα –και όχι από την Ουάσιγκτον- ως ανεξάρτητες χώρες.
Τι προβλέπει η Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών
Η Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2002, ορίζει ένα πρόγραμμα πτήσεων αεροπλάνων χωρίς όπλα σε ολόκληρη την επικράτεια των κρατών που είναι μέλη της συμφωνίας.
Η πρόθεση του κ. Τραμπ να αποχωρήσει από τη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών θα θεωρηθεί ως πρόσθετη απόδειξη ότι θέλει επίσης να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συνθήκη New Start, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.
Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει με απάντηση εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών.
Πηγή: Sputnik News
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου