''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

ΣΤΗΝΟΥΝ ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Γράφει ο Νϊκος Χειλαδάκης

Η ιστορία για κάποιους στην Τουρκία θα επαναληφτεί και θα είναι πιο τραγική από την δεκαετία του πενήντα.

Σάλο προκαλεί στην Τουρκία ένα δημοσίευμα –άρθρο του γνωστού Τούρκου παλαίμαχου αρθρογράφου, Ragıp Zarakolu, στην εφημερίδα Evrensel, που παρομοιάζει τον Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της δεκαετίας του 50, Αντνάν Μεντερές που βρήκε τραγικό τέλος καθώς μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1960 κρεμάστηκε μετά από μια συνοπτική δίκη σαν ισλαμιστής που παραβίασε τις κοσμικές αρχές της τουρκικής δημοκρατίας και ούτε λίγο ούτε πολύ, προοιωνίζει το ίδιο τέλος και για τον Ερντογάν.



Το δημοσίευμα ήρθε μετά από τις εκφρασθείσες παρόμοιες απόψεις, δηλαδή για την προοπτική θανατικής καταδίκης του Ερντογάν από τον βουλευτή του Λαϊκού Κεμαλικού κόμματος, Özgür Özel και του υπεύθυνου του Λαϊκού κόμματος της Κωνσταντινούπολης, Canan Kaftancıoğlu..

Τα δημοσιεύματα αυτά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος, Fahrettin Altun, ο οποίος αφού τα καταδίκασε με έντονο τρόπο δήλωσε πως «θα είμαστε μέχρι το τέλος στο πλάι του ηγέτη μας του Ταιγίπ Ερντογάν».



Ήδη το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και έχει ανάψει δημόσιους διαξιφισμούς που δείχνουν και το εύφλεκτο κλίμα που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου