''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

ΒΑΠΤΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΚΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΣΦΑΞΟΥΝ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
 Την καταπληκτική ιστορία μιας τουρκικής οικογένειας από την περιοχή Elazığ,

ανατολικά της Άγκυρας, που τα μελη της αποφάσισαν να βαπτιστούν χριστιανοί και επειδή κινδύνευε άμεσα η ζωή τους και το έσκασαν στην Γερμανία, αποκαλύπτει η ίδια η τουρκική εφημερίδα Sabah. Για ευνόητους λόγους δεν αναφέρουν πολλά στοιχεία για αυτή την οικογένεια. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και στην φωτογραφία που δημοσιεύει εικονίζονται με την πλάτη στον φακό.

Εκείνο που μαθαίνουμε είναι ότι όταν πήραν την απόφαση να βαπτιστούν χριστιανοί το έσκασαν από την Τουρκία και κατέφυγαν στην Γερμανία και στην μικρή πόλη του Luedenscheid, όπου ομολόγησαν πως η μουσουλμανική θρησκεία δεν επιτρέπει την αλλαγή θρησκεύματος με ποινή την θανατική εκτέλεση.

Στην Γερμάνια όμως αντιμετώπισαν πρόβλημα παραμονής καθώς ενώ ζήτησαν πολιτικό άσυλο οι γερμανικές αρχές δεν αποφάσισαν να τους το παραχωρήσουν γιατί όπως αποφάνθηκαν η Τουρκία είναι… ελεύθερη δημοκρατική χώρα και υπάρχει… ελευθερία εκλογής θρησκεύματος! Ο δικηγόρος όμως της οικογένειας, Oswalt Seıtter, δήλωσε με σαφήνεια ότι τυχόν απέλαση τους στην Τουρκία θα σημάνει την θανατική τους καταδίκη.

Η γνωστοποίηση αυτής της υπόθεσης πολλά στοιχεία της οποίας για ευνόητους λόγους παρέμειναν στο σκοτάδι, προκάλεσε μια έντονη συζήτηση στην ίδια την Τουρκία για την ελευθερία εκλογής θρησκεύματος και αν αυτό έχει συνέπειες μέχρι ακόμα και την θανατική ποινή. Η οικογένεια αυτή όπως ομολόγησαν, δεν είναι η μοναδική στην περιοχή του Elazığ που θέλει να αλλαξοπιστήσει και να βαπτιστούν χριστιανοί. Να σημειωθεί ότι η περιοχή του Elazığ είχε πυκνό χριστιανικό πληθυσμό κυρίως από Αρμενίους του γρηγοριανού δόγματος, αλλά και Ρωμιούς Ορθοδόξους.

Η περίπτωση αυτή σκιαγραφεί για άλλη μια φοα το μεγάλο δράμα της σημερινής ισλαμικής Τουρκίας, όπου χιλιάδες συνειδήσεις είναι φυλακισμένες από ένα αυταρχικό ισλαμικό καθεστώς και αναζητούν συχνά με εκπληκτικούς τρόπους την συνειδησιακή τους απελευθέρωση και κυρίως την επιστροφή τους στην θρησκεία των πατέρων τους, την οποία στο παρελθόν μέσω στυγνής βίας αναγκάστηκαν να απαρνηθούν.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

http://nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου