''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

To Άγιον Όρος παραμένει ανοικτό στον κόσμο

Του Γιώργου Θεοχάρη
Eμπιστοσύνη στην Πρόνοια του Θεού συστήνουν οι πατέρες.
Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα, που έχουν δει το φως τις τελευταίες ώρες ότι το κλείνει την πόρτα στους προσκυνητές, πρέπει να σημειώσουμε ότι τα δημοσιεύματα αυτά είναι ανακριβή.


Σε αυτό που συμφωνούν οι πατέρες της Ιεράς Κοινότητος και οι Ηγούμενοι των Μονών, είναι η αυτοσυγκράτηση, η λήψη μέτρων υγιεινής και προστασίας, η ένταση των προσευχών και η εμπιστοσύνη στην Πρόνοια του Θεού.
Για τον σκοπό αυτόν, πρόκειται να οριστεί ημερομηνία, πιθανότατα την τέταρτη εβδομάδα των Νηστειών, κατά την οποία θα τελεστεί σε όλες τις μονές του Αγίου Όρους και στο Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, αγρυπνία για την προστασία από την επιδημία, στην οποία θα ψαλεί η ακολουθία του Αγίου Χαραλάμπους, που είναι προστάτης εναντίον των λοιμωδών νόσων.
Αυτό που τονίζουν οι Αγιορείτες πατέρες είναι η αποφυγή του πανικού, η τήρηση των μέτρων προστασίας και αποτροπής που έχουν συστήσει οι αρμόδιες Αρχές και η εμπιστοσύνη στην Πρόνοια του Θεού.
Άλλωστε στο Άγιον Όρος είναι γνωστό μεγάλο θαύμα του αγίου Χαραλάμπους, που σταμάτησε την επιδημία της πανώλης, και για τον λόγο αυτόν καθιερώθηκε να γίνεται αγρυπνία στο Άγιον Όρος, την ημέρα της εορτής του (10 Φεβρουαρίου).
Όπως έχει υποσχεθεί η Παναγία, Αυτή θα είναι η φύλακας και η ιατρός για τους μοναχούς, και για αυτό οι Αγιορείτες πατέρες δεν πανικοβάλλονται.
Αυτό δεν σημαίνει ότι περιφρονούνται οι οδηγίες των ειδικών ή ότι υποβαθμίζεται η σοβαρότητα της κατάστασης.
Οι Ιερές , οι αρχές του Αγίου Όρους, η Ιερά Επιστασία και η Ιερά Κοινότητα, η Διοίκηση και οι Δημόσιες Υπηρεσίες, οι εργαζόμενοι, κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά «εάν μη Κύριος φυλάξη πόλιν, εις μάτην ηγρύπνησεν ο φυλάσσων».
Έτσι λοιπόν το Άγιον Όρος εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό στον κόσμο ως παράθυρο ελπίδας, πίστης και αγάπης σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται όλος ο κόσμος.

https://www.vimaorthodoxias.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου