''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Σοφός είναι αυτός που, στις σκοτεινές μέρες, είναι άγιος, όχι μόνο στις φωτεινές


ΕΙΠΕ ΓΕΡΩΝ. "Σοφός είναι αυτός που, στις σκοτεινές μέρες, είναι άγιος, όχι μόνο στις φωτεινές. Ένα καλό πουλί πετάει με αυτοπεποίθηση στην ομίχλη, όχι μόνο με καθαρό καιρό. Σε καθαρό καιρό ο καθένας μπορεί να πετάξει."

Με την Μετάνοια ο άνθρωπος δέχεται δεύτερο βάπτισμα και καθαρίζεται από τις μετά το βάπτισμα αμαρτίες του. Όταν μετανοήσει, εξομολογηθεί τα ανομήματά του και αποφασίσει να μην κάνει πλέον αμαρτίες, να τις μισήσει, αμέσως παίρνει την άφεση των πταισμάτων του και από αμαρτωλός σε μιά στιγμή γίνεται δίκαιος, όπως ο ληστής που κέρδισε τον Παράδεισο διότι μετανόησε.
Όσιος Φιλόθεος Ζερβάκος

Όπως συμβαίνει μὲ τὴ βροχὴ ποὺ ὅσο περισσότερο πέφτει στὴ γῆ τόσο τὴ μαλακώνει, ἔτσι καὶ τὴ γῆ τῆς καρδιᾶς μας τὴ χαροποιεῖ καὶ τὴν εὐφραίνει τὸ ἅγιο ὄνομα τοῦ Χριστοῦ ὅσο περισσότερο τὸ φωνάζουμε καὶ τὸ ἐπικαλούμαστε.
῾Ησύχιος ὁ Πρεσβύτερος
Πρὸς Θεόδουλον, 41

Η πνευματική κατάσταση του επιστήμονα που ερευνά, του καλλιτέχνη που δημιουργεί έργα τέχνης, του διανοητή που φιλοσοφεί, ακόμα και του επαγγελματία θεολόγου που προβάλλει τις θεωρίες του, όλ’ αυτά δεν μπορούν να συγκριθούν με τα πνευματικά βιώματα ενός ανθρώπου της προσευχής που έρχεται πρόσωπο με Πρόσωπο με τον ζωντανό Θεό. Κάθε άνθρωπος και κάθε είδους πνευματική δραστηριότητα παρουσιάζει λιγότερη δύναμη από την προσευχή. Μπορούμε να εργαστούμε δέκα ή δώδεκα ώρες συνέχεια, αλλά λίγες στιγμές προσευχής είναι εξαντλητικές.
π.Σοφρώνιος Έσσεξ 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου