''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Η Ελλάδα έβαλε «βέτο» σε κείμενο στήριξης του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία

«Βέτο» στο κείμενο δήλωσης που ετοιμαζόταν να εκδοθεί από το ΝΑΤΟ ως στήριξη της Άγκυρας μετά από την επίθεση εναντίον τουρκικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ, που στοίχισε τη ζωή επισήμως σε τουλάχιστον 33 στρατιώτες, άσκησε το βράδυ η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε τη σχετική εντολή προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στη Συμμαχία, όταν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) σε επίπεδο Αναπληρωτών Μονίμων Αντιπροσώπων είχε συμφωνηθεί ένα κείμενο δήλωσης στο οποίο δεν είχε συμπεριληφθεί η ελληνική πρόταση για αναφορά στον σεβασμό της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό Προσφυγικό, η οποία είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2016.

Το ελληνικό αίτημα είχε συναντήσει σφοδρές αντιστάσεις από σειρά χωρών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, αλλά επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε ζητήσει, δια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ενεργοποίηση της διαδικασίας πολιτικών διαβουλεύσεων που προβλέπει το Άρθρο 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον.

Η αρχική συνάντηση σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων το πρωί της Παρασκευής είχε ολοκληρωθεί χωρίς κοινή δήλωση, αλλά η κατάσταση μεταβλήθηκε αργότερα το απόγευμα.

Παράλληλα, η Τουρκία ζήτησε την παροχή βοήθειας σε θέματα αεράμυνας, πληροφοριών κ.ά, αλλά σε αυτά τα ζητήματα δεν φαινόταν να υπάρχει συγκατάθεση των Συμμάχων – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου