''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Βιβλίο φαντασίας γραμμένο το 1981 γράφει για φονικό ιό από την Γουχάν της Κίνας


.
Ενώ ο κορονοϊός έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, γραμμένο 40 χρόνια πριν, μιλά για την έξαρση του φανταστικού ιού Γουχάν-400, που αναπτύχθηκε ως βιολογικό όπλο σε εργαστήριο στην κινεζική πόλη όπου ο πραγματικός ιός πρωτοεντοπίστηκε.
Συγκεκριμένα, ο κορονοϊός πιστεύεται ότι προέρχεται από ζώο και στη συνέχεια μεταδόθηκε στους ανθρώπους. Ωστόσο, δεν πιστεύουν όλοι στη ζωική προέλευση του κορονοϊού.
Ένα βιολογικό πείραμα που «στράβωσε»
Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Τομ Κότον, ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι ο κορονοϊός θα μπορούσε να είναι ένα «πείραμα που πήγε λάθος» ή ότι «ένα βιολογικό όπλο που απελευθερώθηκε ηθελημένα», όπως έγραψε η ταμπλόιντ εφημερίδα Express.
Στο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας του Dean Koontz, «The Eyes of Darkness» (Τα Μάτια του Σκότους) – γράφτηκε το 1981- ένας ιός, που ονομάζεται Γουχάν-400, αναπτύχθηκε από Κινέζους επιστήμονες, για να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο.

Σύμφωνα με το βιβλίο, ένας Κινέζος επιστήμονας που ονομάζεται Λι Τσεν αυτομολεί στις ΗΠΑ, παίρνοντας μαζί του μία δισκέτα με πληροφορίες για το «πιο σημαντικό και επικίνδυνο όπλο της Κίνας, την τελευταία δεκαετία».
Το όνομα του ιού Γουχάν-400 προέρχεται από την περιοχή που δημιουργήθηκε, ένα εργαστήριο κοντά στην πόλη Γουχάν.
Ενώ, ο αριθμός 400 σχετίζεται με το γεγονός ότι ο ιός ήταν η 400στή βιώσιμη εκδοχή του εν λόγω μικροοργανισμού που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο.
Διαφορές του φανταστικού ιού Γουχάν-400 με τον πραγματικό κορονοϊό
Σε αντίθεση με τον φανταστικό Γουχάν-400, ο πραγματικός κορονοϊός πιστεύεται ότι έχει ζωική προέλευση. Επιπροσθέτως, η περίοδος επώασης ανέρχεται από τις 2 έως τις 14 μέρες, σε αντίθεση με τον Γουχάν-400, στον οποίο είναι 4 ώρες.
Διαφορετικά είναι επίσης και τα ποσοστά θνησιμότητας των δύο ιών. Ο φανταστικός Γουχάν-400 έχει ποσοστό θνησιμότητας 100%, ενώ μέχρι στιγμής το ποσοστό θνησιμότητας του κορονοϊού φτάνει το 2%.
Πηγή: Sputnik News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου