''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Πυρηνικό εργοστάσιο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που «κολυμπάνε» στο πετρέλαιο!



.
Όλο και περισσότερες χώρες στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια για να λύσουν το ενεργειακό τους πρόβλημα. Έτσι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια χώρα που «κολυμπά» στο πετρέλαιο, είναι έτοιμη να θέσει σε λειτουργία το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα ΗΑΕ, μια Αραβική χώρα του Περσικού κόλπου με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, παρά το ότι αποτελεί την 6η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου, αποφάσισε να ατενίσει το μέλλον με ψυχραιμία και να αντιληφθεί πως στη μετά το πετρέλαιο εποχή, η μόνη λύση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι η πυρηνική ενέργεια.
Η Κορεατική Ηλεκτρική Εταιρεία είναι η κατασκευάστρια του πυρηνικού εργοστασίου με τους τέσσερεις αντιδραστήρες. Το κόστος του πυρηνικού εργοστασίου ανέρχεται στα 24,4 δισεκατομμύρια δολάρια, η ισχύς του θα είναι 5.600MW και θα καλύπτει τα 25% των αναγκών της χώρας, αναφέρεται σε δημοσίευμα του france24.
Το εργοστάσιο θα βρίσκεται στο Barakah και δεν είναι πολύ μακριά από την πρωτεύουσα Αμπού Ντάμπι. Βρίσκεται μόλις 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία, ενώ η Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, είναι πιο κοντά από το Αμπού Ντάμπι. Το Ντουμπάι βρίσκεται αρκετά μακριά από το πυρηνικό εργοστάσιο.

Τα ΗΑΕ τόνισαν πως δεν έχουν σκοπό να προχωρήσουν σε εμπλουτισμό ουρανίου ή σε διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων. Για τους λόγους αυτούς έπεισαν τη διεθνή κοινότητα πως ο σκοπός του πυρηνικού εργοστασίου είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς. Από το 2010 περισσότερες από 40 αποστολές ειδικών στα ΗΑΕ έλεγξαν την κατασκευή και τις προθέσεις της Αραβικής χώρας.
Το έργο έχει καθυστερήσει αρκετά χρόνια, καθώς η κυβέρνηση προσπαθούσε να πετύχει τους μέγιστους στόχους στην ασφάλεια της κατασκευής.
Τα ΗΑΕ είναι πρώτη Αραβική χώρα που θα αποκτήσει πρόσβαση στην πυρηνική ενέργεια. Η Σαουδική Αραβία έχει ανακοινώσει πως προτίθεται να κατασκευάσει 16 πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Πηγή: Cosmostatus
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου