''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Σταδιακή οπισθοχώρηση της Τουρκίας στη Συρία



.
Η εισβολή στη Συρία δεν εξελίσσεται κατά τα προσδοκώμενα για την Τουρκία, καθώς ο στρατός της Συρίας με τη βοήθεια της Ρωσίας επανακτά τον έλεγχο της χώρας.
Η Τουρκία επιθυμεί να λύσει τα προβλήματα στην Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας μέσω διπλωματίας, αλλά θα προχωρήσει και σε άλλα βήματα (σ.σ. στρατιωτικά) αν κριθεί απαραίτητο, δήλωσε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τη σύνοδο ασφαλείας του Μονάχου. Τη Δευτέρα, Τουρκική αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί τη Μόσχα για διαβουλεύσεις.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι θεωρεί πως οι διαφορές της Τουρκίας με τη Ρωσία για τη Συρία δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τη συμφωνία των δύο χωρών για τους S-400.
Η Τουρκία απάντησε και στις Ρωσικές κατηγορίες πως δεν έχει εκπληρώσει τις συμφωνίες για τη Συρία, λέγοντας πως ό,τι συμφωνήθηκε για την ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ έχει εκπληρωθεί.

Η Ρωσία κατηγορεί την Τουρκία πως δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τη Συρία όπως έχει συμφωνηθεί. Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ.
Η Τουρκία απειλεί πως θα χρησιμοποιήσει την στρατιωτική της ισχύ για να απωθήσει τον Συριακό στρατό, εάν αυτός δεν οπισθοχωρήσει ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε πως ο Συριακός στρατός θα δεχτεί πλήγματα από τον Τουρκικό στρατό οπουδήποτε εντός Συρίας, εάν σκοτωθεί ακόμη ένας Τούρκος στρατιώτης.
Υπενθυμίζεται πως 13 Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη Συρία τις τελευταίες 2 εβδομάδες.
Την ίδια ώρα, ο στρατός της Συρίας ανακοίνωσε πως με την βοήθεια της Ρωσίας έχει ελευθερωθεί πλήρως ο αυτοκινητόδρομος Μ5 από την Δαμασκό ως το Χαλέπι. Σύμφωνα με το Συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια ούτε τζιχαντιστές στην περιοχή γύρω από τον αυτοκινητόδρομο.
Τώρα, ο στρατός Συρίας θα προσπαθήσει να αποκτήσει τον έλεγχο περισσότερων περιοχών γύρω από το Χαλέπι για να ασφαλίσει την πόλη.
Πηγή: Cosmostatus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου