''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Γιατί ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι λήγει η Συνθήκη της Λωζάνης

Μεταξύ των θεωριών που διακινούνται τελευταία ειδικά στην άλλη πλευρό του Αιγαίου, είναι και η ακύρωση της Συνθήκης της Λωζάνης και υποτίθεται ότι υπάρχει μυστικό άρθρο στη Συνθήκη που προβλέπει την λήξη της στα 100 χρόνια ισχύος της, δηλαδή το 2023.

Το πρώτο και βασικό στοιχείο εδώ είναι ότι διαφεύγει της προσοχής ότι οι συνθήκες ειρήνης υπογράφονται για να ισχύουν για πάντα ή όσο τουλάχιστον υπάρχουν οι εγγυητές και οι προσυπογράφοντες.

Στη πραγματικότητα δεν υπάρχουν ούτε κρυφά, ούτε φανερά άρθρα στη Συνθήκη της Λωζάνης που να προβλέπουν ότι λήγει μετά από 100 χρόνια και μπορεί να αναθεωρηθεί.

O Ερντογάν πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2016 είχε δηλώσει: «Χαιρετίζουμε τις επιτυχίες της Λωζάνης, αλλά η Λωζάνη δεν είναι ένα αδιαμφισβήτητο ιερό κείμενο. Φυσικά θα το συζητήσουμε. Ατενίζοντας το 2023, γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να δυσαρεστήσει πολλά συμφέροντα, αλλά θα προχωρήσουμε.» Προφανώς η αναφορά του Τούρκου Προέδρου στο 2023, αφορά τα 100 χρόνια της Συνθήκης και είναι μια έμμεση αναφορά στο μύθο περί μυστικών άρθρων που προβλέπουν αναθεώρησή της.

Όλα αυτά βέβαια είναι για τουρκική εσωτερική κατανάλωση και ας μην ξεχνάμε πως ο Ερντογάν αυτοπαρουσιάζεται ως ο επικεφαλής του Σουνιτικού Ισλάμ στο σύνολό του και ότι προσδοκά να αποκαταστήσει την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το παραμύθι ότι λήγει η συνθήκη της Λοζάννης το 2023 συμβάλλει ακριβώς στις νεοοθωμανικές φιλοδοξίες του.

Για την ιστορία, η Συνθήκη της Λωζάνης καθόρισε τα κάτωθι (όσον αφορά την Ελλάδα):
Παραχώρηση της Ανατολικής Θράκης, της Σμύρνης και των νήσων Ίμβρου και Τενέδου στη Τουρκία
Πολεμικές αποζημιώσεις της Ελλάδας προς τη Τουρκία που έλλειψη χρημάτων, εξοφλήθηκαν με τη παραχώρηση του Κάραγατς στη Θράκη
Παραχώρηση Δωδεκανήσων στην Ιταλία
Ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και πρόβλεψη προστασίας των μειονοτήτων

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου